Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Δοκιμή: KYMCO DTX 360 (+video)

Ελλάδα 10:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: KYMCO DTX 360 (+video)

NEWSMOTO

Δοκιμή: KYMCO DTX 360 (+video)

NEWSMOTO

Είναι τόσοι πολλοί οι αναβάτες που περνούν τη ζωή τους πάνω σε ένα scooter.

Advertisement
Advertisement

Άλλοι είναι μοτοσυκλετιστές που βαρέθηκαν τα βρεγμένα παπούτσια όταν πηγαίνουν για δουλειά ή τα αδιάβροχα που πρέπει να φοράς και άλλοι είναι αυτοκινητάδες που έχουν μαρτυρήσει μέσα στη κίνηση και θέλουν να βρουν ένα εύκολο και πρακτικό τρόπο μετακίνησης. Η δεύτερη κατηγορία μάλιστα θεωρεί ότι τα scooter μοιάζουν περισσότερο με αυτοκίνητα σε δύο ρόδες γι αυτό έχει προσελκύσει και πάρα πολλούς αναβάτες οι οποίοι δεν είχαν ανέβει ποτέ σε δίτροχο.

Έτσι η Kymco, βλέποντας αυτό το τεράστιο κοινό, αποφάσισε να εξειδικεύσει τον νέο της scooter, DTX 360 με κάποιες off road πινελιές προσελκύοντας και άλλο κοινό.

Ψηλό φτερό σαν ρύγχος εμπρός, εντάξει δεν είναι και σαν καθαρό motocross αλλά σίγουρα δείχνει τη νέα κατεύθυνση. Αιχμηρές γραμμές σχεδιαστικά, που προσπαθούν να δώσουν έναν πιο adventure χαρακτήρα και ελαστικά μικτής χρήσης, που είναι και η πιο ουσιώδης επέμβαση.  Χωρίς να ξεχνάμε το traction control με δυνατότητα απεμπλοκής.

Advertisement
Advertisement

Η Kymco έκανε ελαφρά χωμάτινο το νέο της scooter, προφανώς με σκοπό να βολιδοσκοπήσει την υποδοχή του από τους καταναλωτές και ανάλογα τα αποτελέσματα, το επόμενο μοντέλο θα είναι πιο χωμάτινο ή θα γυρίσει πάλι στα scooter αμιγώς για πόλη.

Όταν λέμε χωμάτινο ή adventure όπως προτιμά να το αποκαλεί η Kymco, είναι προφανές ότι μιλάμε για ένα scooter που θα μπορεί να κινείται με άνεση στα καλντερίμια των νησιών κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, θα μπορέσει να σας πάει μέχρι την πιο απομονωμένη παραλία μέσω βατού χωματόδρομου και μέχρι εκεί. Κατά τα άλλα το νέο DTX 360 θα κληθεί να περάσει μέσα από ατελείωτα μποτιλιαρίσματα, να προστατεύσει τον αναβάτη του από τα στοιχεία της φύσης στο μισάωρο της διαδρομής σπίτι – δουλειά και γενικά να αποτελέσει ένα οικονομικό και στιλάτο μεταφορικό μέσο για κάθε μέρα. 

Advertisement

Η θέση οδήγησης είναι σχετικά ψηλή, βάζει το σώμα πάνω και όχι μέσα στο scooter δίνοντας έτσι έναν ακόμα καλύτερο έλεγχο ανάμεσα στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, αλλά και στους σκονισμένους χωματόδρομους των ελληνικών νησιών το καλοκαίρι και είναι τέτοιο το τρίγωνο εργονομίας του ώστε να εξυπηρετεί διάφορα αναστήματα αναβατών.

Advertisement

Η Kymco γενικά είναι μια εταιρία που επενδύει στα υψηλά στάνταρ και αυτό φαίνεται και στο DTX με την ποιότητα κατασκευής να είναι κορυφαία, όπως και το φινίρισμα αλλά και η εφαρμογή των πλαστικών.

