Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το επόμενο Audi A3 θα μπαίνει στην πρίζα

Ελλάδα 14:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το επόμενο Audi A3 θα μπαίνει στην πρίζα

ΝΕΑ

Το επόμενο Audi A3 θα μπαίνει στην πρίζα

ΝΕΑ

Η γερμανική μάρκα το αποφάσισε, ο κύβος ερρίφθη και πάμε να δούμε όλα όσα γνωρίζουμε για την επόμενη γενιά του μοντέλου.

Advertisement
Advertisement

Η Audi θα λανσάρει το Α3 ως αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο από το 2027. Το EV θα είναι τότε το βασικό μοντέλο της εταιρείας που εδρεύει στο Ίνγκολσταντ και θα διαθέτει -μεταξύ άλλων- τεχνολογία γρήγορης φόρτισης.

Το πρώην αφεντικό της Audi, Markus Duesmann, ανακοίνωσε ένα ηλεκτρικό βασικό μοντέλο «κάτω από το Q4 E-Tron» στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, στις αρχές του 2023. Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της τεχνολογίας Oliver Hoffmann εξήγησε ότι «πρόκειται για μοντέλο κατηγορίας Α, κάτω από το Q4 και «συγκρίσιμο με το A3».

Για μεγάλο χρονικό διάστημα επικρατούσε σιωπή για το ηλεκτρικό compact, μέχρι που ο νέος ισχυρός άνδρας της Audi, Gernot Döllner, επιβεβαίωσε ξανά την κατασκευή του μοντέλου σε μια συνάντηση εργασίας – μαζί με το Q6 E-Tron και το A6 E-Tron στην πλατφόρμα PPE στο εργοστάσιο στο Ίνγκολσταντ.

Advertisement
Advertisement

Αυτονομία έως 700 χιλιόμετρα

Το E-A3 αρχικά υποτίθεται ότι θα βασίζεται στη SSP (Scalable Systems Platform), αλλά αυτό έχει αναβληθεί, από το 2026 στο 2028. Αντίθετα, ο ηλεκτρικός διάδοχος του A3 έρχεται με το τροποποιημένο αρθρωτό ηλεκτρικό σύστημα (MEB Evo) του ομίλου.

Η αρθρωτή πλατφόρμα θα πρέπει να επιτρέπει αυτονομία έως και 700 χιλιόμετρα, ενώ το  MEB προσφέρει αυτή τη στιγμή περίπου 550 χιλιόμετρα. Θα πρέπει να είναι δυνατή μια ισχύς φόρτισης από 175 έως 200 kW. Η μέγιστη ισχύς φόρτισης είναι αυτή τη στιγμή 170 kW. Σε αντίθεση με το SSP, το MEB Evo παραμένει με τεχνολογία 400 V αντί για 800 V.

Advertisement

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα ονομάσει η Audi το επερχόμενο μοντέλο. Το A3 E-Tron θα ήταν προφανές, αλλά δεν θα χωρούσε πλέον στη νέα ονοματολογία, ενώ θα πρέπει. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, να περιμένουμε και έκδοση σεντάν, πέραν από το κλασικό hatchback.