Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ζώνες καθαρού αέρα για δυο αγγλικές πόλεις

Ελλάδα 20:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ζώνες καθαρού αέρα για δυο αγγλικές πόλεις

ΝΕΑ

Ζώνες καθαρού αέρα για δυο αγγλικές πόλεις

ΝΕΑ

Δύο αγγλικές πόλεις ανακοινώνουν το σχέδιο τους για την έναρξη χρέωσης των εκπομπών στα κέντρα των πόλεων τους πριν από το τέλος του έτους. Η Oxford και η York ανακοίνωσαν λεπτομέρειες για τις ζώνες καθαρού αέρα που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν φέτος.

Advertisement
Advertisement

 

Τα δημοτικά τους συμβούλια συμφώνησαν στο πλάνο που θα περιέχει μια ζώνη μηδενικών εκπομπών, γνωστή ως «Κόκκινη Ζώνη», που ξεδιπλώθηκε σε πέντε δρόμους στο κέντρο της πόλης της Oxford αρχικά από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ όσοι οδηγοί δεν έχουν τόσο “καθαρά” οχήματα μεταξύ των ωρών 7 το πρωί με 7 το απόγευμα θα χρεώνονται με 10 λίρες καθημερινά.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, τα συμβούλια αναφέρουν ότι θα εφαρμοστούν διάφορες εκπτώσεις για τους κατόχους Blue Badge αλλά και τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην Κόκκινη ζώνη, ενώ οι κάτοικοι της θα λάβουν έκπτωση 90% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2030. Εν τω μεταξύ, για τα λεωφορεία και τα ταξί της πόλης έχει οριστεί με ανάλογο χρονοδιάγραμμα η μετάβαση τους σε στόλους μηδενικών εκπομπών. Εκτός από την Κόκκινη Ζώνη, θα υπάρχει και η «Πράσινη Ζώνη» η οποία θα εισαχθεί στο υπόλοιπο της πόλης το 2021 ή το 2022. Αυτή η ευρύτερη περιοχή θα είναι ελεύθερη για οχήματα με μηδενικές εκπομπές, ενώ οι κάτοχοι των αυτοκινήτων τα οποία θα συμμορφώνονται με τα πρότυπα ULEZ του Λονδίνου (Euro 4 βενζίνες και Euro 6 diesel) θα δικαιούνται επίσης κάποια έκπτωση.

Advertisement
Advertisement

Το σχέδιο της York, εν τω μεταξύ, επικεντρώνεται περισσότερο στα λεωφορεία. Η βόρεια πόλη θέλει τα λεωφορεία που εισέρχονται στη ζώνη καθαρού αέρα πέντε ή περισσότερες φορές την ημέρα να πληρούν τα πρότυπα ULEB (λεωφορεία εξαιρετικής χαμηλής εκπομπής καυσαερίων) (Euro 6 diesel, αέριο ή ηλεκτρικά). Επιπλέον, το Συμβούλιο της Πόλης δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2019 ότι επιθυμεί να σταματήσει τις «μη ουσιαστικές» ιδιωτικές διαδρομές στο εσωτερικό του μεσαιωνικού κέντρου της πόλης, στο πλαίσιο των προσπαθειών να καταστεί ουδέτερος χώρος από το 2030.

Η ιδέα μιας οριστικής απαγόρευσης των Ι.Χ. – με εξαίρεση τα άτομα με ειδικές ανάγκες – προτάθηκε από έναν δημοτικό σύμβουλο και έλαβε υποστήριξη από την πλειοψηφία των υπολοίπων, η οποία ηγείται των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αλλά και των Πρασίνων. Το 2019, το Bristol έγινε η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που ενέκρινε την άμεση απαγόρευση των ντίζελ αυτοκινήτων στο κέντρο της. Τα σχέδια, τα οποία υπόκεινται ακόμη σε έγκριση από την κεντρική κυβέρνηση, θα τεθούν σε ισχύ το 2021 και θα απαγορευθεί η είσοδος σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα σε μια μικρή περιοχή του κέντρου της πόλης μεταξύ 7 πμ και 3 μμ.