Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Volkswagen: Έρχονται τα φώτα που σου… “μιλάνε”!

Ελλάδα 5:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volkswagen: Έρχονται τα φώτα που σου… “μιλάνε”!

ΝΕΑ

Volkswagen: Έρχονται τα φώτα που σου… “μιλάνε”!

ΝΕΑ

Η τεχνολογία όσον αφορά στις εφαρμογές αλλά και τη σχεδίαση των φωτιστικών σωμάτων έχει κάνει πραγματικά άλματα τα τελευταία χρόνια. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον και με στόχο πάντα την ασφάλεια θα μπορούν και να μας… “μιλάνε”, σύμφωνα και με την Volkswagen. ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Advertisement
Advertisement

Ο Γερμανός κατασκευαστής είναι ένας ακόμη που επενδύει μεγάλα ποσά στην εξέλιξη των φωτιστικών σωμάτων των οχημάτων του καθώς αυτά βρίσκονται σε τεχνολογική έξαρση τον τελευταίο καιρό. Η εξέλιξη της τεχνολογίας LED έχει δώσει παράλληλα τρομερή ελευθερία και στους σχεδιαστές, σε σχέση ακόμη και με το άμεσο παρελθόν και τα φωτιστικά σώματα με λάμπες πυρακτώσεως.

Matrix tail light

Τα φωτιστικά σώματα του μέλλοντος δεν θα τελούν απλά τον κυρίως ρόλο που παίζουν σήμερα αλλά θα είναι άλλο ένα μέσο επικοινωνίας του οχήματος με τον οδηγό του, με στόχο τα αυξημένα επίπεδα ασφάλειας αλλά και άνεσης. Έτσι, από το να φωτίζουν μόνο το δρόμο και να ειδοποιούν τους άλλους χρήστες των δρόμου για τις προθέσεις του οδηγού θα μπορούν να προβάλλουν πάνω στο δρόμο πληροφορίες!

Advertisement
Advertisement

HD-LCD headlight

Αυτό θα γίνει δυνατό χάρη στα “LED micro-pixel HD” φωτιστικά σώματα που εξελίσσει η Volkswagen, τα οποία διαθέτουν 30.000 (!) διόδους φωτός και μπορούν να προβάλλουν πληροφορίες, οι οποίες μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν να παρουσιαστούν ούτε σε πίνακα πληροφοριών αλλά ούτε και σε HUD συστήματα.

Optical Park Assist

Advertisement

Για παράδειγμα, η γερμανική εταιρία αναφέρει ότι η εξέλιξη των φωτιστικών σωμάτων θα επιτρέψει στο μέλλον και την ενσωμάτωση στα οχήματα ενός νέου συστήματος ασφάλειας το οποίο θα ονομάζεται “Optical Lane Assist” και θα προβάλλει στο δρόμο… λωρίδες στη περίπτωση που αυτές έχουν σβηστεί! Έτσι ο οδηγός θα ξέρει ακριβώς που είναι η λωρίδα του και πιο σημαντικά που είναι η άκρη του δρόμου, με το σύστημα να καμπυλώνει τις προβαλλόμενες γραμμές στις στροφές!

Tiguan – visual modality

Advertisement

Παράλληλα, τα matrix πίσω φωτιστικά σώματα θα μπορούν να προβάλλουν πληροφορίες πάνω στο δρόμο όπως κόκκινες λωρίδες, με στόχο την υποβοήθηση του οδηγού στο παρκάρισμα, ενώ θα παρουσιάζουν και μηνύματα τόσο για τον οδηγό του οχήματος όσο και για άλλους χρήστες του δρόμου.

Μένει να δούμε πότε αυτές οι νέες τεχνολογίες θα περάσουν και στην παραγωγή, αν κάτι μας λέει ότι τα εν λόγω φωτιστικά σώματα θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους πιο σύντομα από όσο μπορεί να φανταζόμαστε.