Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το απίστευτο καψώνι με τα F-35 της Τουρκίας

Ελλάδα 23:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το απίστευτο καψώνι με τα F-35 της Τουρκίας

ΝΕΑ

Το απίστευτο καψώνι με τα F-35 της Τουρκίας

ΝΕΑ

Οι Αμερικανοί όχι μόνο έχουν διώξει τους Τούρκους από το πρόγραμμα των F-35 αλλά τους ζητούν να πληρώσουν και τα… ρέστα.

Advertisement
Advertisement

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να έχουν ζητήσει από την Τουρκία να αποζημιώσει με 30 εκατομμύρια δολάρια για την απαραίτητη τεχνική συντήρηση έξι μαχητικών αεροσκαφών F-35 που ανήκουν στην Τουρκία αλλά είναι αποθηκευμένα στη Βόρεια Αμερική.

Τα αεροσκάφη αυτά, παραγωγής Lockheed Martin, παρακρατήθηκαν από την Τουρκία μετά την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, γεγονός που οδήγησε στην αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.

Αποθηκευμένα σε υπόστεγα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα εξελιγμένα F-35 απαιτούν συνεχή συντήρηση που συνεπάγεται υψηλές δαπάνες.

Advertisement
Advertisement

Η Ουάσινγκτον ξεκίνησε το αίτημα για αποζημίωση, επικαλούμενη την αναγκαιότητα αποθήκευσης και συντήρησης.

Ωστόσο, η Τουρκία, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό.

Η Τουρκία εντάχθηκε στο πρόγραμμα F-35 το 1999, δεσμευόμενη να αγοράσει 100 παραλλαγές F-35A και να συνεισφέρει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο κόστος ανάπτυξης.

Advertisement

Τουρκικές εταιρείες παρήγαγαν επίσης περίπου 900 ανταλλακτικά. Παρά την επένδυση αυτή, η Τουρκία σταμάτησε να συμμετέχει στο πρόγραμμα και στη συνέχεια αποβλήθηκε λόγω της απόκτησης του συστήματος S-400, το οποίο οι ΗΠΑ θεώρησαν ασύμβατο και επικίνδυνο για την ασφάλεια του F-35.

Η διαμάχη κλιμακώθηκε με την Τουρκία να αντιμετωπίζει στρατιωτικούς περιορισμούς βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA).

Advertisement

Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την προθυμία τους να καλωσορίσουν την Τουρκία ξανά στο πρόγραμμα F-35, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το ζήτημα των S-400.

Μέχρι τότε πάντως, τα “πρόστιμα” των Αμερικανών τρέχουν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιδού τα άγρια F-35 που παίρνει η Ελλάδα – Πόσο κοστίζουν;
Έρχεται το τέλος των πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη;
Οι Τούρκοι απειλούν και τα Αμερικάνικα F-35!

Advertisement