Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Δοκιμή Honda CB 500X 2021: Αστική περιπέτεια (+video)

Ελλάδα 2:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή Honda CB 500X 2021: Αστική περιπέτεια (+video)

NEWSMOTO

Δοκιμή Honda CB 500X 2021: Αστική περιπέτεια (+video)

NEWSMOTO

Honda CB. Τα δύο αυτά γράμματα, πίσω από το όνομα Honda, έχουν από τις πιο μακραίωνες παραδόσεις στην ιστορία της μοτοσυκλέτας.

Advertisement
Advertisement

Το μοντέλο CB συνοδεύτηκε από διάφορα γράμματα, R, F, N, TS πάντα ανάλογα την κατεύθυνση και την έκδοση του μοντέλου. Η Honda με βάση έναν δικύλινδρο κινητήρα σε σειρά, εδώ και δεκαετίες αλλάζει κυβισμούς, αυξομειώνει τη διαδρομή των αναρτήσεων και παρουσιάζει διαφορετικά μοντέλα που μάλιστα είναι και επιτυχημένα εμπορικά. 

Στην περίπτωση του νέου CB ο κινητήρας αναβαθμίστηκε σε Euro 5  και αυτό σημαίνει καλύτερο περιβάλλον και για τον πλανήτη αλλά και για το πορτοφόλι αφού η οικονομία του είναι παροιμιώδης. Οι επιδόσεις του μεσαίου δικύλινδρου δεν άλλαξαν σε σχέση με τον προκάτοχό του. 47,5hp/8.600 σ.α.λ. και 4,4kgm/6.500 σ.α.λ.

Advertisement
Advertisement

Αυτό που άλλαξε όμως είναι ότι ο μπροστινός τροχός μεγάλωσε αποκτώντας 19 ίντσες και οι αναρτήσεις που επίσης μεγάλωσαν κατά 10,2 χιλιοστά εμπρός και 30,5 χιλιοστά πίσω. Κέρδισε έτσι λίγο ύψος από το έδαφος, αλλά η σέλα στα 830 χιλιοστά είναι προσβάσιμη και λειτουργική για ύψη ακόμη και κάτω του 1,75.

Μπορεί το marketing να αλλάζει το στυλ και το ύφος ενός μοντέλου από εποχή σε εποχή, αλλά ο σκληρός πυρήνας του CB 500 παραμένει πάντα ο ίδιος. Μία μοτοσυκλέτα που κάνει τα πάντα, κρατάει για πάντα και όλα αυτά οικονομικά. Αυτό υπήρξε Το CB κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του. Κάτω από τα πλαστικά που εξέφραζαν τη μόδα της εποχής, ήταν πάντα το πιστό εργαλείο. Μία μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού που μεταφέρει χωρίς προβλήματα τον ιδιοκτήτη της κάθε μέρα, από και προς τη δουλειά του, αλλά και στις διακοπές και σε όποιο ταξίδι αναψυχής αυτός αποφασίσει να κάνει. 

Advertisement

Το CB 500X, υπάρχει ακόμη το F και το R, είναι κοντά μας από το 2013 και η εμφάνισή του, αλλά και η διάταξη αναρτήσεων και πλαισίου αλληθωρίζει με την on/off κατηγορία. Όταν λέμε on/off εννοούμε ότι περνάει με άνεση, τα σαμαράκια, τα γιαμπ, τα ρέματα, τους κρατήρες και ότι άλλο μπορεί να συναντήσει κανείς στους δρόμους των ελληνικών πόλεων. Δεν είναι φτιαγμένη για άλματα σε πίστα μοτοκρός, αλλά θα ξεπεράσει κάθε δυσκολία, κακοκαιρία, κακοτεχνία και μάλιστα χωρίς να απαιτεί χέρια έμπειρου endura αφού… γεωμετρικά, συγχωρεί λάθη και απειρίες. Και όλα αυτά με την οικονομία καυσίμου που ο καινούριος κινητήρας Euro 5 προσφέρει απλόχερα στον αναβάτη της. Σε συνδυασμό με την απαράμιλλη αξιοπιστία το CB 500X είναι μία μοτοσυκλέτα που δεν ζητάει πολλά. Ούτε καύσιμα, ούτε συνεργεία. Απλή, λιτή, άσπαστη και πάνω απ’όλα HONDA.

