Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Video: Πόσο ασφαλή είναι τα μικρά τετράτροχα;

Ελλάδα 2:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Video: Πόσο ασφαλή είναι τα μικρά τετράτροχα;

ΝΕΑ

Video: Πόσο ασφαλή είναι τα μικρά τετράτροχα;

ΝΕΑ

Οι πρώτες δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP μέσα στο 2016 αφορούν τα τετράτροχα, μικρά και ελαφρά αυτοκίνητα που προορίζονται για ειδικές περιπτώσεις, όπως για έφηβους που δεν έχουν ακόμη δίπλωμα οδήγησης. Στο μικροσκόπιο του ανεξάρτητου οργανισμού βρέθηκαν τέσσερα μοντέλα, τα Aixam Crossover GTR, Bajaj Qute, Chatenet CH30 και Microcar M.GO.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Η βελτίωση σε σχέση με ανάλογα οχήματα που είχαν δοκιμαστεί πριν διετία είναι ελάχιστη και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Euro NCAP «η προστασία στον οδηγό και τους επιβάτες είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα σοβαρό κίνδυνο σε περίπτωση σύγκρουσης με άλλα οχήματα ή εμπόδια». Αν και οι δοκιμές έγιναν με το πρωτόκολλο που ίσχυε το 2014, ο εξοπλισμός ασφαλείας κρίθηκε από ελάχιστος έως μηδαμινός.

Το μοναδικό που φέρει αερόσακο οδηγού (και μάλιστα ως προαιρετικό στοιχείο του εξοπλισμού) είναι το Microcar M.GO της γαλλικής Ligier, όμως χωρίς βελτίωση στη δομική ακεραιότητα του οχήματος η παρουσία του αερόσακου είναι αναποτελεσματική. Ως αποτέλεσμα, το Microcar M.GO απέσπασε μόλις 1 αστέρι, όπως επίσης τα Aixam Crossover GTR και Bajaj Qute. “Καλύτερα” τα πήγε το Chatenet CH30 με 2 αστέρια.
Μάλιστα ο Euro NCAP τα συνέκρινε με ένα αυτοκίνητο παρόμοιου μεγέθους αλλά με εξοπλισμό και δομική ακεραιότητα: το Toyota iQ βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια.

Advertisement
Advertisement