Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

«Κανόνι» η Vespa του γαλλικού στρατού

Ελλάδα 13:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Κανόνι» η Vespa του γαλλικού στρατού

NEWSMOTO

«Κανόνι» η Vespa του γαλλικού στρατού

NEWSMOTO

Εκτός από εύχρηστο, οικονομικό και προσφάτως στιλάτο όχημα μετακίνησης, η Vespa ήταν και πολεμικό «όπλο».

Advertisement
Advertisement

Πολλές φορές αναφερόμαστε σε διάφορες μοτοσικλέτες επιδόσεων ως «όπλα» θέλοντας να τονίσουμε τον σπορ χαρακτήρα τους. Αυτή τη φορά όμως το όπλο δεν θα χρησιμοποιηθεί ως μεταφορικός όρος, αλλά ως πραγματικότητα μιας μοναδικής Vespa.

Πίσω στο μακρινό 1950 η Vespa είχε αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη πουλώντας εκατοντάδες χιλιάδες μοντέλα βασισμένα στην MP5 που σχεδίασε ο Corradino D’Ascanio το 1946. Η ζήτηση μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που η Piaggio δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στην παραγωγή με αποτέλεσμα να συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες στην κατασκευή των scooter.

Advertisement
Advertisement

Μία από αυτές τις εταιρείες ήταν η Ateliers de Construction de Motocycles et Automobiles (ACMA) από τη Γαλλία η οποία πραγματικά δημιούργησε ίσως την πιο ακραία έκδοση της Vespa που έχουμε συναντήσει ποτέ. Πρόκειται για την 150 TAP, μια στρατιωτική έκδοση της VBT1 η οποία ήταν εξοπλισμένη με δίχρονο κινητήρα 150 κ.εκ. και τελική ταχύτητα 60 χλμ./ώρα, ενώ το πλαίσιο ήταν ενισχυμένο εξωτερικά.

Η Vespa 150 TAP ήταν σχεδιασμένη για τις ανάγκες του τμήματος αλεξιπτωτιστών της Γαλλίας (TAP) οι οποίοι ήθελαν ένα ελαφρύ, φτηνό, ανθεκτικό όχημα εξοπλισμένο με όπλα για να μπορούν να το πάρουν μαζί τους στις πτώσεις στο πεδίο μάχης. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του μοντέλου ήταν το όπλο M20 των 72 χιλ. που είχε ενσωματωμένο πάνω του και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε ξεχωριστά, είτε πάνω στη Vespa. Η 150 TAP κατασκευάστηκε σε 600 μονάδες από το 1956 μέχρι 1959.

Advertisement

Η μοναδική Vespa 150 TAP.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεκίνησε η διάθεση της επετειακής Vespa 946
Ποια είναι η κορυφαία έκδοση της νέας Vespa GTS; (+video)
70 χρόνια Vespa στην Ελλάδα