Η καθημερινότητα πάνω στο νέο DTX θα είναι απολαυστική, αφού διαθέτει μεγάλη σέλα για δύο άτομα, με αντίστοιχο χώρο από κάτω της για δύο κράνη full face.  Τo DTX έχει σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί και εντυπωσιάζει ο ψηφιακός LCD πίνακας οργάνων με μεγάλους άσπρους αριθμούς στο ταχύμετρο και τις βασικές ενδείξεις που θυμίζει περισσότερο καντράν μοτοσυκλέτας παρά 300αρι σκούτερ. Υπάρχει θύρα usb στο εμπρός ντουλαπάκι της ποδιάς, αλλά και άλλη μία στο τιμόνι για χρήση του κινητού ή κάποιου GPS. 

Advertisement

Ο κινητήρας, που χρησιμοποιείται και σε άλλα scooter της εταιρείας, είναι 321 κ.εκ, αποδίδει 28 ίππους στις 7.500 στροφές και 3,0 κιλά ροπή στις 5.750 στροφές, είναι ελαστικός και πολύ οικονομικός αφού κατά τη διάρκεια της δοκιμής δεν ξεπέρασε τα 4lt/100km και γεμάτος σε απόδοση σε όλο το φάσμα των στροφών του.

Η μετάδοση του είναι ρυθμισμένη “κοντή”, ώστε να δίνει γρήγορες εκκινήσεις ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχουν πουθενά κραδασμοί.

Επίσης υπάρχει traction control το οποίο όμως μπορεί να απενεργοποιηθεί, ώστε ο αναβάτης να  δοκιμάσει τη χαρά της πλαγιολίσθησης στο χώμα. 

Ο ήχος της εξάτμισης είναι μπάσος με κάποια μικροσκασίματα στο κλείσιμο του γκαζιού να σου φτιάχνουν τη διάθεση.

Το πλαίσιο του DTX είναι σχεδιασμένο από την αρχή για το συγκεκριμένο scooter.  Με τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο κάθετα τοποθετημένα αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων σε 5 θέσεις, το κράτημα του DTX είναι από τα καλύτερα της κατηγορίας του, λίγο μόνο σφιχτό μπορεί να φανεί στον συνεπιβάτη.

Το μπροστινό δισκόφρενο των 260 χιλιοστών και τον έναν 240 χιλ για πίσω, αλλά και με ABS δύο καναλιών, το νέο DTX προσφέρει ένα πολύ καλό και δυνατό φρενάρισμα.

Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι μικτής χρήσης της CST σε διαστάσεις 120/80-14 και 150/70-13, είναι πολύ καλά σε άσφαλτο και χώμα με μόνη τους παραφωνία το βρεγμένο οδόστρωμα. 

Τιμόνι που κόβει πολύ για ευελιξία στην κίνηση. Ζύγισμα που κρύβει το βάρος των 194 κιλών, κινητήρας που τραβάει με θέρμη σε όλο το εύρος των στροφών λειτουργίας του, αλλά και τελική ταχύτητα πάνω από 140 χιλιόμετρα την ώρα, το DTX είναι φτιαγμένο με συνταγή που δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. 

Όσον αφορά τα χωμάτινα τερέν, το DTX μπορεί να κάνει εκτός δρόμου διελεύσεις σε βατούς χωματόδρομους και να σας πάει μέχρι κάποια απομονωμένη παραλία, με τα ελαστικά να σας δίνουν μια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, απλά μέχρι εκεί.

Το κεντρικό σταντ είναι χαμηλά τοποθετημένο, όπως και ο κινητήρας και ένα ατσούμπαλο πέρασμα σε κακοτράχαλο τερέν μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες.

Μπορεί να σε πάει στη δουλειά και να σε γυρίσει πίσω με ασφάλεια, είναι ταχύτητατο, είναι οικονομικό, έχει χώρους και προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Μπορεί να σε πάει ταξίδι με 120 χιλιόμετρα άνετα, μπορεί να κατέβει σε ερημικές παραλίες, έχει πολύ καλά κρατήματα και κινείται σχεδόν παντού με χαρακτηριστική άνεση. Ίσως δεν είναι τόσο adventure όσο θέλει να το παρουσιάζει η Kymco, είναι όμως ό,τι πρέπει για την Ελλάδα και όλα αυτά με 5.995 ευρώ.

Όπως πάντα η τελική επιλογή είναι δική σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Συνεργασία Harley-Davidson και Kymco
EICMA 2021: Τουριστική έκδοση Kymco ΑΚ 550 ST
Ήρθε στην Ελλάδα το νέο Kymco DT X360