Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τζάμπα εισιτήρια για ένα χρόνο αν κάνετε… τατουάζ!

Ελλάδα 7:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τζάμπα εισιτήρια για ένα χρόνο αν κάνετε… τατουάζ!

ΝΕΑ

Τζάμπα εισιτήρια για ένα χρόνο αν κάνετε… τατουάζ!

ΝΕΑ

Αν σας χάριζαν τα εισιτήρια στα λεωφορεία και το μετρό για έναν ολόκληρο χρόνο με την προϋπόθεση να «χτυπήσετε» ένα τατουάζ, εσείς τι θα κάνατε;

Advertisement
Advertisement

Ο τρόπος προώθησης των ΜΜΕ και προσέλκυσης των νέων μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Μία από αυτές όμως έχει προκαλέσει αρκετό θόρυβο και πολλές ενστάσεις, καθώς μάλλον φθάνει σε ακραίες επιλογές.

Η Αυστρία εγκαινίασε πρόσφατα μια πρωτοβουλία με την ονομασία “KlimaTicket” (εισιτήριο για το κλίμα) στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει τη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων κατά 16% έως το 2024 και να προωθήσει τις δημόσιες μεταφορές.

Για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με αυτή τη φιλική προς το κλίμα πρωτοβουλία, η Αυστρία αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια διαφημιστική εκστρατεία που απευθυνόταν στους νέους και περιελάμβανε την προσφορά δωρεάν δημόσιας συγκοινωνίας για έναν χρόνο σε άτομα που θα έκαναν τατουάζ με το εμπορικό σήμα του KlimaTicket.

Advertisement
Advertisement

Σε μουσικά φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στήθηκαν εργαστήρια τατουάζ, όπου όσοι έκαναν δωρεάν τατουάζ με το όνομα της καμπάνιας αποκτούσαν δικαίωμα για την προσφορά δωρεάν μετακίνησης, η αξία της οποίας ανέρχεται σε περίπου 1.095 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έξι άτομα εκμεταλλεύτηκαν αυτή την προσφορά και έκαναν τα τατουάζ. Επιπλέον, τα εργαστήρια τατουάζ προσέφεραν δωρεάν και άλλα τατουάζ που σχετίζονται με το KlimaTicket, προσελκύοντας περίπου 10 άτομα σε κάθε εκδήλωση, παρόλο που αυτά τα τατουάζ δεν συνοδεύονταν από την προσφορά δωρεάν διέλευσης.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή αντιμετώπισε αντιδράσεις από ορισμένους πολίτες και μέλη της κυβέρνησης. Ορισμένοι αμφισβήτησαν κατά πόσον η ενθάρρυνση των ανθρώπων να κάνουν τατουάζ ως μέσο προώθησης της δημόσιας συγκοινωνίας ήταν υπεύθυνη προσέγγιση.

Advertisement

Η Henrike Brandsötter, βουλευτής του φιλελεύθερου κόμματος NEOS της Αυστρίας, επέκρινε την προσέγγιση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι υποβαθμίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα.

Η υπουργός για το κλίμα της Αυστρίας, Leonore Gewessler, υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία, δηλώνοντας ότι σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε προσεκτικά και ότι οι αντιδράσεις των επισκεπτών του φεστιβάλ ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικές. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν η προωθητική ενέργεια θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Advertisement

Η διαμάχη γύρω από αυτή την εκστρατεία αναδεικνύει την πρόκληση της χρήσης αντισυμβατικών μεθόδων για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πρωτοβουλιών και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης σε τέτοιου είδους προωθητικές ενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ενισχύονται οικονομικά οι συγκοινωνίες
Πως η Γερμανία επιχειρεί την μετάβαση από τα ΙΧ στα ΜΜΜ
Θα αφήνατε το αυτοκίνητό σας για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;