Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Δοκιμή: UM Motorcycles Renegade Sport 125

Ελλάδα 1:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: UM Motorcycles Renegade Sport 125

NEWSMOTO

Δοκιμή: UM Motorcycles Renegade Sport 125

NEWSMOTO

Οδηγούμε την πιο σπορ και σίγουρα πιο διασκεδαστική cruiser της UM Motorcycles στην κατηγορία των 125 κ.εκ.

Advertisement
Advertisement

Μετά την πρώτη εμπειρία με την UM Motorcycles στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με την οδήγηση της Renegade Commando 125. Για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της νέας μάρκας από την Αμερική που έφτασε στη χώρα μας ζητήσαμε να οδηγήσουμε ακόμα ένα cruiser της εταιρείας και μάλιστα το πιο δημοφιλές της μοντέλο.

Κάπως έτσι έφτασε στα χέρια μας η UM Renegade Sport 125. Σε σχέση με την Commando που είχαμε οδηγήσει πριν από μερικές εβδομάδες, η Sport είναι σαφώς πιο μαζεμένη και με πολύ πιο νεανικό στυλ. Ο κοινός παρονομαστής των δύο μοντέλων της UM Motorcycles είναι η οπτική αίσθηση μεγάλης μοτοσικλέτας που αφήνουν παρά τον μικρό κυβισμό του κινητήρα τους.

Στιλάτο και νεανικό

Advertisement
Advertisement

Σε αντίθεση με το σοβαρό Commando, το Renegade Sport 125 προσφέρει μια φρέσκια, νεανική αισθητική η οποία θα γίνει ελκυστική σε μεγάλο εύρος αναβατών. Οι σχεδιαστές της UM έχουν προσπαθήσει να ισορροπήσουν ανάμεσα στο ρετρό και το σύγχρονο πετυχαίνοντας τελικά ένα αποτέλεσμα που δεν περνάει απαρατήρητο.

Ο στρογγυλός προβολέας σε συνδυασμό με το χαμηλό ρεζερβουάρ τύπου σταγόνας και την επίπεδη καφέ σέλα δημιουργούν μια οικεία cruiser δομή με μια «εσάνς» από bobber.

Advertisement

Παράλληλα, οι μαύρες χρωματικές επιλογές σε ματ και γυαλιστερό σε πολλά σημεία της μοτοσικλέτας την κάνουν πιο… άγρια υπενθυμίζοντας τον «born to be wild» χαρακτήρα που οφείλει να έχει ένα δίκυκλο από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Advertisement

Το Renegade Sport 125 έχει αρκετές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες όπως τη θέση του κλειδιού που βρίσκεται χαμηλά στο πλάι της μοτοσικλέτας, το κλείδωμα του τιμονιού κάτω από την τιμονόπλακα, το στρογγυλό όργανο με αναλογικό ταχύμετρο και LCD οθόνη και τα μεγάλα μαρσπιέ τύπου touring cruiser.

Συνολικά, η εμφάνιση της UM Renegade Sport 125 είναι ένα από τα δυνατά σημεία της μοτοσικλέτας και σίγουρα θα αποτελέσει ένα βασικό παράγοντα για να την αγοράσει ο ενδιαφερόμενος.

Αξιόπιστος κινητήρας

Advertisement

Ο κινητήρας της UM Renegade Sport 125 είναι ένας μονοκύλινδρος, αερόψυκτος 124 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 9,52 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. Χάρη στη βοήθεια ενός ποιοτικού συστήματος ψεκασμού ο κινητήρας παρουσιάζει μια πολιτισμένη λειτουργία, γραμμική απόδοση και πολύ καλή απόκριση στο γκάζι. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι μηχανικό 5τάχυτο και η μετάδοση γίνεται μέσω αλυσίδας.

Το πρώτο πράγμα που με άφησε άφωνο σε αυτό το μικρό μηχανικό σύνολο είναι η φιλική απόδοσή του σε όλες τις συνθήκες. Ανεβάζει πρόθυμα στροφές, είναι δυνατός στις υψηλές στροφές, φτάνει και ξεπερνάει εύκολα τα 100 χλμ./ώρα, με την κατανάλωση να μένει πάντα κάτω από τα 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα – ακόμα και να πηγαίνεις όλη μέρα τέρμα γκάζι.

Δίνει την αίσθηση του άθραυστου, του συνόλου που δεν καταλαβαίνει τίποτα στην καθημερινή σκληρή χρήση, ενώ παράλληλα σε κάνει να νιώθεις πολύ άνετα κάθε φορά που ανοίγεις το γκάζι.

Τολμώ να πω ότι αυτό το μηχανικό σύνολο ήταν καλύτερα ραφιναρισμένος από τον κινητήρα του Commando, παρά το γεγονός ότι είναι αερόψυκτο και με σχεδόν 3 ίππους λιγότερους από το υγρόψυκτο σύνολο.

