Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι φέρνει η απόλυτη κυριαρχία των SUV στις πωλήσεις;

Ελλάδα 17:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι φέρνει η απόλυτη κυριαρχία των SUV στις πωλήσεις;

ΝΕΑ

Τι φέρνει η απόλυτη κυριαρχία των SUV στις πωλήσεις;

ΝΕΑ

Τα βλέπουμε να κυριαρχούν σε όλες τις αγορές. Και για πρώτη φορά στη ιστορία ξεπέρασαν σε πωλήσεις όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Advertisement
Advertisement

Σε μια σημαδιακή αλλαγή στις λίστες των πωλήσεων, τα SUV πέτυχαν ένα ιστορικό ορόσημο στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αυτά τα οχήματα αντιπροσώπευαν πάνω από το ήμισυ του συνόλου των πωλήσεων νέων οχημάτων, σημειώνοντας σημαντική άνοδο στο 51% του μεριδίου αγοράς.

Αυτή η αξιοσημείωτη άνοδος έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα SUV κατείχαν μερίδιο αγοράς 48%.

Advertisement
Advertisement

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την εταιρεία ερευνών αγοράς Dataforce έδειξαν έναν ισχυρό ρυθμό αύξησης των παραδόσεων κατά 23%, με αποκορύφωμα τις πωλήσεις 3,37 εκατομμυρίων μονάδων.

Μεταξύ των SUV με τις καλύτερες επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Tesla Model Y ήταν στην κορυφή, με πωλήσεις 138.152 μονάδων, που σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη αύξηση 207% από το προηγούμενο έτος.

Το Volkswagen T-Roc εξασφάλισε τη δεύτερη θέση με 104.465 μονάδες, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 32%. Το Yaris Cross της Toyota σχεδόν άγγιξε το κλαμπ των εξαψήφιων αριθμών με 96.849 μονάδες, που αντικατοπτρίζουν αύξηση 49%.

Advertisement

Ο κατάλογος των SUV με τις υψηλότερες πωλήσεις συμπληρώθηκε από τα VW Tiguan, Dacia Duster, Hyundai Tucson, Peugeot 2008, Kia Sportage, Renault Captur και Ford Puma.

Τα μικρά SUV κυριάρχησαν στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με 1.133.822 πωλήσεις, ακολουθούμενα από τα compact SUV με 999.568 πωλήσεις και τα μικρά αυτοκίνητα με 913.571 πωλήσεις.

Advertisement

Ενώ η άνοδος των SUV είναι αναμφισβήτητη, τα παραδοσιακά αυτοκίνητα εξακολουθούν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα.

Το Dacia Sandero κυριάρχησε σε αυτά με 124.190 πωλήσεις. Επιπλέον, το Opel Corsa, το Peugeot 208 και το Renault Clio ξεπέρασαν το καθένα τις 100.000 πωλήσεις.

Το Skoda Octavia ξεχώρισε το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τις παραδόσεις να εκτοξεύονται κατά 77,3% σε 83.073 μονάδες, μετά την επίλυση των προβλημάτων παραγωγής από τη μητρική εταιρεία VW Group. Το Golf διατήρησε και αυτό τις υψηλές του πωλήσεις με 88.899 μονάδες.

Advertisement

Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών σχετικά με το μέλλον των μικρότερων μοντέλων, είτε πρόκειται για παραδοσιακά αυτοκίνητα είτε για SUV, καθώς παλεύουν με το επικείμενο πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 7, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το 2025.

Οι κατασκευαστές, όπως η VW, έχουν προειδοποιήσει ότι η προσαρμογή των κινητήρων εσωτερικής καύσης για την τήρηση αυτών των αυστηρών κανονισμών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, καθιστώντας ενδεχομένως τα οχήματα αυτά οικονομικά απρόσιτα.

Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον μοντέλων όπως το Polo και το Fabia στο ευρωπαϊκό αυτοκινητικό τοπίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με εντολή χαράτσι στα παλιά αυτοκίνητα
Ξεκινήστε την απόσυρση αυτοκινήτων τώρα
Mobility: Αντίστροφη μέτρηση για το σημαντικότερο event για το αυτοκίνητο και την κινητικότητα