Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Το τερμάτισαν! Τώρα Κινέζοι αντιγράφουν… Κινέζους

Ελλάδα 9:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το τερμάτισαν! Τώρα Κινέζοι αντιγράφουν… Κινέζους

Mobility

Το τερμάτισαν! Τώρα Κινέζοι αντιγράφουν… Κινέζους

Mobility

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Changan κατηγορεί την ανταγωνιστική στην τοπική αγορά τουλάχιστον, Geely, για αντιγραφή στο σχεδιασμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους Κινέζους να αντιγράφουν τους λεγόμενους «δυτικούς» κατασκευαστές αλλά το να προχωρούν σε μεταξύ τους «κλοπές» ακούγεται πρωτόγνωρο.

Προφανώς και υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα και στα μοντέλων των Κινέζικων αυτοκινητοβιομηχανιών, οπότε και δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση πως κάποια εταιρεία κατηγορεί μια άλλη για αντιγραφή. Ίσως στην προκειμένη περίπτωση, να είναι πιο εντυπωσιακό το ότι μια φαινομενικά «μικρότερη» εταιρεία, κατηγορεί μια μεγαλύτερη.

Advertisement
Advertisement

Αν και για να είμαστε πιο ακριβείς, έναν κολοσσό, μια και η Geely δεν είναι απλά μια μεγάλη εταιρεία στην Κίνα και όχι μόνο. Όπως και να έχει, το γεγονός είναι πάντως πως η Changan, απείλησε την ανταγωνιστική στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων Geely, με αγωγή καθώς όπως υποστηρίζει, έχει πέσει θύμα κλοπής πνευματική ιδιοκτησίας.

Το θέμα έχει προκύψει λόγω της ομοιότητας μεταξύ των Changan C385 και του νέου Geely Galaxy Light. Η αλήθεια είναι πως μπορεί να μην μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό τα δύο αυτοκίνητα (στις φωτογραφίες, αριστερά το C385) αλλά το μπροστινό μέρος έχει αρκετές ομοιότητες. Ειδικά στις άκρες με τις «πτυχές» που εμφανίζουν οι προφυλακτήρες, καθώς και το σχήμα των φωτιστικών σωμάτων, που δίνουν παρόμοιο οπτικό αποτέλεσμα του μπροστινού μέρους ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα.

Το μοντέλο της Geely, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί ως σχέδιο για την έκδοση παραγωγής. Η θέση της Changan όμως, είναι ξεκάθαρη και προειδοποιεί πως θα κινηθεί νομικά αν η τελική μορφή του αυτοκινήτου της Geely, έχει αυτή τη σχεδίαση που προκαλεί «μπέρδεμα». Ως απάντηση στους ισχυρισμούς της Changan, η Geely έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωση.

Advertisement

Σύμφωνα με αυτή, η μητρική εταιρεία της Volvo, κατηγόρησε την Changan ότι θέλει να της προκαλέσει οικονομική ζημιά χρησιμοποιώντας ψεύτικες κατηγορίες. Παράλληλα, ανταπέδωσε την… απειλή για νομικές διαδικασίες, μια και είναι κατηγορηματική πως η σχεδιαστική της ομάδα διαχρονικά «δεν παραβιάζει τυχόν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων εταιρειών».

Από τα νούμερα πάντως που έρχονται από την Κινέζικη αγορά, προκύπτει πως οι δύο εταιρείες είναι όντως ανταγωνιστικές σε ότι έχει να κάνει με την εμπορική τους παρουσία στην τοπική αγορά. Συγκεκριμένα, η μεν Changan με τα ηλεκτρικά της έκλεισε το 2022 με 271.240 πωλήσεις στην αγορά της Κίνας, ενώ η Geely αντίστοιχα σημείωσε 328.727 μονάδες.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Kia Niro: Το Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Γυναίκας
Σε κίνδυνο οι μπαταρίες made in Europe!
Ποια μάρκα εκτοξεύθηκε το 2022;