Menu
Live η κίνηση | Τιμές Καυσίμων Podcasts | Car Of The Year 2024
        array(0) {
}
    

ΝΕΑ

Ξεκινά η κατασκευή του Βόρειου Τμήματος του Ε65

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι σε 2 χρόνια, συμβασιοποίησαν έργα 4πλάσιου ύψους από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ σε 4,5 χρόνια.

Στο πρόγραμμα των μεγάλων έργων υποδομών, που θα αλλάξει τη χώρα και το οποίο βρίσκεται ακόμη στην αρχή, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Βόρειο Τμήμα του Ε65, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι μέσα σε δύο χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συμβασιοποίησε έργα τετραπλάσιου ύψους από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 4,5 χρόνια.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 24.06.2021 Συμφωνίας Τροποποίησης Διατάξεων της από 31.05.2007 Σύμβασης Παραχώρησης για το Έργο ‘‘Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65)”», σημαίνει ότι πλέον το σημαντικό αυτό έργο, που έχει περάσει από χίλια κύματα, μπαίνει στη φάση της κατασκευής.

Πρόσκληση στον κ. Σπίρτζη για τα εγκαίνια του Νότιου Τμήματος του Ε65

Σημείωσε πως όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το Νότιο Τμήμα του Ε65 προχωρούσε με αργούς ρυθμούς, ενώ το Βόρειο Τμήμα παρέμενε μπλοκαρισμένο και χωρίς χρηματοδότηση. «Σήμερα, στο Νότιο Τμήμα προχωράμε με ρυθμό κατά 50% ταχύτερο κι έτσι έχουμε ήδη φτάσει στο 70% του έργου» ανέφερε. Μάλιστα κάλεσε στα εγκαίνια μέρους του Νοτίου Τμήματος σε λίγες ημέρες τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε επίσης ότι η Κυβέρνηση προχωρά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Έργα τα οποία, όπως τόνισε: «Θα προσφέρουν καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής στον πολίτη. Σημαντική αναβάθμιση της αξίας των περιοχών όπου εκτελούνται. Ώθηση στην οικονομία. Χιλιάδες νέες δουλειές. Ανάπτυξη».

«Στα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ μας ξεπέρασε. Αλλά στα έργα είναι πολύ πίσω»

Ο κ. Καραμανλής μίλησε μάλιστα με αριθμούς και στοιχεία, αναδεικνύοντας μία μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

«Αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να μηδενίσω όσα έγιναν στα χρόνια της κυβέρνησής σας και άλλωστε ήδη είπα πως ό,τι παραλάβαμε που μπορούσαμε να συνεχίσουμε, το συνεχίσαμε.

Όμως η πραγματικότητα είναι ότι στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησής σας, συμβασιοποιήσατε έργα συνολικού ύψους κάτω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ μέχρι σήμερα, στα δύο χρόνια της κυβέρνησής μας, εμείς συμβασιοποιήσαμε έργα συνολικού ύψους πάνω από 3,2 δισ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

«Να το ξαναπώ; κάτω από 800 εκατομμύρια σε 4,5 χρόνια από τη μία. Πάνω από 3,2 δισ. σε δύο χρόνια από την άλλη. Το τετραπλάσιο ποσό σε λιγότερο από το μισό χρόνο…» συνέχισε ο κ. Καραμανλής και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Στα λόγια, μπορεί και να μας ξεπεράσατε, δεν λέω. Αλλά στα έργα είστε πολύ πίσω».

Σχολίασε επίσης ότι: «Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσο ωραία και να τα λέτε εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα, αυτή την πραγματικότητα δεν μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Ούτως ή άλλως, πάντα είχατε πρόβλημα στην παράταξη σας με την πραγματικότητα».

Μητσοτάκης για τον Ε-65: Ανοίγει νέους δρόμους για την πατρίδα μας

Η ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε – 65 «συμβολίζει τη βούληση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις υποδομές ως εφαλτήριο ανάπτυξης, ενώ αποτελεί απόδειξη της προγραμματικής μας συνέπειας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απευθύνοντας κάλεσμα στα κόμματα να ψηφίσουν την κύρωση του έργου.

Στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας κατασκευής του Ε-65, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η νέα αρτηρία θα συνδέει τα δύο σημαντικότερα διαμετακομιστικά λιμάνια της Κεντρικής Ελλάδας και της Ηπείρου και ότι θα δημιουργήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλία κατά την κατασκευή του και περίπου 150 θέσεις κατά τη λειτουργία του.

«Τέτοιες ημέρες, το 1881 η Θεσσαλία γιόρταζε την ένωση της με το νεαρό τότε ελληνικό κράτος. 140 χρόνια μετά η ίδια περιφέρεια γνωρίζει ακόμη μία ενσωμάτωση, αναπτυξιακή αυτή τη φορά με τον αυτοκινητόδρομο Ε -65», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.

Όπως υπογράμμισε, «αποτελεί μία επιλογή που ενώνει δυναμικά την χώρα και συμπίπτει με την πανηγυρική έγκριση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 από το Ecofin. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να πιστοποιήσει πως το σχέδιο ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές φιλοδοξίες της χώρας. Το έργο αυτό διαλύει την απομόνωση και χαράσσει νέους ορίζοντες και η ψήφιση του σήμερα αποτελεί το τέλος μιας εκκρεμότητας 14 ετών, καθώς το έργο δημοπρατήθηκε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, συνέχισε ο Pρωθυπουργός, «ήταν το απόλυτο κενό χρηματοδότησης. Στις 20 Δεκεμβρίου του 2019 δεσμεύθηκα πως παρά τα εμπόδια που κληρονομήσαμε πως το έργο θα ολοκληρώνονταν πάση θυσία. Έτσι επιβεβαιώσαμε το σύνθημα μας: το είπαμε, το κάναμε. Κατόπιν και δικής μου παρέμβασης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, κατορθώσαμε να λάβουμε τη σχετική έγκριση. Διαψεύσαμε για μία φορά ακόμη όσους είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν την εν λόγω εξέλιξη περίπου αδύνατη. Ο Ε- 65 θα δημιουργήσει για την Θεσσαλία περίπου 1000 θέσεις κατά την κατασκευή του και περίπου 150 θέσεις κατά την λειτουργία του».

Η σημασία του Βορείου Τμήματος του Ε65

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το Βόρειο Τμήμα του Ε65 εκτείνεται από τα Τρίκαλα ως την Εγνατία, έχει μήκος 70,5 χιλιόμετρα και προϋπολογισμό 442 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι ένας υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος με διατομή 2+2 λωρίδες και ΛΕΑ. Η διάρκεια κατασκευής του εκτιμάται στα 3 χρόνια.

Τόνισε ότι το σπουδαίο αυτό έργο σημαίνει γρήγορες, φιλικές προς το περιβάλλον και πάνω απ’ όλα ασφαλείς μετακινήσεις. Δεν συνδέει μόνο την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία. Αλλά και με την Ιταλία, μέσω του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τα Δυτικά Βαλκάνια και μέσω αυτών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

«Γιατί έτσι θα κάνουμε την πατρίδα μας κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής. Όχι με ωραία λόγια, αλλά με πράξεις», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Φωτογραφία: Eurokinisi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πράσινο φως από την ΕΕ για το βόρειο τμήμα του Ε65
Αιφνίδια επίσκεψη Μητσοτάκη στο νέο κομμάτι του Αυτοκινητοδρόμου Ε65
Ένα έργο ύψους 1,2 δισ. ευρώ φιλικό προς το περιβάλλον

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