Video: Η τεχνολογία των “αυτόνομων” Toyota-Lexus
ΝΕΑ
Μετά τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι κατασκευαστές έχουν στρέψει πλέον το ενδιαφέρον και τους πόρους τους στην παραγωγή των πρώτων “αυτόνομων” οχημάτων. Ορισμένες εταιρείες – όπως η Nissan και η Honda – σχεδιάζουν αυτοκίνητα που θα μπορούν να κινούνται ανά πάσα στιγμή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Άλλες – όπως η Audi και η Toyota – εξελίσσουν συστήματα για “αυτόνομη” οδήγηση υπό ορισμένες συνθήκες.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)
WHAT CAR
H Toyota παρουσίασε τα τελευταία βήματα που έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια του ετήσιού της σεμιναρίου για την εξελιγμένη οδική ασφάλεια, στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. «Οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς ανθρώπινες απώλειες στους δρόμους και οι τεχνολογίες που παρουσιάζουμε θα φέρουν επανάσταση στην οδική ασφάλεια», ανέφερε ο Seigo Kuzumaki, επικεφαλής της ιαπωνικής εταιρείας στο σχετικό τεχνολογικό κομμάτι.
Στο σεμινάριο παρουσιάστηκε η τελευταία έκδοση του AHDA (Automated Highway Driving Assist), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ολοκληρωμένη προστασία στους αυτοκινητόδρομους, σε ταχύτητες έως 110 km/h. Περιλαμβάνει το Dynamic Radar Cruise Control (DRCC), το Lane Trace Control (LTC) και το Predictive and Interactive Human-Machine Interface (HMI).
Το DRCC χρησιμοποιεί ραντάρ για να αναγνωρίζει και να παρακολουθεί διαρκώς τα προπορευόμενα οχήματα. Έτσι διατηρείται απόσταση ασφαλείας και περιορίζεται ο κίνδυνος ατυχήματος. Το LTC διατηρεί το όχημα στη σωστή λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ το HMI αναλαμβάνει να κρατήσει συγκεντρωμένο και σε εγρήγορση τον οδηγό. Τον ειδοποιεί σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή του, ώστε να αναλάβει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα μία κάμερα «σκανάρει» τα μάτια του για να διαπιστωθεί αν η προσοχή του είναι στο δρόμο ή όχι.
Οι δοκιμές γίνονται σε πρωτότυπα αυτοκίνητα της Toyota και της Lexus και ο ιαπωνικός κολοσσός σχεδιάζει να φέρει την τεχνολογία σε μοντέλα παραγωγής μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις