Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Δοκιμή: Ducati Multistrada V4S (+video)

Ελλάδα 14:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: Ducati Multistrada V4S (+video)

NEWSMOTO

Δοκιμή: Ducati Multistrada V4S (+video)

NEWSMOTO

Όταν η Multistrada ξεκίνησε την καριέρα της πριν από 18 χρόνια, ήταν ένα αμφιλεγόμενο μοντέλο κυρίως λόγω εμφάνισης. Πολλοί θεωρούσαν ότι είναι άσχημη και ότι δεν έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση χρήσης.

Advertisement
Advertisement

Ήταν ακόμα οι εποχές που έπρεπε να έχεις πάνω από μία μοτοσυκλέτα στο γκαράζ σου αν ήθελες να κάνεις διαφορετικά πράγματα. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και όχι μόνο η αμφιλεγόμενη Multistrada δεν χάθηκε, αλλά πολλές άλλες εταιρίες ακολούθησαν τον δρόμο της Ducati δημιουργώντας μεγάλες μοτοσυκλέτες με μπόλικη ιπποδύναμη που μπορούσαν να κάνουν τα πάντα. Μην ξεχνάμε ότι ήταν έτσι κι αλλιώς η πρώτη μοτοσυκλέτα που πουλήθηκε εφοδιασμένη με riding modes.

Η Multistrada περνάει αισίως στην τέταρτη γενιά της και έρχεται ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε οδική ή/και οδηγική κατάσταση με απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά. Η εμφάνισή της πατάει πάντα στο μοτίβο της πρώτης γενιάς, είναι όμως πιο σύγχρονη και επιθετική με εμφανής την επήρεια από το Panigale. Το επιβλητικό μπροστινό ράμφος, το μεγάλο ρεζερβουάρ και η καλλίγραμμη σιλουέτα από την μέση και πίσω δίνουν μια αισθητική που όμοια της δύσκολα συναντάμε σε μοτοσυκλέτες τέτοιου βεληνεκούς.

Είναι μία μοτοσυκλέτα που κάνει τα πάντα και απευθύνεται στους πάντες. Έχει άνετη σέλα για μακρινά ταξίδια και μάλιστα υπάρχουν δύο επιλογές ύψους της. Το τεπόζιτο είναι 22 λίτρα, ώστε να έχει την αυτονομία που χρειάζεται για ταξίδια. Από την άλλη μεριά η σέλα είναι αρκετά στενή στο εμπρός τμήμα της ώστε να μπορεί να οδηγηθεί σε όρθια στάση στο χώμα. Αυτά είναι λίγα από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι σε αυτή τη μοτοσυκλέτα η Ducati έχει καταφέρει το όνειρο κάθε μηχανικού-σχεδιαστή. Κατασκεύασε μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να τα κάνει όλα όχι με συμβιβασμούς, αλλά με τον καλύτερο τρόπο. 

Advertisement
Advertisement

 

 

Advertisement

Έχοντας κάνει εξαντλητικές δοκιμές σε αεροδυναμική σήραγγα,  ο ανεμοθώρακας δεν προκαλεί ενοχλητικούς στροβιλισμούς ή δονήσεις. Επίσης έχει φροντιστεί η απαγωγή της θερμότητας του κινητήρα από τα πόδια του αναβάτη, για τον ίδιο λόγο οι δύο πίσω κύλινδροι του κινητήρα σβήνουν όταν αυτός είναι στο ρελαντί, κάτι που προσθέτει φυσικά και στην αξιοπιστία του.

Ο V4 Granturismo κινητήρας προέρχεται από τα GP, έχει χωρητικότητα 1.158cc και αποδίδει 170 ίππους στις 10.500 στροφές ανά λεπτό. Η ροπή είναι στα 12,7 κιλά στις 8.750 στροφές ανά λεπτό. Όλα αυτά ακουγονται πολύ εντυπωσιακά αλλά δεν λένε τίποτα μέχρι να ανέβεις στη μοτοσυκλέτα και να καταλάβεις για τι πράγμα μιλάμε. Το τράβηγμα είναι συνεχόμενο, ομαλό, πολύ δυνατό και μοιάζει ατελείωτο. Είναι όπως φαίνεται και στα χαρτιά. Μία υπερμοτοσυκλέτα με δύναμη για όλες τις συνθήκες. Και πάνω από όλα είναι τεχνολογικά προηγμένη αφού χρειάζεται αλλαγή λαδιών κάθε 15.000km ρύθμιση βαλβίδων κάθε 60.000km. Πρόκειται για τεράστιο διάστημα και η Ducati είναι πολύ περήφανη γι’ αυτό. 

Advertisement

Η ερώτηση είναι, πως τιθασεύεις 170 άλογα στην κίνηση της πόλης ή στο χώμα; Η απάντηση είναι απλή. Με πολλά ηλεκτρονικά και από τέτοια η νέα Multistrada έχει πάρα πολλά. Καταρχήν έχει αδρανειακή μονάδα μέτρησης της κίνησης σε 6 άξονες. Αυτή είναι η καρδιά των ηλεκτρονικών της συστημάτων, αφού βάση αυτών των μετρήσεων αποφασίζεται πόσο και πως θα επέμβουν τα ηλεκτρονικά. Υπάρχει το ABS Cornering, το wheelie control για να κρατάει κάτω τον μπροστινό της τροχό, traction control και μάλιστα σε έκδοση cornering και πολλά άλλα που αρχίσω να τα λέω η δεν θα με καταλάβετε η θα χάσετε το μέτρημα.

