Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Έρευνα: Οι δύο τροχοί μειώνουν το στρες, βελτιώνουν την υγεία

Ελλάδα 7:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρευνα: Οι δύο τροχοί μειώνουν το στρες, βελτιώνουν την υγεία

NEWSMOTO

Έρευνα: Οι δύο τροχοί μειώνουν το στρες, βελτιώνουν την υγεία

NEWSMOTO

Την ευεργετική επίδραση που έχει η οδήγηση μοτοσυκλέτας έναντι του αυτοκινήτου στη μείωση του στρες και την βελτίωση της υγείας συνολικά θέλησε να προβάλλει η Harley-Davidson με νέα έρευνα που πραγματοποίησε σε πραγματικές συνθήκες.

Advertisement
Advertisement

 

Η οδήγηση δίτροχου προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε αυτόν που το χρησιμοποιεί αναφορικά με την σωματική και ψυχική του υγεία και είναι πολλοί οι μοτοσυκλετιστές που παραδέχονται ότι η μείωση του στρες περιλαμβάνεται στα δυνατά χαρτιά της οδήγησης μιας μοτοσυκλέτας.

Advertisement
Advertisement

Για να το αποδείξει αυτό η Harley-Davidson προχώρησε σε έρευνα, σε συνεργασία με ομάδα νευροβιολόγων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επικεφαλής τον Dr. Don Vaughn, για μια έρευνα που περιελάμβανε πάνω από 50 έμπειρους μοτοσυκλετιστές, άντρες και γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας και με ειδικές συσκευές που τοποθετήθηκαν στα κεφάλια των συμμετεχόντων για την καταγραφή της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας, οι επιστήμονες ζήτησαν από αυτούς που έλαβαν μέρος στην έρευνα, να οδηγήσουν την μοτοσυκλέτα τους, να οδηγήσουν ένα αυτοκίνητο και απλά να κάτσουν σε μια καρέκλα και να παρατηρούν τον ορίζοντα. Οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα αυτών που συμμετείχαν καθώς και τα επίπεδα που βρίσκονταν οι ορμόνες τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης που είχαν ζητήσει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Harley-Davidson, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια της οδήγησης μοτοσυκλέτας, επέδειξαν υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης αλλά και μεγαλύτερη αντίσταση στη διάσπαση τη προσοχής σε σχέση με την οδήγηση αυτοκινήτου αλλά και την στατική παρατήρηση.

Advertisement

Η οδήγηση της μοτοσυκλέτας παρήγαγε επίσης μεγαλύτερα επίπεδα αδρεναλίνης και αύξηση των χτύπων της καρδιάς. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό που θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες.

Η οδήγηση μοτοσυκλέτας μείωσε τα επίπεδα ορμονών σχετικών και με το στρες κατά 28% σε σχέση με τις άλλες δύο δραστηριότητες. Επίσης η έρευνα έδειξε ότι η οδήγηση μοτοσυκλέτας κατά μέσο όρο 20 λεπτά την ημέρα, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς κατά 11% αλλά και τα επίπεδα αδρεναλίνης κατά 27%, δύο νούμερα που βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνα που δείχνει κανείς όταν πραγματοποιεί ελαφριά άσκηση.

Advertisement

Ψηλότερα ήταν και τα επίπεδα εστίασης της προσοχής και της συγκέντρωσης που έδειξαν οι συμμετέχοντες όταν οδηγούσαν μοτοσυκλέτα σε σχέση με την οδήγηση αυτοκινήτου, με την μελέτη να δείχνει ακόμη και επίπεδα εγρήγορσης παρόμοια με εκείνα που έχει ένας φυσιολογικός άνθρωπος ότι πίνει ένα φλιτζάνι καφέ.

Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας της Harley-Davidson που αποδεικνύουν ότι η οδήγηση δίτροχου μειώνει το καθημερινό στρες θα παρουσιαστούν αργότερα μέσα στη χρονιά.

Advertisement