Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα συνθετικά καύσιμα μολύνουν περισσότερο!

Ελλάδα 18:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα συνθετικά καύσιμα μολύνουν περισσότερο!

ΝΕΑ

Τα συνθετικά καύσιμα μολύνουν περισσότερο!

ΝΕΑ

Πολλοί θεωρούν ότι η λύση του μέλλοντος είναι τα συνθετικά καύσιμα. Όμως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να διευκρινιστούν.

Advertisement
Advertisement

Σε έναν αγώνα δρόμου για την εξεύρεση φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών λύσεων στην παραδοσιακή βενζίνη και το ντίζελ, τα συνθετικά καύσιμα έχουν αναδειχθεί ως μια πιθανή λύση.

Αυτά τα συνθετικά καύσιμα, τα οποία δημιουργήθηκαν για να παραμείνουν στην ζωή τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, κάποτε διαφημίζονταν ως μια πράσινη εναλλακτική λύση. Ωστόσο, το περιβαλλοντικό τους πλεονέκτημα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.

Επί του παρόντος, οι κανονισμοί της ΕΕ επιτάσσουν ότι τα συνθετικά καύσιμα πρέπει να είναι 100% ουδέτερα ως προς τον άνθρακα για να χρησιμοποιούνται δημόσια.

Advertisement
Advertisement

Η απαίτηση αυτή διασφαλίζει ότι οι εκπομπές που παράγονται κατά την παραγωγή και τη διανομή τους αντισταθμίζονται με τη δέσμευση ισοδύναμης ποσότητας CO2.

Ωστόσο, η πετρελαϊκή βιομηχανία πιέζει για χαλάρωση αυτών των κανόνων, υποστηρίζοντας τα συνθετικά καύσιμα που είναι μόνο 70% καθαρότερα από το παραδοσιακό φυσικό αέριο και ντίζελ.

Εάν εφαρμοστεί αυτή η προτεινόμενη αλλαγή των κανόνων, τα οχήματα που κινούνται με αυτά τα συνθετικά καύσιμα θα μπορούσαν να εκπέμπουν 61 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά χιλιόμετρο έως το 2035.

Advertisement

Συγκριτικά, ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από το μέσο ευρωπαϊκό δίκτυο θα εκπέμπει μόνο 13 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο το ίδιο έτος. Ωστόσο, η εστίαση αποκλειστικά στις εκπομπές CO2 δεν παρέχει την πλήρη εικόνα.

Τα οχήματα που κινούνται με συνθετικά καύσιμα εκπέμπουν επίσης ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως NO2, ένα γνωστό καρκινογόνο, και NOx, τα επιβλαβή σωματίδια που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου Dieselgate.

Advertisement

Επιπλέον, απελευθερώνουν περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα και αμμωνία. Το Transport & Environment, μια ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης, υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά καύσιμα δεν πρέπει να θεωρούνται απαλλαγμένα από εκπομπές ρύπων λόγω αυτών των πρόσθετων ρύπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οπισθοδρόμηση για τα συνθετικά καύσιμα
Η Stellantis ποντάρει στα συνθετικά καύσιμα
Ιδού τι θα σώσει τα αυτοκίνητά μας και την τσέπη μας

 

Advertisement