Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το μυστικό πίσω από το video της Ford με την ρυμούλκηση του τρένου (+video)

Ελλάδα 2:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το μυστικό πίσω από το video της Ford με την ρυμούλκηση του τρένου (+video)

ΝΕΑ

Το μυστικό πίσω από το video της Ford με την ρυμούλκηση του τρένου (+video)

ΝΕΑ

Το clip με το ηλεκτρικό ανοιχτό ημιφορτηγό της Ford F-150 EV, που κατάφερε να ρυμουλκήσει, ένα τρένο ήταν πολύ πιο εύκολο από ότι φαντάζεστε.

Advertisement
Advertisement

Ένα ολόκληρο πρωινό και πέντε άνθρωποι (ιδιότροποι δημοσιογράφοι αυτοκινήτου) προσπαθούσαν να βρουν το μαγικό… τρικ πίσω από το video (viral είναι η αλήθεια), που δείχνει ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό ελαφρύ φορτηγό της Ford να ρυμουλκεί μια αμαξοστοιχία. Το «αγροτικό» Ford F-150 EV (ηλεκτρικό)… τραβάει μία διώροφη αμαξοστοιχία μήκους 304 μέτρων φορτωμένη με 42 F-150 συνολικού βάρους πάνω από 453 τόνους. Πως γίνεται αυτό;

Την λύση μας έδωσε ένα παιδικό βιβλίο συναδέλφου για τις… περίεργες και απλές εφαρμογές της φυσικής. Αρχικά στο clip το EV F-150 ρυμουλκεί άδεια βαγόνια τρένου, βάρους 453 τόνων. Στη συνέχεια, φορτώνουν τα κενά κενά βαγόνια με πολλά F-150 παραγωγής, που ξεπερνούσαν τους 566 τόνους συνολικά και το ηλεκτρικό όχημα τραβά το τρένο και πάλι παρουσία της επικεφαλής μηχανικού για το F-150 στην Αμερική, Linda Zhang . Το F-150 τράβηξε συνολικά 566 τόνους; Ναι. Είναι αυτό δυνατόν; Ίσως ή καλύτερα είναι υπό κάποιες συνθήκες. Το όλο project ήταν άλλη μία έξυπνη ψευδαίσθηση του μάρκετινγκ, όπου αυτό που φαίνεται δεν είναι ότι… δείχνει ή όσο δύσκολο φαίνεται. Η αλήθεια είναι πως πολλά SUV ή και Crossovers μπορούν να το κάνουν αυτό αλλά παραδεχόμαστε πως η Ford το έκανε πρώτη.

Advertisement
Advertisement

Που είναι η παγίδα; Το Ford ρυμουλκούσε ένα βαρύ φορτίο, το οποίο στηριζόταν σε χαλύβδινους τροχούς που κινούνταν σε σιδηροδρομικές γραμμές επίσης από χάλυβα και αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Γιατί μετακινήθηκαν με τροχούς από υλικό που έχει ελάχιστη παραμόρφωση, πάνω σε σταθερή και σκληρή επιφάνεια και έτσι μειώνεται η δύναμη που απαιτείται για να τραβήξετε ένα αντικείμενο.

Ο χάλυβας δεν παραμορφώνεται σχεδόν καθόλου, γι ‘αυτό και στον σιδηρόδρομο χρησιμοποιούν τροχούς από χάλυβα σε χαλύβδινες ράγες. Αυτό κάνει τον συντελεστή αντίστασης κύλισης εξαιρετικά χαμηλό. Για να τραβήξετε ένα τρένο 4,5 τόνων, χρειάζεστε δύναμη μόνο 6,8 κιλών. Για να μετακινήσετε ένα τρένο 566 τόνων, απαιτούνται μόνο 850, 5 περίπου κιλά δύναμης. Μπορεί ένα ανοιχτό ημιφορτηγό να τραβήξει με 850 κιλά δύναμης;  Φυσικά. Βλέπετε η μέγιστη δύναμη, που μπορεί να παράγει ένα φορτηγό 4×4 είναι ισοδύναμη με το βάρος του. Αυτό οφείλεται και στα ελαστικά, τα οποία μπορούν να δώσουν την απαιτούμενη πρόσφυση.

Advertisement

Σε μια μάχη ρυμούλκησης μεταξύ δύο φορτηγών 4WD, εφ ‘όσον και τα δύο οχήματα έχουν πολύ ροπή, το βαρύτερο φορτηγό κερδίζει πάντα. Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσο ζυγίζει το ηλεκτρικό F-150, αλλά υποθέτουμε ότι είναι τόσο βαρύ όσο το τετράθυρο F-150 παραγωγής 2268 κιλών. Έτσι η δύναμη των 2000 κιλών είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των 850 κιλών και το Ford τραβά το τρένο, χωρίς πρόβλημα.

Advertisement

Αν το ίδιο τρένο «φορέσει» κανονικούς τροχούς με ελαστικά και το βάλετε στο δρόμο (ένα ελαστικό στην άσφαλτο έχει συντελεστή αντίστασης κύλισης που είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από εκείνον ενός χαλύβδινου τροχού σε σιδηροτροχιά) το ford δεν έχει ελπίδα.

Το θέαμα και η ιδέα ενός αγροτικού φορτηγού να τραβά ένα φορτωμένο τρένο ακούγεται αδύνατο. Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή του σιδηρόδρομου είναι ακριβώς αυτό που το καθιστά δυνατό. Το…  κόλπο της Ford ήταν ένα διασκεδαστικό θέαμα, αλλά θα μπορούσατε πιθανώς να πετύχετε το ίδιο πράγμα με το οικογενειακό σας Kuga.

Advertisement