Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Βρετανία: Σημαντική μείωση στην παραγωγή

Ελλάδα 14:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Βρετανία: Σημαντική μείωση στην παραγωγή

ΝΕΑ

Βρετανία: Σημαντική μείωση στην παραγωγή

ΝΕΑ

Η βρετανική παραγωγή στον τομέα των αυτοκινήτων σημείωσε πτώση κατά 17% τον περασμένο μήνα, επηρεασμένη σαφώς από τους νέους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων, τις αλλαγές μοντέλων, τις εμπορικές εντάσεις και την αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική για το ντίζελ και φυσικά το Brexit.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Η παραγωγή ανήλθε σε 127.051 μονάδες μετά από μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 19% και μείωση κατά 16% στις εξαγωγές, ανέφερε η SMMT. Οι αυστηρότεροι κανόνες εκπομπών ρύπων που είναι γνωστοί ως η παγκοσμίως εναρμονισμένη διαδικασία δοκιμής ελαφρών οχημάτων (WLTP) έγιναν υποχρεωτικοί την 1η Σεπτεμβρίου, αναγκάζοντας ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν τις παραδόσεις μοντέλων που δεν είχαν ακόμη πιστοποιηθεί.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας ανησυχεί επίσης ότι όταν η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο έτος θα μπορούσαν να επιβληθούν αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι και νέα τιμολόγια εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν επιτύχουν μια εποικοδομητική συμφωνία, προσθέτοντας περισσότερα κόστη και γραφειοκρατία. “Ήταν μια ταραχώδης χρονιά και ο κλάδος χρειάζεται σταθερότητα, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα δεδομένων των διαπραγματεύσεων για το Brexit”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SMMT, Mike Hawes.

Advertisement
Advertisement

Ο κλάδος έχει επίσης υποστεί ζημιά, εκτός από την πολύκροτη υπόθεση με το ντίζελ, σαν κεραυνός ήρθε στη βρετανική κοινωνία η ανακοίνωση της κυβέρνησης πως οι επιδοτήσεις που προσφέρονται σε όσους αγοράζουν plug-in υβριδικά οχήματα θα μειωθούν αισθητά. “Ο προϋπολογισμός την επόμενη εβδομάδα είναι η τέλεια ευκαιρία να τονωθεί η αγορά, στέλνοντας στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις τα σωστά μηνύματα που θα ενθαρρύνουν την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων, κάτι που θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής απόδοσης καθώς και στην επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων”, δήλωσε ο Hawes.