Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τη δημιουργία ομίλου για τις premium μάρκες της σκέφτεται η VW

Ελλάδα 12:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τη δημιουργία ομίλου για τις premium μάρκες της σκέφτεται η VW

ΝΕΑ

Τη δημιουργία ομίλου για τις premium μάρκες της σκέφτεται η VW

ΝΕΑ

Στο πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών εντός του ομίλου VW συζητιέται το ενδεχόμενο για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου υπο-ομίλου που θα συγκεντρώνει όλες τις premium μάρκες.Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΠΙΔΗ

Advertisement
Advertisement

Ο νέο υπο-όμιλος θα περιλαμβάνει τις Bentley, Bugatti, Porsche αλλά και τη Lamborghini, η οποία μάλιστα θα περάσει από την εποπτεία της Audi σε αυτή της Porsche. O Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου VW σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κομματιού εντός του ομίλου, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις πολυτελείς μάρκες.

Σύμφωνα με το Bloomberg το κόστος για αυτή την κίνηση αναμένεται να φθάσει τα 120 δις. ευρώ ενώ ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Frank Witter έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης ενός μεριδίου μετοχών από τις πολυτελείς φίρμες.

Η μετακίνηση όλων των premium εταιριών κάτω από την ομπρέλα ενός ανεξάρτητου ομίλου αναμένεται να προσφέρει μια σημαντική ενίσχυση στους οικονομικούς ισολογισμούς ολόκληρου του ομίλου ο οποίος είδε φέτος τις μετοχές του να έχουν μια πτώση της τάξης του 19% όταν όμως οι premium μάρκες εμφανίζουν μια σημαντική δυναμική αντιπροσωπεύοντας το 60% των κερδών του ομίλου. Η ανεξαρτητοποίησή τους θα δώσει στην VW ένα πολύ δυνατό χαρτί που δεν θα επηρεάζεται από τα προβλήματα που απασχολούν την ίδια.

Advertisement
Advertisement

Πάντως η επιτυχία μιας τέτοιας κίνησης δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη. Tο 1999 η Ford έκανε κάτι αντίστοιχο δημιουργώντας το Premier Automotive Group στο οποίο ενέταξε τις Aston Martin, Jaguar, Land Rover, Volvo, Lincoln και Mercury. Η κίνησή της απέτυχε και η κατάληξη ήταν να πουλήσει όλες τις ευρωπαϊκές μάρκες, να λήξει την Mercury και να κρατήσει στους κύκλους της μόνο την Lincoln.

63238b3c-vw-creating-super-premium-group-14567654harpi640