Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τι να προσέξεις στο λάδι του αυτοκινήτου σου

Ελλάδα 2:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι να προσέξεις στο λάδι του αυτοκινήτου σου

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τι να προσέξεις στο λάδι του αυτοκινήτου σου

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα λιπαντικά που χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητό μας είναι το Α και το Ω για την ασφάλεια μας αλλά και την αξιοπιστία του κινητήρα. Υπάρχουν πάντα κάποια ψιλά γράμματα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Αποφεύγουμε πάση θυσία να «ανακατεύουμε» διαφορετικά λιπαντικά. Πρέπει να ξέρετε πως δύο διαφορετικά λιπαντικά, τα οποία περιέχουν πρόσθετα είναι ικανά να μειώσουν την απόδοση του λαδιού με συνέπεια να επιβαρύνεται η λειτουργία του κινητήρα και να φλερτάρουμε με σοβαρή βλάβη, η οποία και κοστίζει και θα μας αφήσει χωρίς αυτοκίνητο για λίγο χρόνο.

Επίσης καλό θα είναι να ερμηνεύσουμε τι σημαίνουν τα ακαταλαβίστικα αρκτικόλεξα στη συσκευασία των λιπαντικών που βάζουμε στον κινητήρα του αυτοκινήτου μας. Η ένδειξη S.A.E. κατατάσσει τα λιπαντικά ανάλογα µε το πόσο «παχύρρευστο» ή «λεπτόρρευστο» είναι αυτό. Ένα παχύ λάδι διαθέτει μεγάλο ιξώδες. Αυτό μειώνεται µε την αύξηση της θερμοκρασίας, κάτι το οποίο μας αποκαλύπτει ο δείκτης ιξώδους (V.I.).

Advertisement
Advertisement

Σημειώστε πως το W αναφέρεται στο χειμώνα. Το λιπαντικό που πληροί την προδιαγραφή 10W40, είναι κατάλληλο για θερμοκρασίες περιβάλλοντος που κυμαίνονται από τους -10 έως τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Προσοχή στο λάδι λοιπόν, είναι η εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα μας. Μη λησμονείτε ποτέ τη χρήσιμη ιδιότητά του στο αυτοκίνητό σας.