Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τροχαία ατυχήματα: Ραγδαία αύξηση μετά από τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας (+video)

Ελλάδα 0:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τροχαία ατυχήματα: Ραγδαία αύξηση μετά από τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας (+video)

ΝΕΑ

Τροχαία ατυχήματα: Ραγδαία αύξηση μετά από τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας (+video)

ΝΕΑ

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Αυτοκινητόδρομων στις ΗΠΑ (IIHS), τα τροχαία ατυχήματα αυξήθηκαν στην Καλιφόρνια, το Κολοράντο, τη Νεβάδα, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον μετά τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για διασκέδαση.

Advertisement
Advertisement

Μελέτες του Ινστιτούτου (IIHS) αναφέρουν πως η νομιμοποίηση της μαριχουάνας οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού ατυχημάτων.

Ορισμένες πολιτείες στην Αμερική ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την νομιμοποίηση της μαριχουάνας για λόγους διασκέδασης (και όχι μόνο ιατρικούς) και το Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Αυτοκινητόδρομων στις ΗΠΑ δημοσιοποιεί έρευνες που δείχνουν την αύξηση των ατυχημάτων μετά από την χρήση της ήπιας ναρκωτικής ουσίας.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου διαπίστωσε ότι τα ποσοστά τραυματισμών και θανατηφόρων ατυχημάτων και στις πέντε πολιτείες «αυξήθηκαν κατά τους μήνες μετά τη χαλάρωση των νόμων για τη μαριχουάνα». Σε σύγκριση με άλλες δυτικές πολιτείες όπου η «ψυχαγωγική» μαριχουάνα ήταν παράνομη, οι πέντε πολιτείες σημείωσαν αύξηση κατά 6% στα ποσοστά σύγκρουσης τραυματισμών και αύξηση κατά 4% στα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Advertisement
Advertisement

Η κατάσταση γίνεται χειρότερη όταν η ναρκωτική ουσία συνδυάζεται με αλκοόλ. Τότε οι συγκρούσεις είναι συχνότερες αλλά και σφοδρότερες, με αποτέλεσμα πολλοί .Συγκεκριμένα, το IIHS παράθεσε δεδομένα που συλλέχθηκαν από τραυματίες οδηγούς σε τρεις αίθουσες εντατικής στο Ντένβερ, το Πόρτλαντ και το Σακραμέντο, που έδειξαν ότι «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σύγκρουσης που σχετίζεται με το φάρμακο, όταν αυτό συνδυάζεται με αλκοόλ». Η μελέτη έδειξε ότι η νομιμοποίηση του ναρκωτικού μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να πίνουν και να χρησιμοποιούν μαριχουάνα μαζί.

Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που αποτελούν την λάθος χρήση της ουσίας, καθώς η νομιμοποίηση της μαριχουάνας συνήθως συνοδεύεται από μια «έκρηξη ενθουσιασμού». Αυτή κάνει τους ανθρώπους να κάνουν χρήση και μετά να οδηγούν. Το IIHS αναφέρει επίσης, ότι ορισμένες πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας ως μέρος των τουριστικών προωθήσεών τους. ‘Ετσι δεν είναι απίθανο πολλά ατυχήματα να προκληθούν όταν τουρίστες οδηγούν μετά από χρήση σε άγνωστες περιοχές. Το μόνο καλό της έρευνας ήταν η αναφορά, πως αυτός ο ενθουσιασμός, θα εξασθενίσει καθώς η μαριχουάνα γίνεται πιο συνηθισμένη και εύκολη να βρεθεί.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι οδηγοί, που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών έχουν αργούς χρόνους αντίδρασης, δυσκολεύονται να δώσουν προσοχή στο δρόμο και κάνουν περισσότερα λάθη όταν κάτι πάει στραβά.

Advertisement

Η χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγία είναι νόμιμη σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ΗΠΑ και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ αναμένεται να υπογράψει σύντομα την νομιμοποίηση της χρήσης της. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το 68% των Αμερικανών ενηλίκων θέλουν τη νομιμοποίηση της, ενώ η κατανάλωση μαριχουάνας διπλασιάστηκε μεταξύ 2008 και 2019.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η χρήση κινητού προκαλεί τροχαία ατυχήματα σε όλη την Ευρώπη
Καλλονές σε “τροχαία ατυχήματα” σαγηνεύουν πλούσιους Κυρίους
Ο κορωνοϊός γλίτωσε ζωές στα… τροχαία ατυχήματα