Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | COTY 2023

ΝΕΑ

Τέλος η ταλαιπωρία και το γρηγορόσημο! – Online η ανανέωση στα διπλώματα

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Τέλος στο «γρηγορόσημο» για αναθεώρηση άδειας οδήγησης θα βάλει η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην Περιφέρεια Αττικής.

Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα ανανέωσης αδειών οδήγησης στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στο «γρηγορόσημο» αλλά και σε διάφορες άλλες κομπίνες που αφορούσαν κυρίως ηλικιωμένους οδηγούς.

Σε λίγες ημέρες, όπως είχε αποκαλύψει και το Newsauto.gr στις 5 Μαΐου, ενεργοποιείται η σχετική online πλατφόρμα και οι κάτοχοι αδειών οδήγησης όλων των κατηγοριών θα πρέπει να προσκομίζουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και η όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται άμεσα και χωρίς μεσάζοντες.

Ειδικά για τις ιατρικές βεβαιώσεις οι ιατροί θα μπορούν και εκείνοι να έχουν άμεση πρόσβαση στο σύστημα ώστε να «ανεβάζουν» απευθείας τις ιατρικές τους γνωματεύσεις και βέβαια να μην υπάρχει ούτε εκεί το γνωστό αλισβερίσι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάποιοι γιατροί έχουν αναγκαστεί να επισκεφθούν τον Εισαγγελέα για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις ιατρικές βεβαιώσεις που είχαν δώσει κυρίως σε ηλικιωμένους οδηγούς κατά την ανανέωση της άδειας οδήγησής τους τις οποίες όπως αποδείχθηκε τις σφράγιζαν κάποιες Σχολές Οδηγών! Ναι σωστά διαβάσατε οι Σχολές Οδηγών είχαν τις ιατρικές σφραγίδες των ιατρών με τους οποίους συνεργάζονταν και έβαζαν εκείνοι τις σφραγίδες χωρίς οι οδηγοί που αιτούνταν την ανανέωση διπλώματος να έχουν ελεγχθεί ιατρικά από κανέναν. Μάλιστα η συγκεκριμένη υπόθεση έχει φτάσει και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr ο Σύλλογος αναμένει την απόφαση του Εισαγγελέα ώστε να επιβάλλει και εκείνος με τη σειρά τους τις όποιες κυρώσεις αποφασίσει για τα μέλη του.

Επίσης στα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όσο και στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής εξετάζουν από την ημέρα ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι ανανεώσεις των αδειών οδήγησης να πραγματοποιούνται μόνο online και να μην υπάρχει μεταβατική περίοδος.

Αν μάλιστα ο κάτοχος της άδειας οδήγησης που αιτείται την ανανέωση έχει σοβαρά προβλήματα υγείας ή η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει απαγορεύει την οδήγηση τότε με το νέο σύστημα οι ιατροί έχοντας άμεση πρόσβαση στο online σύστημα των Διευθύνσεων Μεταφορών θα «κλειδώνουν» την μη ανανέωση της άδειας οδήγησης για τους επόμενους 12 μήνες!

Βέβαια και πάλι εγκυμονεί ο κίνδυνος να καταγραφούν περιστατικά χρηματισμού ιατρών αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων και οι ελεγκτές θα μπορούν να δουν τα φάρμακα που λαμβάνουν κυρίως οι υπερήλικες οδηγοί ή χρόνια ασθενείς και να διαπιστώνουν αν ορθώς έχει ανανεωθεί η άδεια οδήγησης ή υπάρχει σοβαρό θέμα επανελέγχου.

Να υπενθυμίσουμε πως οι ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί πριν το 2013 έχουν ισχύ έως τα 65 έτη του κατόχου τους ενώ όσα έχουν εκδοθεί μετά το 2013 τότε η ισχύς τους έχει μειωθεί στα 15 έτη.

Στις επαγγελματικές άδειες οδήγησης η ανανέωση πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια.

Online μεταβιβάσεις οχημάτων το φθινόπωρο

Μετά και την ανανέωση των ληγμένων αδειών οδήγησης σειρά έχουν και οι online μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων οχημάτων και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής τον Σεπτέμβριο του 2021.

Με αυτό τον τρόπο οι μεταβιβάσεις των οχημάτων θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά με λίγα κλικ και δεν θα χρειάζεται η φυσική παρουσία του αγοραστή και του πωλητή στις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών αλλά όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά γλιτώνοντας χρόνο και βέβαια αφήνοντας οριστικά πίσω το… γρηγορόσημο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Γρηγορόσημο» τέλος! Online ανανέωση διπλώματος και μεταβίβαση οχήματος
Αυτές είναι οι 10 αλλαγές στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος!
Πάνω από 130.000 τα online προσωρινά διπλώματα!

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto