Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το αυτοκίνητο καλύπτει την ανεπάρκειά μας!

Ελλάδα 5:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το αυτοκίνητο καλύπτει την ανεπάρκειά μας!

ΝΕΑ

Το αυτοκίνητο καλύπτει την ανεπάρκειά μας!

ΝΕΑ

Μηχανικοί λογισμικού, σχεδιαστές, διασώστες, τεχνικοί, υπηρεσίες σύνδεσης, δεδομένων και ολοκληρωμένες εφαρμογές ΙΤ με στόχο να προφυλάξουν τον οδηγό/ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου από τον εαυτό του.

Advertisement
Advertisement

TOY TAKH ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Χτες είχαμε την ευκαιρία στο BMW Training Center Information που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο να παρακολουθήσουμε μια διαφορετική παρουσίαση. Άρτια εκπαιδευμένα στελέχη της BMW Hellas μας ενημέρωσαν για τις εφαρμογές λογισμικού και καινοτομίες που πλέον είναι στάνταρ σε όλα τα μοντέλα της Βαυαρικής εταιρείας (σ.σ: και της σειράς i) ενώ προσφέρονται ως έξτρα και στα Mini.

Πρώτα απ’ όλα κάθε BMW που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής από το τέλος του καλοκαιριού και μετά έχει ενσωματωμένη μια πύλη συνδεσιμότητας μια τεχνολογία παρόμοια με την κάρτα SIM που όλοι γνωρίζουμε από τα κινητά μας. Μέσω αυτής της πύλης το αυτοκίνητο επικοινωνεί με προκαθορισμένα σημεία ώστε να διευκολύνει ή να προστατέψει τη ζωή του ιδιοκτήτη του. Πρώτα απ’ όλα η κλήση έκτακτης ανάγκης (σ.σ: στο 112) που αποτελεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανόν γνωρίζεται πως προσφέρεται στο κινητό σας τηλέφωνο. Μπορεί όμως να μην το έχετε μαζί σας, να μην έχει μπαταρία ή να μην μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε γιατί δεν το φτάνετε. Το κουμπί για την κλήση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται πλέον σε όλες τις BMW πάνω στην πλαφονιέρα οροφής. Επιπλέον υπάρχει και αυτόματη κλήση έκτακτης ανάγκης που γίνεται  όταν ενεργοποιούνται οι αισθητήρες σύγκρουσης (άνοιγμα αερόσακου, προεντατήρες μπροστινής ζώνης κλπ).

Advertisement
Advertisement

connected-drive-tp-b640
Σε όλες τις BMW πλέον υπάρχει αυτό το κουμπί για κλήση SOS (112) στην πλαφονιέρα οροφής.

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το γεγονός πως το ελληνικό κέντρο 112 δε μπορεί να λάβει συντεταγμένες (σ.σ: οι οποίες πάντως εκπέμπονται από το αυτοκίνητο) και για τον εντοπισμό χρησιμοποιείται το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Σε περίπτωση διακοπής της κλήσης ο εκπρόσωπος του 112 μπορεί να καλέσει πίσω το αυτοκίνητο εκτός αν η κάρτα SIM είναι απενεργοποιημένη.

Εκτός από την κλήση έκτακτης ανάγκης υπάρχει η υπηρεσία BMW Teleservices που επιβλέπει και σας θυμίζει όλα τα σχετικά με τη συντήρηση του αυτοκινήτου. Εάν απαιτούνται εργασίες συντήρησης, τεχνικά δεδομένα του αυτοκινήτου προωθούνται μέσω της κάρτας SIM που είναι μόνιμα εγκατεστημένη στο όχημα, στον εξουσιοδοτημένο επισκευαστή BMW της επιλογής σας. Αυτός σας ειδοποιεί για ραντεβού. Αν για παράδειγμα έχει πέσει η μπαταρία το Tele Service Battery Guard ελέγχει συνεχώς το επίπεδο φόρτισης της και όταν κατέλθει μίας καθορισμένης τιμής, δίνεται σήμα στο συνεργείο. Επιπλέον σε ειδική σελίδα καταγράφονται όλες οι εργασίες συντήρησης που έχουν γίνει στο αυτοκίνητο. Τα δεδομένα αυτά καταχωρούνται στον κεντρικό server της BMW και αποτελούν απόδειξη του τρόπου χρήσης του κρατώντας έτσι ψηλά την αξία μεταπώλησης.

Advertisement


Προσωπικά θεωρούμε απαραίτητη την επιλογή του πακέτου Connected Drive μέσω του οποίου οι χρήστες BMW απολαμβάνουν ολοκληρωμένη την κορυφαία multimedia εμπειρία που προσφέρει η εταιρεία.

Επιπλέον υπάρχει στη διάθεση όλων των πελατών το πακέτο Connected Drive κόστους 2200 ευρώ. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο λογισμικό που περιλαμβάνει και μεγαλύτερη οθόνη προβολής αλλά και σύστημα πλοήγησης. Μέσω αυτού απολαμβάνετε πληροφορίες (Ειδήσεις, Καιρός, Αναζήτηση Google) ενώ μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιείτε συμβατές εφαρμογές. Επιπλέον συνδέεται με καλώδιο το κινητό σας στο αυτοκίνητο και μπορείτε να προβάλλετε τις συμβατές εφαρμογές του. Για παράδειγμα βρίσκετε στο σπίτι με την ησυχία σας τον προορισμό σας στα Google Maps μπαίνετε στο αυτοκίνητο και η πληροφορία μεταφέρεται αυτόματα στο Navi του οχήματος. Ή παρακολουθείτε το Twitter ή τα email σας (σ.σ: όχι τα συνημμένα) τα οποία σας τα εκφωνεί κιόλας αν είναι στα Αγγλικά. Στο κόστος του Connected Drive περιλαμβάνεται και η σύνδεση για 3 χρόνια. Μετέπειτα αν ο κάτοχος επιλέξει την ανανέωσή της υπολογίζεται ένα κόστος 200 ευρώ ανά τριετία ανεξαρτήτως όγκου δεδομένων.

Advertisement

connected-drive-tp-d640small
Υπάρχουν πολλές εφαρμογές διαθέσιμες από τη BMW όπως το Μ Laptimer για τους θιασώτες των αριθμών και της σπορ οδήγησης.

Τέλος υπάρχει ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας μπορείτε να ελέγξετε από μακριά ορισμένες λειτουργίες του αυτοκινήτου (φώτα, κλειδαριές, κλιματισμό) μέσω του Smartphone. H όλη διαδικασία διαθέτει πολλές δικλείδες ασφαλείας.