Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Έρχονται διορθωτικές κινήσεις στις «γουρούνες»!

Ελλάδα 0:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρχονται διορθωτικές κινήσεις στις «γουρούνες»!

NEWSMOTO

Έρχονται διορθωτικές κινήσεις στις «γουρούνες»!

NEWSMOTO

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σκοπεύει να συσταθεί μια επιτροπή ώστε να εξεταστεί το θέμα σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Advertisement
Advertisement

Αλλαγές στη χρήση των τετράτροχων μοτοσικλετών αλλά και τις ενέργειες ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή. Παράλληλα ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα έργα υποδομών κατέχουν κεντρική θέση και μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην «επιστροφή» της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία θυμίζω πως βρισκόμασταν πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση.

-Έχετε δεχτεί κριτική για την «απελευθέρωση» της χρήσης των τετράτροχων μοτοσικλετών στα νησιά. Μιλάω για τις γνωστές «γουρούνες». Σκέφτεστε να μπουν κανόνες, ένα θεσμικό πλαίσιο, στην χρήση τους;

Advertisement
Advertisement

Πρώτα απ’ όλα, το να λέμε ότι  «απελευθερώθηκε» η χρήση τους είναι μισή αλήθεια. Η πλήρης αλήθεια είναι ότι μεταφέραμε στην Αυτοδιοίκηση τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για το θέμα, με βασικό σκεπτικό, που το έχουμε εφαρμόσει και σε άλλες περιπτώσεις, ότι δεν μπορεί το κράτος να αποφασίζει για όλα και παντού. Η φιλοσοφία αυτή είναι λάθος για μένα. Κρίναμε, λοιπόν, ότι το να αποφασίσουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες είναι η ενδεδειγμένη λύση. Οι πολιτικοί ωστόσο πρέπει να ακούμε την κοινωνία και τους προβληματισμούς που εκφράζονται. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύω να συσταθεί μια επιτροπή ώστε να εξεταστεί το θέμα σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αν χρειαστεί να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΟΥΡΟΥΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

-Στις αστικές συγκοινωνίες και ιδίως στα λεωφορεία, κύριε Υπουργέ, μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση;

Advertisement

Υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα που δεν λύνονται μέσα σε μια νύχτα, αλλά σταδιακά βελτιώνουμε την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Ξέρετε, η προηγούμενη κυβέρνηση επί 4,5 χρόνια δεν πήρε ούτε ένα νέο λεωφορείο, ενώ πάνω από 1/3 των συρμών του Μετρό βρίσκονταν σε ακινησία. Εμείς προχωράμε τον διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πολλά από αυτά θα είναι ηλεκτροκίνητα. Μέχρι τότε προσπαθούμε να βελτιώσουμε όσο γίνεται την καθημερινότητα των πολιτών, συνδυάζοντας λύσεις. Ενδεικτικά αναφέρω πως τον Ιούλιο του ’19 στην Αθήνα βρήκαμε να κυκλοφορούν μόλις 850 λεωφορεία και σήμερα στους δρόμους βρίσκονται 1.150. Στη δε Θεσσαλονίκη, η κατάσταση ήταν τραγική, αποτέλεσμα της πρωτοφανούς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άμεσα εκπονήσαμε ένα σχέδιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προγραμματίζουμε να προστεθούν λεωφορεία και με leasing.

-Κύριε Καραμανλή, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοιού. Τι θέση και τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα μεγάλα έργα Υποδομών ώστε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη;

Advertisement

Τα έργα υποδομών κατέχουν κεντρική θέση και μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην «επιστροφή» της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία θυμίζω πως βρισκόμασταν πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση. Κύριε Παπαντωνίου, για να μπει ξανά η οικονομία σε υγιείς βάσεις, είναι αναγκαίο να επενδύσουμε στους παραγωγικούς τομείς. Τα έργα υποδομών είναι ένας κατ΄ εξοχήν τέτοιος τομέας. Γι’ αυτό και έχουμε εκπονήσει ένα ρεαλιστικό πλάνο έργων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος, μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας, να ενισχύσουν σημαντικά την απασχόληση και εν τέλει να βοηθήσουν καίρια σε αυτό που ρωτάτε: να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας και είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη.

