Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι έκανε την Shell να ζητήσει δημόσια συγνώμη;

Ελλάδα 6:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι έκανε την Shell να ζητήσει δημόσια συγνώμη;

ΝΕΑ

Τι έκανε την Shell να ζητήσει δημόσια συγνώμη;

ΝΕΑ

Οι μεγάλες εταιρίες της Δύσης έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν κυρώσεις στην Ρωσία. Κάποιες από αυτές όμως δεν απέφυγαν τις… παρασπονδίες.

Advertisement
Advertisement

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία δημιούργησε ένα μεγάλο κίνημα κυρώσεων από δυτικές εταιρίες, οι οποίες διέκοψαν τις οικονομικές δραστηριότητες και επαφές με την Ρωσία.

Μεταξύ αυτών πολλές μεγάλες εταιρίες αυτοκινήτων, αλλά και πετρελαιοειδών όπως η Shell η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο από την Ρωσία. Να σημειώσουμε ότι η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως και ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Η Shell πάντως δεν κράτησε την υπόσχεσή της και με ανάρτησή της στο Twitter ανακοίνωσε ότι πήρε την δύσκολη απόφαση να αγοράσει και πάλι πετρέλαιο από την Ρωσία για να καλύψει τις ανάγκες σε τροφοδοσία.

Advertisement
Advertisement

Οι αντιδράσεις για αυτή την κίνηση ήταν έντονες, με αποτέλεσμα η βρετανική εταιρία πετρελαιοειδών να βγάλει μία ανακοίνωση με την οποία ζητά συγνώμη για την αγορά φθηνού ρωσικού πετρελαίου. Και παράλληλα δεσμεύτηκε να διακόψει κάθε οικονομική σχέση με την χώρα.

Ο CEO της Shell, Ben Van Beurden, δήλωσε ότι γνώριζαν ότι η απόφασή τους να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο δεν ήταν σωστή και λυπούνται για αυτό που έγινε.

Η Shell δέχθηκε σημαντικές επικρίσεις για την κίνησή της αυτή, με τον υπουργό εξωτερικών της Ουκρανίας να έχει κάνει ένα tweet με το οποίο καταδίκαζε την κίνηση.

Advertisement

Πάντως τόσο η Shell όσο και η BP έχουν μεγάλους δεσμούς και εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο σε μεγάλο βαθμό, και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα το πως οι δύο εταιρίες θα καταφέρουν να ισοφαρίσουν την απώλεια.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι το κόστος όλης αυτής της αναστάτωσης θα το πληρώσουν οι καταναλωτές, κάτι που ήδη είναι ξεκάθαρο σε όλους μας. Και μάλλον είμαστε ακόμα στην αρχή.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Shell μετατρέπει βενζινάδικα σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών
Ποια εταιρεία πετρελαιοειδών αγοράζει τελικά ρωσικό πετρέλαιο;
Ποιές εταιρίες δεν βιάζονται για κυρώσεις στην Ρωσία;