Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Θα αγοράσει η Mahindra τη Saab;

Ελλάδα 9:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Θα αγοράσει η Mahindra τη Saab;

ΝΕΑ

Θα αγοράσει η Mahindra τη Saab;

ΝΕΑ

Η αναμονή γύρω από το μέλλον της Saab συνεχίζεται, καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία της σουηδικής μάρκας, η NEVS, ζήτησε από τα δικαστήρια παράταση για ένα τρίμηνο της προστασίας από τους πιστωτές της. Η κινέζικων συμφερόντων NEVS (National Electric Vehicle Sweden) βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές, ενώ έχει υποσχεθεί πως θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της Saab.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στο σουηδικό Τύπο αναφέρουν ότι η NEVS βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Mahindra. Σύμφωνα με αυτά, η ινδική εταιρεία έχει «αποτυπώσει» μέσω επιστολής την πρόθεσή της να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Saab. Το σενάριο θέλει την NEVS να εκδίδει νέες μετοχές, ώστε η Mahindra να αγοράσει τουλάχιστον το 51%.

Το πλάνο προβλέπει ότι μέχρι να περάσει η Saab στα χέρια της Mahindra (το αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου) η δεύτερη θα παρέχει δάνειο 5 εκατ. ευρώ το μήνα, ώστε να καλυφθούν τα τρέχοντα έξοδα κατά την περίοδο της αναδιάρθρωσης. Κυκλοφορούν πάντως φήμες ότι η NEVS συνομιλεί και με την κινεζική DongFeng.Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η NEVS είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η παραγωγή του νέου 9-3 Aero στο εργοστάσιο του Τρολχάταν και να απολυθούν 155 εργαζόμενοι.

Advertisement
Advertisement

Το μεσαίο sedan της Saab φέρει ελάχιστες σχεδιαστικά διαφορές από το παλιό 9-3 και εξοπλίζεται με 2λιτρο turbo άμεσου ψεκασμού, απόδοσης 220 PS. Ο 4κύλινδρος κινητήρας συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό ή (προαιρετικά) αυτόματο κιβώτιο ίδιου αριθμού σχέσεων. Στην πρώτη περίπτωση η επιτάχυνση 0-100 km/h διαρκεί 6,9 sec και στη δεύτερη 8,6 sec. Η τελική ταχύτητα φθάνει τα 240 και 235 km/h, αντίστοιχα. Το βάρος του 9-3 Aero ανέρχεται σε 1.580 kg, ενώ η μέση κατανάλωση φθάνει τα 7,4 lt/100 km (8,5 lt/100 km) και οι εκπομπές ρύπων τα 170 g/km (195 g/km).