Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τραμ στη Λάρισα: Πόσο εφικτό είναι;

Ελλάδα 13:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τραμ στη Λάρισα: Πόσο εφικτό είναι;

ΝΕΑ

Τραμ στη Λάρισα: Πόσο εφικτό είναι;

ΝΕΑ

Η μεγαλύτερη πόλη της Θεσσαλίας φιλοδοξεί να γίνει η δεύτερη, μετά την Αθήνα, που θα αποκτήσει γραμμή τραμ.

Advertisement
Advertisement

Για να μπορέσει να γίνει η αρχή, θα πρέπει αρχικά να δοθεί η εντολή από τον νέο Δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, (σημειωτέον, αυτό το project βρισκόταν στις προεκλογικές εξαγγελίες του) να ξεκινήσει μια πρώτη μελέτη σκοπιμότητας για να αναδείξει τα θετικά και τα αρνητικά.

Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη ενός τέτοιου πλάνου, είναι να αποδειχθεί μέσω των μελετών ότι μια τέτοια γραμμή θα είναι βιώσιμη. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται αυτή την εποχή και στο Ηράκλειο, όπου αντίστοιχη μελέτη είναι σε εξέλιξη.

Το Στρασβούργο μπορεί να γίνει ένα καλό παράδειγμα για την Λάρισα, καθώς πληθυσμιακά κινείται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα. Η γαλλική πόλη έχει ένα ανεπτυγμένο δίκτυο λεωφορείων και Τραμ τα οποία συνδυαστικά προσφέρουν εύκολη πρόσβαση, στο κέντρο και στα προάστια, αλλά και τις συγκοινωνιακές πύλες (σιδηροδρομικός σταθμός, τερματικός λεωφορείων, σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες δομές κλπ).

Advertisement
Advertisement

Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 250-300 εκατ. ευρώ με τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί και προτείνει την χρήση μέσων σταθερής τροχιάς. Βέβαια η εύρεση ενός τέτοιου ποσού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, διότι το έργο θα πρέπει να μπει σε σειρά χρηματοδότησης.

Για την υλοποίηση του project θα χρειαστεί η συνεργασία από τον Δήμο Λάρισας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λεωφορεία: Επέκταση δρομολογίων σε Μαραθώνα – Νέα Μάκρη
ΜΜΜ: Ενισχύονται με νέα οχήματα και προσλήψεις προσωπικού
Το Μετρό πάει Γλυφάδα με φόρα!