Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι γίνεται τελικά με τη Saab;

Ελλάδα 21:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι γίνεται τελικά με τη Saab;

ΝΕΑ

Τι γίνεται τελικά με τη Saab;

ΝΕΑ

Η πολύπαθη σουηδική μάρκα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε δεινή θέση. Μετά την πτώχευσή της στα τέλη του 2011, πέρασε στα χέρια της National Electric Vehicle Sweden (NEVS), η οποία ανήκει σε Κινέζους επενδυτές. Το Δεκέμβριο του 2013 βγήκαν από το εργοστάσιο του Τρολχάταν τα πρώτα «νέα» 9-3 Aero, κάνοντας τους φίλους της Saab να χαμογελάσουν.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η έλλειψη ρευστού οδήγησε σε διακοπή της παραγωγής και στη φημολογία περί νέας πτώχευσης, που θα βάλει «ταφόπλακα» στα όνειρα για επιστροφή της Saab ανάμεσα στους κατασκευαστές premium αυτοκινήτων. Πριν λίγες ημέρες η NEVS εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δε διαθέτει αρκετό ρευστό για να πληρώσει όλα τα χρέη της άμεσα, όμως η ακίνητη περιουσία της είναι μεγαλύτερη από το χρέος.

 

Advertisement
Advertisement

«Δεν μπορούμε να πούμε πότε θα πληρώσουμε τους προμηθευτές μας, όμως θα το πράξουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της NEVS. «Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνεχίστηκαν σε θετικό κλίμα οι συνομιλίες με δύο μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Όταν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και επικαιροποιηθεί το επιχειρηματικό πλάνο με τους νέους εταίρους μας, τότε θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την παραγωγή στο Τρολχάταν», υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Saab.

Το νέο 9-3 Aero φέρει ελάχιστες σχεδιαστικά διαφορές από το παλιό 9-3. Κινητήρας είναι ο 2λιτρος turbo άμεσου ψεκασμού, απόδοσης 220 PS και 35,7 kgm ροπής από τις 2.000 έως τις 4.000 rpm. Το 4κύλινδρο σύνολο συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό ή (προαιρετικά) αυτόματο κιβώτιο ίδιου αριθμού σχέσεων. Στην πρώτη περίπτωση η επιτάχυνση 0-100 km/h διαρκεί 6,9 sec και στη δεύτερη 8,6 sec. Η τελική ταχύτητα φθάνει τα 240 και 235 km/h, αντίστοιχα. Το βάρος του 9-3 Aero ανέρχεται σε 1.580 kg, ενώ η μέση κατανάλωση φθάνει τα 7,4 lt/100 km (8,5 lt/100 km) και οι εκπομπές ρύπων τα 170 g/km (195 g/km).