Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το νέο Audi Q4 e-tron προστατεύει το περιβάλλον

Ελλάδα 14:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το νέο Audi Q4 e-tron προστατεύει το περιβάλλον

ΝΕΑ

Το νέο Audi Q4 e-tron προστατεύει το περιβάλλον

ΝΕΑ

Η Audi κατασκευάζει τα Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron για τις αγορές της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών σε μηδενική βάση ρύπων.

Advertisement
Advertisement

Όσον αφορά τις εκπομπές, η μάρκα με τα τέσσερα δαχτυλίδια ακολουθεί τη φιλοσοφία της «αποφυγής και μείωσης». Το εργοστάσιο στο Zwickau, το μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί οικολογικό ηλεκτρισμό. Η παραγωγή κυψελών μπαταρίας απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας – γι’ αυτό η Audi ζήτησε από τους προμηθευτές κυψελών της να χρησιμοποιούν μόνο πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στις διαδικασίες παραγωγής τους.

Όλες οι εκπομπές που δεν μπορούν να αποφευχθούν αντισταθμίζονται από μέτρα προστασίας του κλίματος με πιστώσεις άνθρακα, τα οποία πιστοποιούνται επίσης από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς “The Gold Standard” και “Verified Carbon Standard”.

Advertisement
Advertisement

Ο στόχος είναι ότι τα Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron θα πρέπει να επιτυγχάνουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα όταν παραδίδονται σε πελάτες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν το αυτοκίνητο φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής του, η μπαταρία του προορίζεται να επαναχρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές δεύτερης ευκαιρίας ή – εάν αυτό δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμο – να ανακυκλώνονται με αειφόρο τρόπο ως πηγή πρώτων υλών. Τα αρχικά πιλοτικά και ερευνητικά έργα σε αυτόν τον τομέα έχουν ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Η αειφορία και η διατήρηση των πόρων διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο νέο μοντέλο. Το ηλεκτρικό SUV διαθέτει 27 εξαρτήματα που περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά. Για το εξωτερικό, αυτό σημαίνει εξαρτήματα όπως ο φορέας συναρμολόγησης – ένα μέρος που πρέπει να πληροί ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά τις μηχανικές του ιδιότητες.

Advertisement

Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των βάσεων των προβολέων, των επενδύσεων θόλων τροχών, των καλυμμάτων των φτερών, της επένδυσης του δαπέδου και των αεροτομών των τροχών είναι κατασκευασμένα από δεύτερης χρήσης πρώτες ύλες.

Advertisement

Στο εσωτερικό, ανακυκλωμένα υλικά χρησιμοποιούνται στα υλικά μόνωσης και απόσβεσης. Επιπλέον, πολλές από τις ορατές επιφάνειες περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά. Αυτά περιλαμβάνουν το κάλυμμα δαπέδου και τα μέρη της επένδυσης του χώρου αποσκευών. Στο εσωτερικό της S line, ο πελάτης μπορεί να απολαύσει το υλικό μικροϊνών Dinamica, το οποίο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τεχνητό δέρμα ως ταπετσαρία για τα σπορ καθίσματα. Οι ίνες πολυεστέρα αποτελούν το 45% του υλικού Dinamica. Λαμβάνονται από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET, παλιά υφάσματα ή υπολειμματικές ίνες.

Το ύφασμα Puls, σε συνδυασμό με τεχνητό δέρμα, περιέχει ανακυκλωμένα υλικά που αποτελούν περίπου το 50% της σύνθεσής του. Για την επένδυση του κάθε καθίσματος, περίπου 26 φιάλες PET 1,5 λίτρων μετατρέπονται σε νήματα χρησιμοποιώντας μια περίπλοκη διαδικασία επεξεργασίας – το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα υλικό που διαθέτει τα ίδια πρότυπα ποιότητας, τόσο στο μάτι όσο και στην αφή, όπως η κλασική υφασμάτινη ταπετσαρία. Το ένθετο «τεχνητό ύφασμα» για το ταμπλό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο λίγο μετά το λανσάρισμα, αποτελείται επίσης εν μέρει από ανακυκλωμένα υλικά.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως οδηγείται γρήγορα ένα Audi Sport Quattro S1 Evolution 2; (+video)
Audi Q4 e-tron: Με εκδόσεις ισχύος έως 299 PS
To Audi Q4 e-tron με επαυξημένη πραγματικότητα