Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το ΥΜΕ «τιμωρεί» τους τουρίστες οδηγούς από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία!

Ελλάδα 11:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το ΥΜΕ «τιμωρεί» τους τουρίστες οδηγούς από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία!

ΝΕΑ

Το ΥΜΕ «τιμωρεί» τους τουρίστες οδηγούς από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία!

ΝΕΑ

Οι ασφαλιστικές καλύπτουν πλήρως τους εκατομμύρια επισκέπτες που θέλουν να ενοικιάσουν ένα ΙΧ με το εθνικό τους δίπλωμα αλλά το Υπουργείο ρίχνει πρόστιμα 1.000 ευρώ!

Advertisement
Advertisement

Ο τουρισμός είναι γνωστό ότι αποτελεί την… βαριά βιομηχανία της Ελλάδας αλλά όπως φαίνεται κάποια κυβερνητικά στελέχη κάνουν τα πάντα για να απομακρύνουν τους τουρίστες από τη χώρα μας.

Όπως μάλιστα καταγγέλλουν στο Newsauto.gr στελέχη από εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων αλλά και δίκυκλων το θέμα με τον Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης αλλά και τα βαριά πρόστιμα που έχει επιβάλλει το υπουργείο Μεταφορών φαίνεται πως έχει εξοργίσει τους τουρίστες που προέρχονται από πολύ μεγάλες αγορές όπως εκείνες των ΗΠΑ, του Καναδά αλλά και της Αυστραλίας αλλά επιτρέπουν τους τουρίστες από το Κιργιζιστάν ή το Τζατζικιστάν να οδηγούν ανενόχλητοι με το εθνικό τους δίπλωμα.

Advertisement
Advertisement

Τώρα που θα βρεθούν οι τουρίστες από το Τζατζικιστάν ή Κιργιζιστάν είναι μια άλλη υπόθεση!

Μάλιστα το μπάχαλο που έχει προκαλέσει η πρόσφατη νομοθεσία του υπουργείου Μεταφορών δεν έχει προηγούμενο και όπως επισημαίνουν στελέχη από τον κλάδο ενοικίασης αυτοκινήτων και δίκυκλων οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν κανονικά τους οδηγούς από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Κίνα αρκεί το δίπλωμά τους να είναι σε ισχύ!

Άλλωστε υπάρχουν και πολλές υποθέσεις που έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια και οι ξένοι οδηγοί αθωώθηκαν!

Advertisement

Επίσης πολλοί τουρίστες από τις… απαγορευμένες χώρες που είχαν επισκεφθεί άλλους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστικούς προορισμούς ανέφεραν στα στελέχη των εταιρειών ενοικίασης πως σε κανένα άλλο μέρος δεν τους ζήτησαν Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης και ενοικίασαν κανονικά αυτοκίνητα χωρίς πρόβλημα!

Πέραν όμως των παραπάνω τα ξενοδοχεία που συνεργάζονται με πολλές εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων «οδηγούν» τους πελάτες τους που θέλουν να ενοικιάσουν κάποιο αυτοκίνητο προς εταιρείες που… ρισκάρουν και ενοικιάζουν τα οχήματά τους σε Αμερικανούς ή Αυστραλούς τουρίστες χωρίς να έχουν μαζί τους τη Διεθνή άδεια οδήγησης αλλά μόνο το εθνικό δίπλωμά τους.

Advertisement

Έτσι δημιουργείται ένας απίστευτος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών ενοικιάσεων αυτοκινήτων καθώς ο Τολμών κερδίζει σε αντίθεση με εκείνον που λειτουργεί με το γράμμα του νόμου.

Εξοντωτικά πρόστιμα!

Advertisement

Ο νόμος 4530 του υπουργείου Μεταφορών οφείλεται για όλα τα παραπάνω που προκαλούνται στον ελληνικό τουρισμό και έχει βάλει σε μεγάλες περιπέτειες τις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων και δικύκλων.

Σύμφωνα με το νόμο που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου 2018, εάν ο οδηγός του οχήματος δεν έχει την απαιτούμενη Διεθνή άδεια οδήγησης, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ στον εκμισθωτή (Rent-a-Car) και επίσης 1.000 ευρώ στον μισθωτή – πελάτη και οδηγό. Σε περίπτωση δε υποτροπής προβλέπεται επιπρόσθετο πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ, καθώς και κατάσχεση του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα)!

Πάντως σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης (1949 και 1968) οι οδηγοί από την Ακτή Ελεφαντοστού, το Βιετνάμ, τη Γκάνα, την Ζιμπάμπουε, την Ινδονησία, την Κένυα, το Κιργιζιστάν, το Τζατζικιστάν και άλλες 52 χώρες μπορούν να οδηγούν ανενόχλητοι στα ελληνικά  νησιά χωρίς να κατέχουν Διεθνές δίπλωμα οδήγησης.

Από την άλλη μεριά τα εκατομμύρια των τουριστών που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία ή την Κίνα απαγορεύεται να ενοικιάζουν αυτοκίνητα στα ελληνικά νησιά ή σε άλλους δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς και κινδυνεύουν με υπέρογκα πρόστιμα αν δεν διαθέτουν Διεθνή άδεια οδήγησης.

Να υπενθυμίσουμε πως το 2018 μόνο από τις ΗΠΑ επισκέφθηκαν την Ελλάδα πάνω από 1,2 εκατ. τουρίστες!