-Μπορείτε ενδεικτικά να μας αναφέρετε ορισμένα από τα έργα που υπάρχουν στο σχεδιασμό σας;

Πρώτα απ’ όλα, έχουμε μια σειρά από εμβληματικά έργα που ταλαιπωρήθηκαν επί χρόνια. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο έχουμε δώσει λύσεις για να ξεμπλοκάρουν, από το Μετρό της Θεσσαλονίκης έως τον «πολύπαθο» οδικό άξονα Πάτρα–Πύργος και την ολοκλήρωση του Ε65.  Δεύτερον, έχουμε προς υλοποίηση το επόμενο διάστημα νέα έργα όπως είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και η νέα Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης, το γνωστό FlyOver, που πρόσφατα παρουσιάσαμε. Αλλά και ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη είναι ουσιαστικά ένα εντελώς νέο έργο είναι, αφού δεν παραλάβαμε απολύτως τίποτα από την προηγούμενη κυβέρνηση.  Τρίτον, υπάρχουν τα έργα που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη και δουλεύουμε μεθοδικά για την ολοκλήρωση τους. Αύριο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα δώσουμε στην κυκλοφορία τρεις νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια. Και επιστρέψτε μου με αυτή την ευκαιρία ένα σχόλιο, αμιγώς πολιτικό.  Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του νυν πρωθυπουργού με τον τέως πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας «εγκαινίαζε» μουσαμάδες στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης παραδίδει στους πολίτες ένα ολοκληρωμένο έργο. Είναι στον πυρήνα της κυβέρνησης μας να απαντάμε στον εύκολο λαϊκισμό, με ολοκληρωμένα έργα. Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω με τον  τέταρτο άξονα. Στο στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου μας κεντρική θέση έχουν έργα πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Ξεχωρίζω δύο επιμέρους κατηγορίες: Τα  αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 500 σχεδόν εκατομμυρίων, για τα οποία έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο την ορθολογική αξιοποίηση του νερού. Και βέβαια, η δεύτερη κατηγορία είναι τα έργα οδικής ασφάλειας. Τέλος, ο πέμπτος άξονας αφορά στον σχεδιασμό για τη νέα γενιά έργων της επόμενης 15ετίας, με κύριο χαρακτηριστικό τον σεβασμό στο Περιβάλλον. Στο επίκεντρο θέτουμε τις συνδυασμένες μεταφορές, τα σιδηροδρομικά έργα και την ηλεκτροκίνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην Πάτρα και η σύνδεση του με το λιμάνι, έργο το οποίο παρουσιάσαμε προχθές. Κι εδώ θέλω να σταθώ λίγο, για να σας πω το εξής: Το Ταμείο Ανασυγκρότησης δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στη χώρα μας. Να επενδύσουμε σε τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Λόγω λοιπόν, της στρατηγικής θέσης της χώρας μας, τέτοιοι τομείς είναι τα Logistics, τα λιμάνια μας που μπορούν αν γίνουν μεγάλα εμπορευματικά κέντρα, τα έργα υποδομών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της. Κι αυτή νομίζω πρέπει να είναι η νέα εθνική μας στρατηγική: η Ελλάδα να εξελιχθεί σε κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής.

Advertisement

-Έχετε στο πρόγραμμα, όμως, και αλλαγές στον νόμο για την ανάθεση των έργων…

Είμαστε στην τελική ευθεία. Ο 4412 είναι ένας πολύπαθος νόμος, ο οποίος σχεδιάστηκε με μεγάλη προχειρότητα το 2016 και στη συνέχεια η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον τροποποίησε ξέρετε πόσες φορές; Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά…385 φορές! Τώρα, προχωρούμε αποφασιστικά στην αλλαγή κρίσιμων διατάξεών του. Ξέρετε στη χώρα μας παρουσιάζεται το εξής οξύμωρο: Στο όνομα δήθεν της διαφάνειας θεσπίζουμε ένα τέτοιο δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, που τελικά λειτουργεί εναντίον όλων: και των έργων, λόγω γραφειοκρατίας και της διαφάνειας λόγω πολύπλοκων διαδικασιών. Έφτασε η στιγμή να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά. Οι αλλαγές που θα έρθουν έχουν διττό στόχο, χωρίς καμία έκπτωση σε κανέναν από τους δύο:  Θέλουμε και απόλυτη διαφάνεια και τα έργα να γίνονται στην ώρα τους.

Διαβάστε επίσης:

Σε ισχύ τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας!

Μια… Lamborghini για την θάλασσα με 4.000 ίππους!

Ελλάδα: Παράνομα ένα στα τρία αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες!