Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι θα γίνει με τα επόμενα Adam;

Ελλάδα 16:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι θα γίνει με τα επόμενα Adam;

ΝΕΑ

Τι θα γίνει με τα επόμενα Adam;

ΝΕΑ

Το πρώτο έτος κυκλοφορίας του μίνι αυτοκινήτου της Opel κλείνει με θετικό απολογισμό, όμως τα στελέχη της εταιρείας γνωρίζουν ότι χρειάζεται να κάνουν πολλά ακόμη για να στηρίξουν τo αρχικό τους πλάνο. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός: τα μοντέλα της ΜΙΝΙ και οι παραλλαγές του Fiat 500 αυξάνονται συνεχώς, προσελκύοντας στις δύο μάρκες όλο και περισσότερους νέους οδηγούς, από την Ευρώπη και έξω από αυτήν.

Advertisement
Advertisement

Δεν φέρνουμε αντίρρηση: Το Opel Adam προσφέρει αμέτρητους συνδυασμούς προσωποποίησης, με ποικιλία χρωμάτων και πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης της καμπίνας των επιβατών. Πέραν αυτού όμως; Αφενός η γκάμα των κινητήρων αποτελείται μόλις από τρία ατμοσφαιρικά σύνολα βενζίνης και αφετέρου οι επιλογές αμαξωμάτων περιορίζονται στο τρίθυρο μοντέλο. Μέσα στο 2014, όλα τα παραπάνω θα αλλάξουν.

Καταρχάς, το στιλάτο αυτοκίνητο πόλης της Opel θα εφοδιαστεί με το νέο τρικύλινδρο turbo, χωρητικότητας 1.000 cc. Ο 1.0 SIDI αποδίδει 115 PS και 16,9 kgm ροπής, τιμή διαθέσιμη από τις 1.800 έως τις 4.700 rpm. Θα συνδυάζεται με ένα νέο 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και – το σημαντικότερο – θα εκπέμπει στο περιβάλλον κάτω από 100 g. CO2 ανά km (η κατανάλωση σε μεικτό κύκλο θα είναι κοντά στα 4 lt/100 km).

Advertisement
Advertisement

Επίσης, θα δούμε την έκδοση crossover του μίνι αυτοκινήτου, η οποία θα βασίζεται στο πρωτότυπο Adam Rocks, το οποίο είχε κάνει πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2013 στη Γενεύη. Το μήκος του δεν θα απέχει σημαντικά από τα 3,7 m. του τρίθυρου Adam. Θα δείχνει όμως ικανό για… περιπέτειες, χάρη στην αυξημένη απόσταση από το έδαφος, τις προστατευτικές ποδιές και τις πλαστικές επενδύσεις περιμετρικά του αμαξώματος.

Άγνωστο παραμένει αν η Opel θα πάρει το ρίσκο να λανσάρει και έκδοση με σύστημα 4×4. Οι αυξημένες δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου θα έχουν ως… αντίβαρο το υψηλό κόστος αγοράς και την αυξημένη κατανάλωση. Αν θέλουν πάντως στην Opel να δημιουργήσουν μία sport έκδοση του Adam, έχουν έτοιμο τον κινητήρα: o 1.6 SIDI με 170 PS είναι σε θέση να προσφέρει «καυτές» επιδόσεις.

Το Adam Rocks Concept έφερε – όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες – ανοιγόμενη οροφή. Στα πρότυπα αυτής του Fiat 500C, με τα τόξα και τις μεσαίες κολώνες να παραμένουν. Έτσι δεν επηρεάζεται η ακαμψία του πλαισίου και ταυτόχρονα περιορίζεται το κόστος εξέλιξης – και άρα πώλησης – του αυτοκινήτου. Το ανοικτό Opel Adam θα ακολουθήσει λογικά κάποια στιγμή μέσα στο 2015, αποτελώντας την τρίτη παραλλαγή του μοντέλου.