Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Δοκιμή: Honda ADV 350 (+video)

Ελλάδα 1:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Honda ADV 350 (+video)

NEWSMOTO

Δοκιμή: Honda ADV 350 (+video)

NEWSMOTO

Υβρίδιο, αυτό είναι το νέο Honda ADV 350. Όπως είναι και ο μεγαλύτερος πρόγονός του το ADV 750.

Advertisement
Advertisement

Η Honda κατασκεύασε ένα δίτροχο που παίρνει στοιχεία από δύο κόσμους. Αυτόν της μοτοσυκλέτας και αυτόν των scooter. Με εμφάνιση που παραπέμπει σε scooter, μαζί με όλα τα υπέρ που αυτή του δίνει και πρακτικά, δηλαδή καλύτερη κάλυψη από τα καιρικά φαινόμενα αλλά και πολλούς χώρους για αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως κράνος, lap top, αδιάβροχα.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, η σκουτερίσια αν θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε έτσι. Και από την άλλη πλευρά υπάρχει η μοτοσυκλετιστική προοπτική του ADV. Τιμονάρα μοτοσυκλέτας, πιρούνι μοτοσυκλέτας, αναρτήσεις μοτοσυκλέτας, κρατήματα από μοτοσυκλετιστικό στήσιμο και ένας χαρακτήρας διπλός με μια χωμάτινη πτυχή να παραμονεύει.

Έτσι λοιπόν η Honda μετά τα την επιτυχημένη πορεία του ADV 750, αποφάσισε να διευρύνει την γκάμα της. Το νέο ADV 350 μπορεί να φέρει το προσωνύμιο Urban Adventure ή δίτροχο SUV, η εκτός δρόμου οδήγηση του έχει περιορισμούς που θα δούμε σε λίγο.

Advertisement
Advertisement

Το ADV 350 σχεδιάστηκε και συναρμολογήθηκε στην Ιταλία στο τμήμα R&D της HONDA όπως ακριβώς και το XADV, ο κινητήρας του όμως έρχεται κατευθείαν από το εργοστάσιο της HONDA στην Ταϊλανδή.

Από μακριά αν το κοιτάξεις είναι πολύ πιθανό να το μπερδέψεις με το μεγαλύτερο Χ-ADV μιας και το ADV 350 ακολουθεί πιστά την ίδια φιλοσοφία επαναλαμβάνοντας κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία όπως οι χούφτες τιμονιού, η ζελατίνα, το τιμόνι και τα διπλά φωτιστικά σώματα led σε επιθετική διάταξη. Το ADV 350 έρχεται με Full cover fairing για τον οδηγό όπως σε κάθε σκούτερ που σέβεται τον εαυτό του, άφθονο χώρο μπροστά για να αλλάζεις τη γωνία των ποδιών και να μπορέσετε να κινηθείτε λίγο μπροστά ή πίσω πάνω στη σέλα. 

Advertisement

Και εδώ η θέση οδήγησης είναι παρομοια με του XADV, κάθεσαι αρκετά ψηλά, με τον κορμό σε όρθια στάση, έχοντας σε ιδανική απόσταση το φαρδύ τιμόνι. Φυσικά ο αναβάτης μπορεί να τοποθετήσει και στο οριζόντιο πάτωμα τα πόδια του κάτι που επιβάλλεται αν θελήσει να οδηγήσει όρθιος σε χωματόδρομο, απέχει όμως πολύ από την όρθια θέση οδήγησης που έχει το XADV με τα πρόσθετα μαρσπιε τα οποία τοποθετούνται αποκλειστικά για την χρήση εκτός δρόμου. 

Advertisement

Το μικρό ADV δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τη μόδα της LCD οθόνης που έχει αντικαταστήσει σχεδόν παντού τα κλασικά όργανα.

Έτσι έχουμε μια LCD οθόνη μεγάλη και ευανάγνωστη σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού χωρίς αντανακλάσεις μικρότερη σε μέγεθος συγκριτικά με του Forza η οποία συνδέεται με τηλέφωνο μέσω εφαρμογής της Honda και είναι διαθέσιμη μόνο για λειτουργικό σύστημα Android.

Advertisement

Άρα όσοι έχετε iPhone θα χρειαστεί να περιμένετέ λίγο.

 Και για όποιον έχει αυταπάτες ότι πρόκειται για άλλο ένα σκουτεράκι και μπορεί να τα βάλει μαζί του, τον βήχα κόβουν τα δύο χρυσά στιβαρά Showa, τα οποία ξεπροβάλλουν κάτω από το σκουτερίσιο ρύγχος του ADV δίνοντας να καταλάβουν όλοι ότι δεν πρόκειται για ένα απλό αστικό παιχνίδι. Προς επιβεβαίωση των προηγούμενων έρχονται και οι αμιγώς μοτοσυκλετιστικές τιμονόπλακες.  

