Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Βρετανία: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποιούν τον νέο Πρωθυπουργό!

Ελλάδα 19:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Βρετανία: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποιούν τον νέο Πρωθυπουργό!

ΝΕΑ

Βρετανία: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποιούν τον νέο Πρωθυπουργό!

ΝΕΑ

Σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία οι καθυστερήσεις των ανταλλακτικών μπορεί να στοιχίσουν 89 εκατ. δολάρια την ημέρα!

Advertisement
Advertisement

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Βρετανίας ζήτησαν από τον επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας να επιτύχει μια συμφωνία με το Brexit που να διατηρεί τις ελεύθερες εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ προειδοποιώντας πως σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit ο κλάδος κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας των δισεκατομμυρίων λιρών που πρέπει να καταβάλλουν για επιπλέον δασμούς.

«Βλέπουμε ήδη τις συνέπειες της αβεβαιότητας, το φόβο ότι δεν υπάρχει συμφωνία», ανέφερε ο Mike Hawes Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων και εμπόρων της Βρετανίας.

Advertisement
Advertisement

Ο Boris Johnson και ο αντίπαλός του, Jeremy Hunt, δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να βγάλουν τη Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, παρόλο που και οι δύο λένε ότι δεν αποτελεί πρώτη τους επιλογή.

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία φοβάται ότι μια άτακτη έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει αυξημένους δασμούς έως και 10% στα αυτοκίνητα ενώ παράλληλα θα καταγραφούν τεράστιες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αλλά και στις εισαγωγές.

Advertisement

Ο τομέας αυτοκινήτων της Βρετανίας, ξαναχτίστηκε από ξένους κατασκευαστές αυτοκινήτων τη δεκαετία του 1980, ήταν μια επιτυχημένη ιστορία επιτυχίας, αλλά από το 2017 οι πωλήσεις, οι επενδύσεις και η παραγωγή έχουν υποχωρήσει, κατηγορούμενοι για την κατάρρευση της ζήτησης για οχήματα diesel και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το Brexit.

«Η πρώτη δουλειά του επόμενου Πρωθυπουργού θα πρέπει να είναι μια συμφωνία με την ΕΕ για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που θα διατηρεί το εμπόριο χωρίς τριβές. Σε διαφορετική περίπτωση ένα άτακτο Brexit δεν αποτελεί επιλογή και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου» επισήμανε ο Hawes.

Advertisement

Οι καθυστερήσεις στις αποστολές εξαρτημάτων στις μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων, οι οποίες μετρώνται σε λεπτά, θα μπορούσαν να κοστίζουν 50.000 λίρες (64.000 δολάρια) ανά λεπτό στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία – με συνολικό ημερήσιο κόστος τις 70 εκατ. λίρες (89 εκατ. δολάρια) αναφέρει μελέτη της Ένωσης Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοικινήτων.

Οι δασμοί στο εμπόριο αυτοκινήτων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα αυξηθούν σε 4,5 δισ. λίρες ετησίως ενώ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των ανταλλακτικών κινδυνεύει να τιναχθεί κυριολεκτικά στον αέρα μια δεκαετία ανάπτυξης.

Μέχρι στιγμής φέτος, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει απολύεις χιλιάδων εργατών στη Βρετανία ενώ κάποιες ανακοίνωσαν και το λουκέτο σε εργοστάσιά τους.

Advertisement