Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Ημιαυτόματο και ηλεκτρονικό κιβώτιο στα προσεχώς της Kawasaki

Ελλάδα 11:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ημιαυτόματο και ηλεκτρονικό κιβώτιο στα προσεχώς της Kawasaki

NEWSMOTO

Ημιαυτόματο και ηλεκτρονικό κιβώτιο στα προσεχώς της Kawasaki

NEWSMOTO

Νέες πατέντες υποδεικνύουν πως οι μηχανικοί του πράσινου εργοστασίου ετοιμάζουν ένα νέο, ημιαυτόματο κιβώτιο, το οποίο θα συνοδεύεται με ηλεκτρονική υποβοήθηση.

Advertisement
Advertisement

Η Kawasaki φαίνεται πως προσπαθεί να προλάβει όχι μόνο τις εξελίξεις, αλλά και τον ανταγωνισμό. Έτσι, έχει στα σκαριά μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, μια τετράτροχη απάντηση στις τρίτροχες μοτοσυκλέτες αλλά και ένα ημιαυτόματο και ηλεκτρονικό επιλογέα ταχυτήτων, τον οποίο και θα δούμε σήμερα.

 

Advertisement
Advertisement

Όπως θα δείτε και στις εικόνες, η λογική του εν λόγω συστήματος δεν φέρνει κάποια εξωτική απάντηση στο DCT της Honda, καθώς δεν συναντάμε κουμπάκια στο τιμόνι για τα ανεβοκατεβάσματα των ταχυτήτων. Στην πράσινη περίπτωση, έχουμε ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα που μεταφράζει το πάνω/κάτω του λεβιέ των ταχυτήτων σε ηλεκτρομηχανική παρέμβαση εντός του σασμάν.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση στις αλλαγές των ταχυτήτων, ίσως μοιάζει με… ασκήσεις για τον ελεύθερο χρόνο των Ιαπώνων μηχανικών, ωστόσο με μια δεύτερη ανάγνωση, μόνο περιττή και ανούσια δεν είναι. Ο λόγος είναι το πρακτικό όφελος ενός «ηλεκτρονικού λεβιέ» ή αν προτιμάτε του «Shift by Wire». Ποιο είναι αυτό; Η ελευθερία που δίνεται στους σχεδιαστές για την τοποθέτηση των μαρσπιέ, που πλέον δεν θα είναι άμεσα συνδεδεμένη –και εξαρτημένη- από τον επιλογέα των ταχυτήτων, που αποτελεί μηχανική συνέχεια του κινητήρα.

Advertisement

Μια άμεση εφαρμογή, θα μπορούσε να είναι σε μεγάλες, τουριστικές μοτοσυκλέτες, όπου η απαιτούμενη άνεση δε συνάδει με λυγισμένα γόνατα, στο όνομα του… λεβιέ των ταχυτήτων. Τώρα το γιατί στα σχέδια της πατέντας βλέπουμε σπορ μοτοσυκλέτα, είναι ένα από τα ερωτήματα προς απάντηση. Μια απάντηση που θα δώσει ο χρόνος.

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Νέος τιμοκατάλογος Suzuki 2021: Στα 21.495€ το νέο Hayabusa!

Ανανέωση για τα MV Agusta Brutale RR/SCS/Rosso

Aprilia Tuono 660: Έρχεται Ελλάδα, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Advertisement