Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι επιφέρει ο νέος χάλυβας αντοχής της Nissan;

Ελλάδα 12:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι επιφέρει ο νέος χάλυβας αντοχής της Nissan;

ΝΕΑ

Τι επιφέρει ο νέος χάλυβας αντοχής της Nissan;

ΝΕΑ

Γνωρίζατε ότι το νέο SUV Infiniti QX50 είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που διαθέτει μέλη του αμαξώματος κατασκευασμένα από εξαιρετικά ανθεκτικό χάλυβα αντοχής 980-megapascal; Λοιπόν, η Nissan σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το υλικό σε περισσότερα μελλοντικά μοντέλα από εδώ και στο εξής.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Βασικά, τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του νέου χάλυβα σχετίζονται με την υψηλή αντοχή του. Η χρήση του οδηγεί σε ελαφρύτερα οχήματα με περισσότερα αεροδυναμικά σχήματα, τα οποία έχουν χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα τους επιβάτες. Το υλικό αναπτύχθηκε από κοινού από τις Nissan και Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp, μια από τις κορυφαίες εταιρείες μεταλλουργίας στον κόσμο. Ο χάλυβας καθιστά δυνατή τη διαμόρφωση τμημάτων με περίπλοκα σχήματα που είναι γενικά λεπτότερα και ελαφρύτερα από ισοδύναμες λεπτομέρειες κατασκευασμένες από συμβατικό χάλυβα.

Ο νέος 980-megapascal εξαιρετικά ανθεκτικός χάλυβας αντοχής αποτελεί μέρος του σχεδίου της Nissan για μείωση των εκπομπών CO2 των νέων οχημάτων κατά 40% το έτος 2022 σε σύγκριση με το 2000. Η αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει ο χάλυβας να φτάσει το 25% στα μέρη του οχήματος. Στο νέο QX50, για παράδειγμα, αποτελεί το 27% της κατασκευής. Ένα άλλο πλεονέκτημα του νέου χάλυβα είναι το γεγονός ότι μπορεί να πιεστεί εν ψυχρώ, καθιστώντας το κατάλληλο για οικονομικά αποδοτική μαζική παραγωγή.

Advertisement
Advertisement

Infiniti-qx50-tsiro-530

Το προαναφερθέν σχέδιο της Nissan για σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 είναι σύμφωνο με την απόφαση της εταιρείας να σταματήσει σταδιακά τους κινητήρες ντίζελ από την ευρωπαϊκή γκάμα μέχρι την αρχή της επόμενης δεκαετίας. Ενώ οι κινητήρες ανάφλεξης με συμπίεση παράγουν λιγότερο CO2, πιστεύεται ότι είναι πολύ πιο επιβλαβείς από τους βενζινοκινητήρες λόγω των επιπέδων NOx. Για να διατηρήσουν το συνολικό αποτύπωμα CO2 χαμηλά, η Nissan θα επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Για παράδειγμα, η αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάζεται επί του παρόντος με τις Toyota, Honda, Panasonic και GS Yuasa στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας να κατασκευάσει μπαταρίες για την παγκόσμια αγορά.