Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota: Έτσι θα είναι το εσωτερικό των αυτόνομων οχημάτων

Ελλάδα 11:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota: Έτσι θα είναι το εσωτερικό των αυτόνομων οχημάτων

ΝΕΑ

Toyota: Έτσι θα είναι το εσωτερικό των αυτόνομων οχημάτων

ΝΕΑ

Η έκθεση τεχνολογίας CES απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες και η Toyota θα χρησιμοποιήσει την εκδήλωση για να εισαγάγει δύο concept εσωτερικών για αυτόνομα οχήματα. Έχει ενδιαφέρον το τι μας περιμένει στο μέλλον…

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Το πρώτο λέγεται ACES (Active Comfort Engaging Space) και έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σε ένα όχημα με αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης επιπέδου 4. Δεδομένου ότι δεν έχει σχεδιαστεί για χρήση σε ένα πλήρως αυτόνομο όχημα, η καμπίνα εξακολουθεί να διαθέτει τιμόνι. Φαίνεται να έχει ένα συγκρότημα οργάνων το οποίο προβάλλεται στο ταμπλό. Μπορούμε επίσης να δούμε ένα σύστημα ψυχαγωγίας, κάμερες πλευρικής ορατότητας και δύο ανεξάρτητα χειριστήρια για τα μπροστινά καθίσματα. Η Toyota δεν αναφέρει πολλά για τα χειριστήρια, αλλά το πρωτότυπο χαρακτηρίζεται από ένα “σύστημα ανίχνευσης σωματικής κόπωσης” το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες προκειμένου όταν ανιχνεύσει υπνηλία στον οδηγό με διάφορες δονήσεις και ήχους τον διατηρεί ξύπνιο. Επίσης, οι αισθητήρες διακρίνουν τη θέση, το μέγεθος και τη στάση του σώματος ώστε να προσαρμόσουν κατάλληλα το κάθισμα και τη ζώνη ασφαλείας για μεγαλύτερη άνεση.

Μιλώντας για άνεση, το πρωτότυπο έχει ένα ενσωματωμένο σύστημα κλιματισμού που παρακολουθεί τη θερμοκρασία γύρω από κάθε άτομο. Εάν ο συνοδηγός κρυώνει, το εσωτερικό θα θερμαίνει μόνο την περιοχή γύρω από αυτόν. Το ACES διαθέτει ένα σύστημα ανίχνευσης των συναισθημάτων των επιβατών προκειμένου να βελτιώσει την εκάστοτε διάθεση τους. Στην ουσία, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να προσαρμόσει το σύστημα φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου αλλά και να απελευθερώσει ένα άρωμα για να τους βοηθήσει να ηρεμήσουν διώχνοντας το άγχος.

Advertisement
Advertisement

Εκτός από το ACES, η Toyota Boshoku θα εμφανίσει το Moox, το οποίο είναι ένας συνδυασμός των λέξεων “κινητό” και “κιβώτιο”. Το εσωτερικό του έχει σχεδιαστεί για πλήρως αυτόνομα οχήματα (επιπέδου 5) που συνήθως μοιάζουν με κουτιά που διαθέτουν τροχούς. Η Toyota δήλωσε ότι έχει «σχεδιαστεί για να υποστηρίζει διαφορετικούς τύπους υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις έως την ψυχαγωγία με μια πλήρως ευέλικτη διάταξη καθισμάτων και μια σειρά από απαραίτητες λειτουργίες». Αυτό είναι λίγο αόριστο, αλλά οι οθόνες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εσωτερικό, καθώς οι εικόνες δείχνουν ότι οι επιβάτες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε συνέδρια και video chats ενώ βρίσκονται στο δρόμο για τη δουλειά.

Toyota-aces-inter-concept-tsiro-640