Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Kia EV6 είναι ξεχωριστό!

Ελλάδα 22:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Kia EV6 είναι ξεχωριστό!

ΝΕΑ

Το Kia EV6 είναι ξεχωριστό!

ΝΕΑ

Τα άλματα που έχει κάνει η Kia στην καθολική ποιότητα κατασκευής των αυτοκινήτων της αποτυπώνονται περίτρανα στο νέο EV6.

Advertisement
Advertisement

Η Kia έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως έχει πάρει πολύ σοβαρά την ηλεκτροκίνηση δουλεύοντας εντατικά πάνω σε νέα μοντέλα και ιδέες.  Η υβριδική έκδοση του Niro ήταν μόνο η αρχή, ακολούθησε το αντίστοιχο EV, ενώ πλέον η Kia έχει περάσει στην επόμενη γενιά των ηλεκτρικών της μοντέλων με το EV6 που είχε ευθύς εξαρχής ως στόχο την κορυφή!

Το EV6 είναι το πρώτο ηλεκτρικό Kia που βασίζεται στην εξελιγμένη ειδικά για την ηλεκτροκίνηση πλατφόρμα Electric-Global Modular Platform (E-GMP) και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο καθώς ακολουθούν επτά ακόμα ηλεκτρικά μοντέλα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα δυνατά σημεία του EV6 είναι ο σχεδιασμός του. Από όποια πλευρά κι αν το κοιτάξεις κρατά ζωντανό και αμείωτο το ενδιαφέρον καθώς τις λεπτομέρειές του δεν τις συναντάς εύκολα στον κόσμο της αυτοκίνησης. Το πίσω μέρος είναι σίγουρα το πιο ενδιαφέρον σημείο του EV6 με τους σχεδιαστές της Kia να έχουν δημιουργήσει ένα φουτουριστικό, μοναδικό σύμπλεγμα φωτιστικών σωμάτων με πολύ χαρακτηριστικά φωτεινή υπογραφή και ξεχωριστή αισθητική.

Το Kia EV6 είναι διαθέσιμο σε τέσσερις εκδόσεις όσον αφορά την απόδοση του ηλεκτρικού συστήματος πρόωσής του. Η πρώτη (Platinum) είναι με έναν ηλεκτροκινητήρα που δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς με απόδοση 170 ίππους και 350 Nm ροπής, η δεύτερη (Titanium) είναι επίσης με έναν ηλεκτροκινητήρα και πίσω κίνηση με απόδοση 230 ίππους και 350 Nm ροπής και η τρίτη (GT-Line) διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν εμπρός και έναν πίσω με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς με απόδοση 325 ίππους και 605 Nm ροπής.

Advertisement

Η κορυφαία εκδοχή του είναι η GT, στην οποία η συνδυαστική απόδοση των δύο ηλεκτροκινητήρων φτάνει τους 585 ίππους, ενώ εξίσουν εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις του (0-100 χλμ./ ώρα σε 3,5 δεύτερα, τελική ταχύτητα 260 χλμ./ώρα).

Advertisement

Τα EV6 εξοπλίζονται με μπαταρίες χωρητικότητας 58,0 και  77,4 kWh με την αυτονομία να έχει ένα εύρος από 394 μέχρι 528 χιλιόμετρα σε μικτή οδήγηση. Η φόρτιση γίνεται με πολλαπλούς τρόπους, είτε σε wallbox είτε σε ταχυφορτιστή DC με τους χρόνους να κυμαίνονται από 5 ώρες και 55 λεπτά σε AC 11 kW μέχρι 63 λεπτά σε DC 50 kW και μόλις 18 λεπτά σε DC 350 kW. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα φόρτισης, για ώρα ανάγκης και σε απλή οικιακή παροχή.

Εκτός από τα σχεδιαστικά και εξηλεκτρισμένα άλματα που έχει κάνει η Kia, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και ευκολίας του οδηγού και των επιβατών. Μπαίνοντας λοιπόν στο εσωτερικό του EV6 βλέπει κανείς μια σύγχρονη και πρωτοποριακή σχεδίαση που ξεχειλίζει από τεχνολογία. Μπροστά στα μάτια του ο οδηγός έχει δύο οθόνες 12,3 ιντσών, που σχηματίζουν μια ενιαία κυρτή επιφάνεια. Η πρώτη είναι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και η δεύτερη το κέντρο ελέγχου του συστήματος infotainment. Τα υλικά κατασκευής είναι υψηλής ποιότητας και η Kia μάλιστα προσφέρει προαιρετικά δερμάτινες επιφάνειες vegan στο πλαίσιο της ολιστικής βιωσιμότητας.

Advertisement

Φυσικά, το EV6 διαθέτει τις πιο εξελιγμένες δυαντότητες διασύνδεσης με τις πλατφόρμες Apple CarPlay και Android Auto συνοδευόμενο από όλες τις εφαρμογές που κάνουν τη ζωή του οδηγού εύκολη στο ταξίδι και την καθημερινότητα. Παράλληλα, το ηλεκτρικό Kia μπορεί να εξοπλιστεί με όλα τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης όπως ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας, σύστημα αποφυγής παρέκκλισης από την λωρίδα κυκλοφορίας, σύστημα ηχητικής προειδοποίησης και αυτόματης έκτακτης πέδησης για την αποφυγή εμπρόσθιας σύγκρουσης με αυτοκίνητα, δίκυκλα και πεζούς, σύστημα αυτόματης πέδησης για την αποφυγή σύγκρουσης σε διασταύρωση με αντιθέτως κινούμενο όχημα, σύστημα διατήρησης σταθερής ταχύτητας, πορείας και απόστασης από το προπορευόμενο όχημα και πολλά ακόμα.

Όσο για τους χώρους το κορυφαίο, προς το παρόν τουλάχιστον, ηλεκτρικό Kia είναι ιδιαίτερα άνετο τόσο για τους εμπρός όσο και για τους πίσω επιβάτες. Το μήκος του είναι 4.680 χιλ. και το πλάτος είναι 1.880 χιλ. με το πορτμπαγκάζ να έχει χωρητικότητα 490 λίτρων. Στις πισωκίνητες εκδόσεις υπάρχει επιπλέον χώρος αποθήκευσης 52 λίτρων μπροστά (frunk), ενώ στις τετρακίνητες εκδόσεις ο χώρος περιορίζεται στα 20 λίτρα.

Με το EV6 η Kia κατάφερε να δείξει στο κοινό ότι εκτός από ικανά οχήματα, μπορεί να γίνει και πρωτοπόρος στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνητης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ψηφίστηκε ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς το 2022 αφού διαθέτει στοιχεία που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Υπέροχο σχεδιαστικά, πολύ ποιοτικό και με εκρηκτικές επιδόσεις, το EV6 εχει όλα τα φόντα και τα προσόντα για να είναι το επόμενο αυτοκίνητο του σύγχρονου οικογενειάρχη που μεταξύ των άλλων έχει και αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση. Όσο για τις τιμές του ξεκινούν από τις 43.990 ευρώ -με την επιδότηση του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά 2- ενώ φυσικά ισχύει, όπως και για όλα τα Kia, η εγγύηση των 7 ετών ή των 160.000 χιλιομέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Kia Sportage 1.6T 180 PS 2WD 7DCT
Mobility 2022: Kia EV6
H Kia συνεργάζεται με την Encore DB