Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Ford που σε γλιτώνει από κλήση για ταχύτητα! (vid)

Ελλάδα 15:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Ford που σε γλιτώνει από κλήση για ταχύτητα! (vid)

ΝΕΑ

Το Ford που σε γλιτώνει από κλήση για ταχύτητα! (vid)

ΝΕΑ

Μέχρι πού θα φθάνει η παρέμβαση των ηλεκτρονικών συστημάτων στην ανθρώπινη πρωτοβουλία; Η τεχνολογία έχει πάντως και τα καλά της, αφού εκτός από ανθρώπινες ζωές σώζει και… τσέπες. Η Ford παρουσιάζει με το νέο S-MAX ένα πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο ονομάζει Intelligent Speed Limiter και είναι ενεργό σε ταχύτητες από 30 έως 200 km/h.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Πώς λειτουργεί; Ο οδηγός ενεργοποιεί μέσω διακόπτη στο τιμόνι το σύστημα και θέτει τη μέγιστη επιθυμητή ταχύτητα. Το Intelligent Speed Limiter παρακολουθεί με τη βοήθεια μίας κάμερας – ενσωματωμένης στο εσωτερικό μέρος του παρμπρίζ – το όριο ταχύτητας που θέτουν οι πινακίδες στο δρόμο και αν είναι χαμηλότερο τότε αναλαμβάνει να επιβραδύνει το S-MAX.

Αυτό επιτυγχάνεται όχι επεμβαίνοντας στα φρένα αλλά περιορίζοντας το καύσιμο που πηγαίνει στον κινητήρα. Αν το αυτοκίνητο επιταχύνει επειδή είναι σε κατηφόρα τότε ακούγεται ένα ηχητικό σήμα. Όταν η επόμενη πινακίδα θέσει υψηλότερο όριο ταχύτητας τότε το σύστημα επιτρέπει στον οδηγό να επιταχύνει.

Advertisement
Advertisement

Το Intelligent Speed Limiter λαμβάνει πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης, προκειμένου να διατηρήσει τη σωστή ταχύτητα σε τμήματα του δρόμου όπου δεν υπάρχει η ανάλογη σήμανση. Ο οδηγός μπορεί πάντως να παρακάμψει το σύστημα πατώντας με δύναμη το πεντάλ του γκαζιού.