Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Video: Η BMW i3 με το σύστημα επέκτασης αυτονομίας

Ελλάδα 1:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Video: Η BMW i3 με το σύστημα επέκτασης αυτονομίας

ΝΕΑ

Video: Η BMW i3 με το σύστημα επέκτασης αυτονομίας

ΝΕΑ

Η παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου ευρείας παραγωγής της BMW αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό τόσο για την εταιρεία με έδρα το Μόναχο όσο και για τον κόσμο της αυτοκίνησης γενικότερα. Και αυτό διότι ένας κολοσσός στην παραγωγή premium μοντέλων αποφάσισε να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο πόλης μηδενικών ρύπων, επενδύοντας ένα τεράστιο ποσό και λαμβάνοντας το ανάλογο ρίσκο.

Advertisement
Advertisement

Όμως το i3 – περί αυτού ο λόγος – θα βρει μπροστά του ορισμένα εμπόδια. Όχι τόσο η τιμή του (τα 35.000 ευρώ που είναι περίπου ο μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ένα αποτρεπτικό ποσό για τους πελάτες της BMW), αλλά το περιορισμένο δημόσιο δίκτυο φόρτισης και η μικρή αυτονομία. Πράγματι, τα 130 με 160 km που δηλώνει η BMW ότι μπορεί να καλύψει το i3 με μία φόρτιση των μπαταριών του αρκούν για τις καθημερινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη, όχι όμως και για μία κοντινή ημερήσια εκδρομή.

Σε αυτή την περίπτωση έρχεται η έκδοση RΕx, που προέρχεται από τις λέξεις Range Extender (δηλαδή επέκτασης της αυτονομίας). Το συγκεκριμένο ρόλο αναλαμβάνει να διαδραματίσει ένας μικρός, δικύλινδρος, βενζινοκινητήρας εσωτερικής καύσης. Έχει χωρητικότητα 650 cc, ισχύ 34 PS, και προέρχεται από τις μοτοσικλέτες της BMW. Είναι τοποθετημένος δίπλα στο ηλεκτρικό μοτέρ και λειτουργεί ως γεννήτρια.

Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει δράση όταν η φόρτιση των μπαταριών ιόντων λιθίου πέσει κάτω από ένα ορισμένο σημείο. Διατηρεί δηλαδή σταθερό το επίπεδο φόρτισης των μπαταριών ώστε αυτές με τη σειρά τους να δίνουν ενέργεια στο ηλεκτρικό μοτέρ που κινεί τους πίσω τροχούς του αυτοκινήτου μήκους 4 m. Με αυτόν τον τρόπο η αυτονομία της BMW i3 σχεδόν διπλασιάζεται, φθάνοντας τα 300 km.

Advertisement
Advertisement

Εκτός βέβαια από το επιπλέον κόστος του i3 REx (γύρω στα 4.500-5.000 ευρώ), υπάρχει επίσης μία επιβάρυνση στο συνολικό βάρος του οχήματος κατά 120 kg. Φυσιολογικά επηρεάζονται αρνητικά οι επιδόσεις (0-100 km/h σε 7,9 έναντι 7,2 sec της έκδοσης χωρίς τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και 80-120 km σε 5,5 έναντι 4,9 sec) ενώ πλέον το μοντέλο της BMW δεν είναι μηδενικών ρύπων (η κατανάλωση σε μεικτό κύκλο υπολογίζεται σε 0,6 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 στα 13 g/km). Το θετικό είναι ότι δεν χάνεται χώρος από το πορτμπαγκάζ, καθώς το ντεπόζιτο των 9 lt. είναι τοποθετημένο στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου.

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε μέσα στους επόμενους μήνες το ποσοστό όσων παραγγείλουν διεθνώς τη BMW i3 με το σύστημα επέκτασης της αυτονομίας. Η πλειοψηφία πάντως εκείνων που διαθέτουν ένα ανάλογο ποσό για ένα δεύτερο αυτοκίνητο θα θέλει ένα μοντέλο μηδενικών ρύπων, ως δήλωση «κοινωνικής ευαισθησίας».[nggallery id=2868]