Το ADV 350 χρησιμοποιεί τον κινητήρα των Forza και SH ο οποίος είναι φυσικά Euro 5 και αποδίδει 29,2 άλογα στις 7.500 στροφές και 3,2kgm ροπής στις 5.250. Η Showa αναλαμβάνει με 37 χιλιοστά διαδρομής του αντεστραμμένου πιρουνιού εμπρός και 130 χιλιοστά των δύο πίσω τα οποία συνοδεύονται από ελατήρια με τρεις βαθμούς σκληρότητας να κρατήσει το ADV στο ύψος των περιστάσεων. Μπορεί οι αναρτήσεις να είναι λίγο σφικτές, οι αποσβέσεις τους όμως λειτουργούν σωστά και κρατούν τους τροχούς στο έδαφος.

Τα κορυφαία περιφερειακά δεν σταματούν εδώ, αφού και τα δυο δισκόφρενα έχουν δαγκάνες Nissin συνοδευόμενα από δικάναλο ABS, αλλά και από το σύστημα Honda Selectable Torque Control, που δεν είναι τίποτε άλλο από το anitspin, το οποίο λειτουργεί επενεργώντας στο γκάζι της μοτοσυκλέτας, ώστε πάντα να έχει πρόσφυση ο πίσω τροχός.  

Οι ζάντες κατασκευάζονται από χυτό αλουμίνιο και φορούν τα ελαστικά Metzeler Karoo Street σε διαστάσεις 120/70-15 και 140/70-14 εμπρός και πίσω αντίστοιχα.

Οδηγώντας μέσα στην πόλη απολαμβάνεις ευελιξία, πολύ καλή οπτική σαν να είσαι σε μοτοσυκλέτα λόγω της ψηλής θέσης και βέβαια έναν ροπάτο κινητήρα που σου επιτρέπει να πετάγεσαι πρώτος από φανάρι σε φανάρι.

Στην οδήγηση θυμίζει μοτοσυκλέτα και μόνο αν ρίξεις το βλέμμα σου πάνω στα πλαστικά θα θυμηθείς ότι αγόρασες κάτι που όντως μοιάζει με σκούτερ. Αυτό το μοτοσυκλετιστικό στήσιμο στον δρόμο είναι που υπόσχεται η Honda και που περιμένει ο αναβάτης του ADV. Με πλαίσιο μοτοσυκλέτας, αλλά και τροχούς και αναρτήσεις αντίστοιχους το ADV στο δρόμο είναι ένα σκούτερ στριφτερό αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, το οποίο θα μπει στην είσοδο της στροφής και θα διατηρήσει την κλίση του με ακρίβεια μέχρι και την έξοδο από αυτήν. Τα φρένα είναι δυνατά από το αρχικό δάγκωμα της μανέτας δίνοντας ένα αποτελεσματικό και άμεσο φρενάρισμα στο σκούτερ. 

Και βέβαια είναι πραγματικά εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο το ADV χειρίζεται τους βατούς χωματόδρομους. Πραγματικά μπορεί κάποιος να τρέχει σε βατούς δασικούς δρόμους σχεδόν χωρίς να σκέφτεται την συναρμογή των πλαστικών και αν θα ξεκουμπώσει κάποιο μετά το πέρασμα από τον χωματόδρομο. Δεν θα μπει σε μονοπάτια enduro ούτε θα κάνει ακραία πράγματα το τονίζω!  Είμαι σίγουρος όμως πως όποιος το δει να περνάει με τέτοια άνεση από χωματόδρομους θα πιστέψει εύκολα ότι ο αναβάτης του έχει σίγουρα και ένα καθαρό enduraki για τα σαββατοκύριακα στο βουνό. 

Η κατανάλωση που μετρήσαμε κυμάνθηκε από 3,2 μέχρι 3,7 ειδικά στην οδήγηση εκτός.

Οποίο νούμερο από τα δυο και αν κρατήσετε πάντως είναι οικονομικό!

Το ADV 350 πάει παντού και κάνει τα πάντα. Με πολύ μικρές παραχωρήσεις, αλλά με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Είναι από τα λίγα δίτροχα που κάνει για δουλειά, για βόλτα, διακοπές και όλα αυτά ανεξαρτήτως τερέν και με χώρους, όπως κάθε σκούτερ που σέβεται τον εαυτό του, αλλά και με μια σχετικά καλή προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. 

Δεν είναι τόσο Adventure όσο το X-ADV 750, είναι όμως ένα crossover scooter με μεγάλο ατού την  επιθετική του εμφάνιση και την μοτοσυκλετιστική του απόδοση στον δρόμο που μπορεί κάλλιστα σε ένα μεγάλο μέρος αναβατών να αντικαταστήσει για πάντα την μοτοσυκλέτα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Ήρθαν τα πρώτα Honda ADV 350 (+video)
Ανανέωση για τις Africa Twin και Africa Twin Adventure Sport 
Honda X-ADV 750 MY2021: Περισσότερη δύναμη και οδηγικά προγράμματα