Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Monza Concept θα καθορίσει τα μελλοντικά Opel

Ελλάδα 14:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Monza Concept θα καθορίσει τα μελλοντικά Opel

ΝΕΑ

Το Monza Concept θα καθορίσει τα μελλοντικά Opel

ΝΕΑ

Η πορεία ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια η Opel περνά αναμφίβολα από την εξέλιξη της τεχνολογίας, σε τομείς όπως οι πλατφόρμες και οι κινητήρες. Όχι όμως αποκλειστικά, καθώς υπάρχει και το κομμάτι της σχεδίασης. Η εμφάνιση ενός αυτοκινήτου – υποκειμενική έως ένα βαθμό – αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου, στις 27 Απριλίου, ο αντιπρόεδρος της Opel και υπεύθυνος του τμήματος σχεδίασης, Mark Adams, «ξεδίπλωσε» τις σκέψεις του για το παρόν και το μέλλον της μάρκας. Ο 53χρονος Άγγλος πήγε στη General Motors Ευρώπης το 2002, μεταπηδώντας από τη Ford. Το 2005 καθιέρωσε τη φράση «Sculptural Artistry meets German Precision» για να εκφράζει τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel.

«Δεν πρόκειται για τη σχεδιαστική γλώσσα, αλλά τη γενικότερη σχεδιαστική φιλοσοφία. Υπάρχει διαφορά. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι σταθερό. Η σχεδιαστική φιλοσοφία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 100 χρόνια. Αυτό ήθελα να αντιληφεί όλη η ομάδα των συνεργατών μου. Το Insignia ήταν το πρώτο σύγχρονο αυτοκίνητο παραγωγής που εκπροσωπούσε αυτές τις αξίες», σχολιάζει ο Adams. «Το θετικό είναι πως η φιλοσοφία αυτή δεν μας περιορίζει, αντιθέτως μας δίνει μεγάλη ελευθερία να δημιουργούμε».

Advertisement
Advertisement

Ο αντιπρόεδρος της Opel μίλησε και για τη δεύτερη… έκδοση της σχεδιαστικής γλώσσας της γερμανικής μάρκας: «Ο σπόρος του Opel Design 2.0 μπήκε με το Monza concept, το οποίο θα καθορίσει τη σχεδίαση των μοντέλων παραγωγής μας για τα επόμενα 8 με 10 χρόνια. Παίρνει ορισμένα γνωστά στοιχεία, τους δίνει μία φρέσκια απόδοση και τα εφαρμόζει με σύγχρονο τρόπο». Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το επόμενο Astra θα μοιάζει αρκετά με το ρύγχος του Monza concept, το οποίο είχε κάνει πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Φρανκφούρτη.

Ο Βρετανός σχεδιαστής μίλησε για το πώς θα είναι το εσωτερικό στα αυτοκίνητα του μέλλοντος: «Σήμερα οι οδηγοί χρησιμοποιούν οθόνες αφής για να ελέγχουν τα συστήματα και να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο, όμως οι φωνητικές εντολές θα γίνουν σύντομα καθεστώς. Αυτό θα έχει σημαντική επίδραση στην οδική ασφάλεια, καθώς θα επιτρέπει στους οδηγούς να διατηρούν τα χέρια τους πάνω στο τιμόνι. Η Opel σκοπεύει να είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, μέσω της επόμενης γενιάς των μοντέλων της. Στόχος μας είναι να κάνουμε τα αυτοκίνητα εύκολα στη χρήση. Η κεντρική κονσόλα στο ανανεωμένο Insignia αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η όψη και η χρηστικότητα του εσωτερικού θα έχει όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα. Εντάξει, η εξωτερική εμφάνιση είναι αυτό που όλοι βλέπουν, όμως το 99% του χρόνου τον περνάμε μέσα στο αυτοκίνητο».