Αποκάλυψη τώρα!

Μέχρι τώρα ο κινητήρας του UM Renegade Sport 125 και η εμφάνισή του μας έχουν εντυπωσιάσει, ωστόσο εκείνο που σε κάνει να ξεχνάς τα παραπάνω είναι όταν αρχίσεις να οδηγείς τη μοτοσικλέτας.

Οι μηχανικοί της UM έχουν τοποθετήσει στην μοτοσικλέτα ένα σωστά μελετημένο ατσάλινο πλαίσιο το οποίο συνεργάζεται με ένα τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός και δύο μονά αμορτισέρ πίσω.

Η καθημερινότητά σου με το Sport 125 από τα πρώτα χιλιόμετρα γίνεται πιο ευχάριστη και ευέλικτη. Η μοτοσικλέτα έχει πολύ ανάλαφρη αίσθηση, υπακούει πιστά τις εντολές του αναβάτη και προσφέρει πολύ καλή πρόσφυση ακόμα και συνθήκες χαμηλής ποιότητας ασφάλτου.

Στρίβει, επιταχύνει και φρενάρει πανεύκολα παραμένοντας απόλυτα σταθερό, δίνοντας μια πολύ ευχάριστη και φιλική αίσθηση στον αναβάτη.

Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα πέδησης το οποίο αποτελείται από έναν δίσκο 280 χιλ. εμπρός και έναν δίσκο 240 χιλ. πίσω.

Το σύνολο είναι ρυθμισμένο για προοδευτική απόδοση της δύναμης και απαιτεί λίγη περισσότερη πίεση στη μανέτα και το ποδόφρενο για να ακινητοποιηθεί η μοτοσικλέτα των 145 κιλών.

Παράλληλα με την καλή οδηγική συμπεριφορά, η Renegade Sport 125 είναι και πολύ άνετη. Η χαμηλή σέλα (730 χιλ.) σε συνδυασμό με την εργονομικά άνετη θέση οδήγησης προσφέρουν ξεκούραστα χιλιόμετρα στην πόλη.

Στην άνεση συμβάλλουν και οι σωστά ρυθμισμένες αναρτήσεις οι οποίες διαχειρίζονται πολύ καλά τις ανωμαλίες της ασφάλτου και δεν επιτρέπουν να περάσουν στο σώμα του αναβάτη.

Το αγκάθι

Προσπαθώντας να σκεφτώ ένα τρωτό σημείο της Renegade Sport 125 δεν μου έρχεται κάτι άμεσα στο μυαλό. Η μοτοσικλέτα είναι καλή σε όλα τα επίπεδα και αν θα έπρεπε να βρω ένα «αγκάθι» αυτό θα ήταν η τοποθέτηση των λεβιέ φρένου και ταχυτήτων που είναι σε τέτοιο σημείο που πρέπει να μετακινήσεις το πόδι σου για να κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις. Αυτά…

Από την Αμερική με αγάπη

Αν η UM Motorcycles θέλει να χτίσει ένα καλό όνομα στην Ευρώπη και την Ελλάδα και να κάνει το κοινό να την εμπιστευτεί θα το πετύχει με προϊόντα σαν την Renegade Sport 125. Η μοτοσικλέτα είναι σωστά μελετημένη, καλή σε όλους τους τομείς και πολύ καλή σε κάποιους άλλους όπως η εμφάνιση και η οδηγική συμπεριφορά. Η entry level πρόταση της UM Motorcycles ήρθε για να προκαλέσει θόρυβο και η Renegade Sport 125 εκπέμπει πολλά… ντεσιμπέλ.

Όλα τα στοιχεία της UM Renegade Sport 125 ΕΔΩ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – UM Renegade Sport 125
Κινητήρας: Μονοκύλινδρος, αερόψυκτος
Κυβισμός: 125cc
Ισχύς: 9,25 PS / 8.500 rpm
Τροφοδοσία: Ηλ. Ψεκασμός
Κιβώτιο: 5τάχυτο μηχανικό
Πλαίσιο: Ατσάλινο σωληνοτό
Φρένα: Δίσκος 280 χιλ. με CBS
Ρεζερβουάρ: 13,5 L
Τροχοί: 17 ιντσών εμπρός και 15 ιντσών πίσω
Βάρος: 145 kg (γεμάτο)
Τιμή: 2.700 ευρώ

Θυμίζουμε ότι επίσημος αντιπρόσωπος της UM Motorcycles στην Ελλάδα είναι η TEOREN MOTORS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτό είναι το cool scooter της UM Motorcycles
Απόβαση των Αμερικανών της UM Motorcycles στην Ελλάδα…
Δοκιμή: UM Renegade Commando 125