Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι αλλάζει στις ειδικές άδειες οδήγησης Ε.Δ.Χ.;

Ελλάδα 5:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι αλλάζει στις ειδικές άδειες οδήγησης Ε.Δ.Χ.;

ΝΕΑ

Τι αλλάζει στις ειδικές άδειες οδήγησης Ε.Δ.Χ.;

ΝΕΑ

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν σε περίπτωση χορήγησης ή ανανέωσης.

Advertisement
Advertisement

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί έως και τις 28 Φεβρουαρίου η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπό τον τίτλο: «Εκσυγχρονισμός των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών – Διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων και άλλες διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών».

Με τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, επιδιώκεται η ενιαία και ταχεία ρύθμιση διαφόρων οργανωτικών, λειτουργικών, εργασιακών και οικονομικών ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η αποσαφήνιση ζητημάτων σχετικών με τις επιβατικές μεταφορές, τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, τον τεχνικό έλεγχο, τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών, καθώς και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Advertisement
Advertisement

Στο κεφάλαιο Ε του νομοσχεδίου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η τροποποίηση της χορήγησης ή ανανέωσης της ειδικής άδειας οδήγησης επιβατικού αυτοκινήτου Δημοσίας Χρήσης. Μάλιστα ξεκαθαρίζεται πότε πρέπει να κατατεθεί πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, αποδεικτικό τίτλο επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας ή ευκρινές αντίγραφο τίτλου σπουδών ενώ επίσης αναφέρεται πότε επαναχορηγείται η Ειδική Άδεια σε περίπτωση αφαίρεσής της.

Ειδικότερα το άρθρο 95 του νόμου 4070/2012 και η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής: «3.α. Με την αίτηση για την χορήγηση ειδικής άδειας οδήγησης Ε.Δ.Χ., ο ενδιαφερόμενος, για την απόδειξη συνδρομής των προϋποθέσεων που ορίζονται στην παρ. 2, υποβάλλει ως αναγκαία δικαιολογητικά τα εξής: για τις περιπτώσεις των εδαφίων πρώτου και δεύτερου υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, για την περίπτωση του εδαφίου τρίτου υποβάλλει πιστοποιητικό ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, για την περίπτωση του εδαφίου τέταρτου υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, για την περίπτωση του εδαφίου πέμπτου υποβάλλει αποδεικτικό τίτλο επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 4251/2014 (Α’ 80) και στην εκάστοτε ισχύουσα σχετική νομοθεσία, για την περίπτωση του εδαφίου έκτου υποβάλλει ευκρινές φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών ή αντίστοιχου πιστοποιητικού ή ακριβές αντίγραφό του, για την περίπτωση του εδαφίου έβδομου υποβάλλει ιατρικό πιστοποιητικό, ο τύπος και το περιεχόμενο του οποίου καθορίζονται με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 4 του παρόντος άρθρου, και για την περίπτωση του εδαφίου όγδοου υποβάλλει ευκρινές φωτοαντίγραφο της άδειας του οδηγήσεως. Επιπλέον αυτών υποβάλλει ευκρινές φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, εφόσον είναι Έλληνας υπήκοος, ή διαβατηρίου σε ισχύ, εφόσον είναι αλλοδαπός, και δύο πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες μεγέθους και τύπου ταυτότητας.

β. Με την αίτηση για την ανανέωση της ειδικής άδειας οδήγησης Ε.Δ.Χ., ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην περ. α’ πλην του δικαιολογητικού που αποδεικνύει τη συνδρομή της προϋπόθεσης της περ. η’ της παρ. 2. Το δικαιολογητικό που αποδεικνύει τη συνδρομή της προϋπόθεσης της περ. στ’ της παρ. 2 κατατίθεται άπαξ, κατά την πρώτη αίτηση ανανέωσης μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4850/2021 (Α’ 208).

Advertisement

γ. Ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου που έχει αρχικώς χορηγηθεί πριν τη θέση σε ισχύ του ν. 4070/2012 (Α’ 82) και έχει αφαιρεθεί λόγω παρέλευσης πενταετίας από τη λήξη ισχύος της επαναχορηγείται στον κάτοχο αυτής δίχως την πλήρωση της προϋπόθεσης της περ. στ’ της παρ. 2 του άρθρου 95 του ν. 4070/2012.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέλος οι «παράγκες» έξω από τις Διευθύνσεις Μεταφορών!
Αποκάλυψη! Έτσι έπιασαν το κύκλωμα στα διπλώματα
Έτσι θα γίνεται η online μεταβίβαση αυτοκινήτου!

Advertisement