Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το πιθανό άτακτο Brexit προκάλεσε «καθίζηση» στις επενδύσεις!

Ελλάδα 15:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το πιθανό άτακτο Brexit προκάλεσε «καθίζηση» στις επενδύσεις!

ΝΕΑ

Το πιθανό άτακτο Brexit προκάλεσε «καθίζηση» στις επενδύσεις!

ΝΕΑ

Μόνο η Jaguar Land Rover ανακοίνωσε επένδυση-μαμούθ για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βρετανία.

Advertisement
Advertisement

Οι φήμες για ένα άτακτο Brexit ήταν αρκετές για να βυθιστούν οι επενδύσεις στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία οι οποίες σημείωσαν πτώση 70% στο πρώτο εξάμηνο του 2019 με αποτέλεσμα η Ένωση Κατασκευαστών και Αντιπροσώπων να εκπέμπουν SOS για μια επικείμενη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Βρετανίας αποτελούν τον μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο της χώρας και απασχολούν πάνω από 800.000 εργαζομένους και αποτελεί τον κλάδο που είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος του άτακτου Brexit καθώς τα στελέχη του εκτιμούν ότι οι πρόσθετοι δασμοί και η γραφειοκρατία μπορούν να πλήξουν την παραγωγή.

Advertisement
Advertisement

Οι επενδύσεις μειώθηκαν στα 90 εκατ. λίρες το πρώτο εξάμηνο του 2019 συγκριτικά με 347,3 εκατ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και 647,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως ανακοίνωσε ο σύνδεσμος κατασκευαστών και αντιπροσώπων αυτοκινήτων SMMT.

«Ο φόβος μιας μη συμφωνίας έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να μένουν με σταυρωμένα τα χέρια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mike Hawes. «Η χειρότερη έκβαση θα ήταν η μη συμφωνία. Αυτό είναι που φοβούνται, γι’ αυτό και δεν επενδύουν».

Οι εταιρίες έχουν επίσης δαπανήσει τουλάχιστον 330 εκατ. λίρες σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για το Brexit, όπως το να εξασφαλίσουν χώρους αποθήκευσης και να έχουν αποθέματα σε ανταλλακτικά προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο από πιθανές καθυστερήσεις στις μεταφορές των μοντέλων και εξαρτημάτων στα λιμάνια.

Advertisement

Ωστόσο ο όμιλος Jaguar Land Rover (JLR) αντίθετα με άλλους κατασκευαστές ανακοίνωσε την επικείμενη παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της μετατροπής του εργοστασίου του στην κεντρική Αγγλία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η JLR θα επενδύσει περίπου 1 δισ. λίρες στο έργο αυτό – ωστόσο τα κεφάλαια αυτά δεν ελήφθησαν υπόψιν από την SMMT για το πρώτο εξάμηνο καθώς η ανακοίνωση έγινε τον Ιούλιο.

Advertisement

Στο μεταξύ η παραγωγή οχημάτων το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκε κατά 20% καθώς η παγκόσμια βιομηχανία αυτοκινήτων βρίσκεται αντιμέτωπη με εξασθένιση της ζήτησης σε βασικές αγορές, τις εντάσεις για το εμπόριο και τη μείωση στις πωλήσεις πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.