ΝΕΑ

Ξεκινά το δεύτερο και πιο εξελιγμένο ελληνικό drone

Ελλάδα 6:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξεκινά το δεύτερο και πιο εξελιγμένο ελληνικό drone

ΝΕΑ

Ξεκινά το δεύτερο και πιο εξελιγμένο ελληνικό drone

ΝΕΑ

Το πρόγραμμα «Γρύπας» αποκτά πλέον σάρκα και οστά, με στόχο την δημιουργία ενός πολύ εξελιγμένου ελληνικού drone που θα κυριαρχήσει στο Αιγαίο.

Advertisement
Advertisement

Μετά τον “Αρχύτα”, το πρόγραμμα του οποίου εξελίσσεται εντός του χρονοδιαγράμματος, ήρθε και η ώρα για το επόμενο βήμα. Ένα πολύ πιο εξελιγμένο και με περισσότερες δυνατότητες drone το οποίο έχει την κωδική ονομασία “Γρύπας” και θα αποτελέσει την απάντηση της χώρας μας στην τουρκική κυριαρχία σε αυτόν τον τομέα.

Η εναρκτήρια σύσκεψη (Kick-off Meeting) του προγράμματος «Γρύπας» που αφορά στον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή ενός δεύτερου, πιο σύνθετου μη επανδρωμένου αεροχήματος (drone) πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, στην Τανάγρα.

Στη σύσκεψη για το νέο πρόγραμμα, που αξιοποιεί την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» (το οποίο όμως δεν έχει πετάξει ακόμη), συμμετείχαν οι επιστημονικά υπεύθυνοι και οι συνεργάτες τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και οι αρμόδιοι επιτελείς της ΕΑΒ.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σύσκεψη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και δημιούργησε θετικές προσδοκίες για την έγκαιρη και επιτυχή περάτωση του έργου.

Η συνέργεια του προγράμματος «Γρύπας» μεταξύ τόσων φορέων καταδεικνύει το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας αλλά και της Πολιτείας και προβλέπεται ότι θα είναι πολλαπλασιαστική του θετικού αποτελέσματος, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας..

Η πρώτη φάση του προγράμματος «Γρύπας» πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ετών, έως το 2025.

Advertisement

Ο “Γρύπας” εξελίσσεται σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την ΕΑΒ.

Η αποστολή του δεν θα είναι μόνο η επιτήρηση του Αιγαίου αλλά θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες, και θα φέρει και οπλισμό όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Advertisement

Τα βασικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν κινητήρα turbo jet, σύγχρονο οπλισμό και ηλεκτρονικά που θα του επιτρέπουν να “επικοινωνεί” με τις επίγειες δυνάμεις ώστε να κατευθύνεται πιο αποτελεσματικά στον στόχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χρηματοδότηση νέου πιο σύνθετου drone made in Greece!
Έτοιμος ο Ελληνικός καταστροφέας των τουρκικών drones
Ξεκίνησε η «μάχη» των drones στο Αιγαίο