Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tι θα γίνει με τα διπλώματα – Επιστρέφουν οι «γουρούνες» στα νησιά

Ελλάδα 3:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tι θα γίνει με τα διπλώματα – Επιστρέφουν οι «γουρούνες» στα νησιά

ΝΕΑ

Tι θα γίνει με τα διπλώματα – Επιστρέφουν οι «γουρούνες» στα νησιά

ΝΕΑ

Ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέλυσε τις προτεραιότητες του Υπουργείου.

Advertisement
Advertisement

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον τομέα των Μεταφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τα διπλώματα οδήγησης, ο υφυπουργός επισήμανε ότι το υπουργείο προετοιμάζει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι άμεσα εφαρμόσιμο ενώ για τις «γουρούνες» ο υφυπουργός υποστήριξε ότι θα αρθεί η καθολική απαγόρευσή τους.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα για τα διπλώματα ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης ξεκαθάρισε ότι άμεσος στόχος μας είναι να ξεμπλοκάρουν την εξεταστική διαδικασία επαναφέροντας, για ένα μεταβατικό διάστημα, το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι πολύ σύντομα θα καταθέσουν για αυτό σχετική τροπολογία με την οποία θα ρυθμίσουμε και άλλα ζητήματα.

Για παράδειγμα καταργήθηκε ήδη η υποχρεωτική επανεξέταση των κατόχων αδειών οδήγησης που επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών.

Το μέτρο αυτό αποτελεί σύμφωνα με τον Υφυπουργό διάκριση εις βάρος των ηλικιωμένων συμπολιτών μας και έχει επιφέρει πολλαπλά προβλήματα τόσο στην εξυπηρέτηση των πολιτών που υπόκεινται στη ρύθμιση αυτή όσο και στην υπερβολική επιβάρυνση των υποστελεχωμένων Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας που την εφαρμόζουν.

Advertisement

Επίσης ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι θα συσταθούν Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές σε όλη τη χώρα για την υποχρεωτική ιατρική εξέταση κατόχων αδειών οδήγησης που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των ογδόντα ετών καθώς και την ιατρική επανεξέταση υποψήφιων οδηγών.

Τέλος ο υφυπουργός Μεταφορών τόνισε ότι: «Ο νόμος του 2018 αποδείχθηκε στην πράξη ανεφάρμοστος. Υπήρχαν τόσο τεχνικά ζητήματα που σχετίζονταν με την εξ αποστάσεως εποπτεία της εξεταστικής διαδικασίας όσο και ζητήματα λ.χ. με τον κανονισμό περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Αυτά τα λάθη δεν πρέπει να τα επαναλάβουμε.

Advertisement

Θα χρειαστούμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να επεξεργαστούμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, βασισμένο σε διεθνείς καλές πρακτικές, που θα υπηρετεί τη διαφάνεια, αλλά θα είναι και άμεσα εφαρμόσιμο.

Στην Ελλάδα, έχουμε «χορτάσει» από θεσμικά πλαίσια που δεν εφαρμόζονται. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πρακτική.»

Advertisement

Επιστρέφουν οι «γουρούνες»

Παράλογο μέτρο χαρακτήρισε ο κ. Κεφαλογιάννης την απαγόρευση της κυκλοφορίας των τετράτροχων οχημάτων γνωστών και ως «γουρούνες» οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις τουριστικές περιοχές.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Μεταφορών: «Η γενική απαγόρευση των τετράτροχων μοτοσικλετών έως 125cc, ήταν ένα παράλογο μέτρο. Να θυμίσω ότι πρόκειται για οχήματα που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας και πληρώνουν ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Θα καταργήσουμε άμεσα αυτήν την καθολική απαγόρευση.

Σε κάθε περίπτωση ο οικείος Δήμος στην περιοχή αρμοδιότητάς του, θα διατηρήσει τη δυνατότητα να θέτει περιορισμούς στην κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.»