Advertisement

Δεν είναι η Transalp, αλλά της μοιάζει πολύ. Λιτή, κομψή και σύγχρονη, μπορεί να κάνει τα πάντα. Όρθια, ξεκούραστη θέση οδήγησης. Ορατότητα πολύ μπροστά στην κίνηση της πόλης, αλλά και μεγάλη σέλα για ταξίδι με δύο άτομα και μπαγκάζια. Τιμόνι on\off, το οποίο περνάει πάνω από τους καθρέφτες των αυτοκινήτων στην κίνηση ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει έναν πολύ καλό έλεγχο της μοτοσυκλέτας αν χρειαστεί να βγείτε σε χωμάτινα τερέν.

Aν μάλιστα τα πράγματα στριμωχτούν περισσότερο, τιμόνι, σέλα και η γενικότερη τοποθέτηση του αναβάτη  δίνει τη δυνατότητα όρθιας οδήγησης για καλύτερο έλεγχο σε σαθρά και δύσβατα εδάφη. Αν και το συμβατικό πιρούνι δεν είναι ό,τι πιο προηγμένο, αποδίδει πολύ καλά και πληροφορεί για το τι κάνει και πού πατάει ο μπροστινός τροχός.

Όχι τα ελαστικά δεν είναι χωμάτινα, αλλά και η χρήση του CB 500X δεν αναμένεται τέτοια, γι’ αυτό άλλωστε δεν υπάρχει και διακόπτης απεμπλοκής του ABS.

Advertisement

Οδηγώντας τη νέα Honda, βλέπεις παντού την λειτουργικότητα της μοτοσυκλέτας. Όλα είναι εκεί που τα περιμένεις. Η ποιότητα κατασκευής είναι Honda και η CB 500X δίνει την άνεση σβέλτων ελιγμών μέσα στην πόλη με απόλυτη ασφάλεια, αφού το ελαφρώς χωμάτινο στήσιμο και η γεωμετρία της επιτρέπουν πολλά παραπάνω από άλλες αντίστοιχες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας.

Βγαίνοντας εθνική οδό, αρχίζεις να απορείς τι σου χρειάζεται μια 1000 ή 1200 που έχεις στο γκαράζ.

Άνετη σέλα, προστατευτική ζελατίνα (με δύο διαφορετικές ρυθμίσεις)  και κατανάλωση που σε πάνε πολύ μακριά. 

Αυτά μόνο χρειάζεται για να φύγεις όσο πιο μακριά γίνεται.

Η τελική της αγγίζει τα 175 χλμ, διατηρεί όμως εύκολα τα νόμιμα 130 – 140.

Βγαίνοντας από την Εθνική οδό μπορεί να πέσει με τα μούτρα σε επαρχιακά στροφιλίκια, αφού και ψυχωμένες μεσαίες έχει και με αυτές μπορεί να ανεβοκατεβαίνει βουνά με άνεση ακόμη και με πλήρες φορτίο. Η απόδοση του μονού δισκόφρενου είναι πολύ καλή και δεν θα κουραστεί ακόμη και σε σκληρή χρήση. 

Είναι η μοτοσυκλέτα που μπορεί να πηγαινοέρχεται 5-10  χιλιόμετρα τη μέρα, από και προς τη δουλειά, για πάντα. Αλλά από την άλλη μπορεί να κάνει τον γύρο της Ευρώπης χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία. 

Με μια μέση κατανάλωση στα 4,4lt/100km μέσα από ένα 17,5 λίτρων ρεζερβουάρ καυσίμου, φτάνει άνετα να περάσει και το φράγμα των 300 χιλιομέτρων αυτονομίας!

Ευχαριστημένη θα μείνει και η σύντροφος σας αφού η σέλα είναι ξεκούραστη, οι χειρολαβές είναι πολύ πρακτικές και η σταθερότητα της CB 500X θα την ταξιδέψει ξεκούραστα για πολλά χιλιόμετρα

Υπολείπεται από τις ανταγωνίστριες μεγάλου κυβισμού; Ίσως στην ιδέα ότι έχεις περισσότερους ίππους, τελικά όσα και να είναι τα κυβικά και τα άλογα, μέσα στην πόλη αυτό που θέλεις είναι ευελιξία που με την CB 500X την έχεις!

Στα 500 κυβικά είναι μία μοτοσυκλέτα παντός καιρού και απαιτήσεων. Κατάλληλη για τον νεοεισερχόμενο ως σχολείο, αλλά και αρκετή για τον έμπειρο αναβάτη που θέλει να αφήσει στην άκρη τα «βαριά σίδερα» και να απολαύσει την μοτοσυκλέτα στην πιο ανάλαφρη και ανέμελη στιγμή της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Η νέα Honda CB500X αναμένεται τον Οκτώβριο στη χώρα μας
Σημαντική αναβάθμιση των Honda CB500X, CB500F & CBR500R
Honda CB500X/F/R ΜΥ2021: Το πέρασμα στο Euro5 είναι γεγονός