 

Advertisement

 

Επίσης για πρώτη φορά υπάρχει αυτόματη ρύθμιση προφόρτισης ανάλογα με το βάρος των επιβαινόντων ή αν υπάρχουν αποσκευές. Με τέσσερα Riding Modes, Sport, Touring, Enduro, Urban, η μοτοσυκλέτα αλλάζει πρόσωπο ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη. Επίσης είναι εφοδιασμένη με οθόνη TFT, 6,5 ιντσών στο μοντέλο S και Joystick στο αριστερό γκριπ για εύκολη πλοήγηση στην οθόνη και τις λειτουργίες της. Το σύστημα αλλαγών ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη λέγεται DQS και μπορεί να απενεργοποιηθεί. 

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα  σύνδεσης του smartphone με την μοτοσυκλέτα, για μουσική GPS κ.λπ. η εκκίνηση γίνεται χωρίς κλειδί και υπάρχει η δυνατότητα να την εκκινήσετε από μακριά. Αυτό που είναι άξιο αναφοράς είναι οτι η νέα Multistrada είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα παγκοσμίως που διαθέτει ραντάρ εμπρός και πίσω ώστε να κρατάει την απαιτούμενη απόσταση από τα αυτοκίνητα που βρίσκονται γύρω της. Το Adaptive Cruise Control εκτός από αυτά προειδοποιεί για επικείμενη σύγκρουση και μπορεί να φρενάρει την μοτοσυκλέτα ώστε να αποφύγει την σύγκρουση αν ο αναβάτης αγνοήσει τις προειδοποιήσεις. Επίσης ο αναβάτης προειδοποιείται για οχήματα στα τυφλά σημεία ορατότητας με το σύστημα Blind Spot Detection. 

Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο, όπως και το ψαλίδι, ο μπροστινός τροχός είναι 19άρης ακτινωτός και παρα τον 19αρη μπροστινό η μοτοσυκλέτα στρίβει και συμπεριφέρεται στη γρήγορη οδήγηση, σα μια μοτοσυκλέτα που φοράει 17αρη τροχό. Το βάρος της είναι στα 215 κιλά.

Ανεβαίνοντας στη νέα Multistrada το πρώτο που εντυπωσιάζει είναι το μικρό πλάτος του V4 κινητήρα. Βάζοντας μπροστά επίσης είναι εντυπωσιακή η ομαλότητα λειτουργίας του κινητήρα. Πριν κουμπώσεις την πρώτη ταχύτητα το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να επιλέξεις σε ποιο mode θα μπεις. Χωρίς μεγάλες υπερβολές είναι σα να έχεις 4 διαφορετικές μοτοσυκλέτες. 

Στην κίνηση προσφέρει πολύ καλή ορατότητα λόγω ύψους, αλλά και μεγάλη ασφάλεια στις τυφλές γωνίες με τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης. Εδώ η δύναμη έρχεται ομαλά και βρίσκεται παντού ώστε να σε πάει γρήγορα και με ασφάλεια στη δουλειά σου. Εξάλλου ο κινητήρας εκτός από τέρας, είναι και τέρας ελαστικότητας. 

Στους επαρχιακούς δρόμους με στροφιλίκια η μεγάλη Multistrada θα πλαγιάσει άφοβα και ακλόνητα όλο  της τον όγκο με χάρη και με δίχτυ ασφαλείας, πέρα από τα τεράστια όρια πρόσφυσης και τα ηλεκτρονικά της τα οποία θα διασφαλίσουν τη συγκράτηση των 170 αλόγων στον δρόμο. Η ανάρτηση δουλεύει τέλεια με το εκπληκτικό πιρούνι να διαβάζει υποδειγματικά το δρόμο, αλλά η έκπληξη έρχεται από το πίσω μέρος που πραγματικά δεν λέει να ξεκολλήσει  με τίποτα.

Στον τομέα των φρένων εξοπλίζεται με δίσκους 330 χιλιοστών και με πανίσχυρες τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo για μπροστά και με ένα δίσκο 265 χιλιοστών με 2πίστονη πλευστή δαγκάνα της Brembo πίσω.

 

 

Στον χωματόδρομο θα βοηθήσει πολύ το άψογο ζύγισμα της μοτοσυκλέτας, καθώς και η βολική όρθια θέση οδήγησης. Κι εδώ τα ηλεκτρονικά αλλάζουν την χαρτογράφηση και τελικά τον χαρακτήρα του κινητήρα ώστε η μεγάλη μοτοσυκλέτα να κινηθεί με άνεση στα  off road κομμάτια. Φυσικά στις εκτός δρόμου διαδρομές κύριο λόγο στην άνεση και την απόδοση της μεγάλης μοτοσυκλέτας παίζουν οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων με 170mm εμπρός και 180mm πίσω

Για τα μακρινά ταξίδια δεν έχουμε να πούμε πολλά. Μπορείς να φορτωθεί με πάνω από 200 κιλά. Ο αέρας δεν βρίσκει τον αναβάτη και τα 170 άλογα μπορούν να σε πάνε μέχρι την άκρη του κόσμου με απαράμιλλη άνεση και στυλ.

Η νέα Multistrada V4S είναι ιδανική για πόλη, ταξίδια, χωμάτινες αλλά και σπορ διαδρομές, είναι μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να καλύψει όλα τα οδηγικά στιλ και όλα τα τερέν και μάλιστα χωρίς συμβιβασμούς. 

Αναμφίβολα πρόκειται για την καλύτερη Multistrada όλων των εποχών!