Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ελλάδα 7:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Τα λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Ως γνωστόν, νερό και ηλεκτρισμός είναι δύο στοιχεία που πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε μεταξύ τους επαφή. Συνεπώς, τι ισχύει σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο όταν χρειαστεί να το πλύνουμε;

Advertisement
Advertisement

Ο ιδιοκτήτης ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ωφελείται από τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει αναφορικά με την τεχνολογία, την ευρυχωρία, την επιτάχυνση, το χαμηλό επίπεδο θορύβου και τη μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά την κίνησή του.

Βεβαίως, πάντα πρόκειται για ένα αυτοκίνητο και -μεταξύ άλλων- αυτό σημάνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το πλύνουμε για να καθαρίσει το αμάξωμά του. Καθότι ηλεκτρικό, δημιουργούνται απορίες -ίσως και κάποια ανησυχία- για το εάν πρέπει να το κάνουμε και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό.

Προφανώς, οι κατασκευαστές παραδίδουν στους πελάτες τους εξηλεκτρισμένα και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία είναι ασφαλέστατα για τους επιβάτες τους σε ό,τι αφορά στην περίπτωση διαρροής ηλεκτρικής ενέργειας.

Advertisement
Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όταν το όχημα κινείται στη βροχή, όταν διέρχεται από υδάτινο πέρασμα ή όταν χρειαστεί να το πλύνουμε.

Ωστόσο, στην τελευταία περίπτωση χρειάζεται να τηρούμε κάποιους κανόνες, προληπτικά.

Καταρχάς, να επισημάνουμε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε και εμείς οι ίδιοι, με το χέρι. Είτε με τη χρήση σφουγγαριού είτε με τη χρήση πιεστικού που εκτοξεύει νερό.

Advertisement

Να διευκρινίσουμε ότι όλα τα τμήματα και οι υποδοχές του ηλεκτρικού κυκλώματος είναι μονωμένα όπως χρειάζεται. Έτσι, οι κατασκευαστές επιτρέπουν να γίνεται η φόρτιση των συσσωρευτών του οχήματος ακόμα και σε περίπτωση που βρέχει και αυτό βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο κατά τη διαδικασία.

Όμως, καλό είναι να μην πλένουμε το όχημά μας με πίεση ενόσω αυτό φορτίζει επειδή το εκτοξευόμενο νερό ενδέχεται να διαβρώσει την πρίζα. Επίσης, όπως ισχύει και σε ένα αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης, δεν πρέπει να πλένουμε με σύστημα πίεσης τον ηλεκτροκινητήρα και τον χώρο στον οποίο αυτός βρίσκεται.

Advertisement

Η πίεση ενδέχεται να προκαλέσει κάποιο τεχνικό πρόβλημα στη λειτουργία του ηλεκτρομοτέρ και να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο, κάτι που σημαίνει ταλαιπωρία και μεγάλο κόστος για την επισκευή του.

Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι να αποφεύγουμε να πλένουμε με πίεση και το κάτω μέρος του ηλεκτροκίνητου οχήματος επειδή εκεί βρίσκεται η συστοιχία των μπαταριών. Επίσης, στην περίπτωση που έχουμε εγκατεστημένο wallbox στο σπίτι μας, δεν το πλένουμε με νερό, όπως δεν θα κάναμε για να καθαρίσουμε μια πρίζα, για παράδειγμα.

Τέλος, όταν πλένουμε το ηλεκτρικό αυτοκίνητό μας είτε με πιεστικό μηχάνημα είτε σε αυτόματο πλυντήριο, θα πρέπει να απενεργοποιούμε πρώτα την αυτόματη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων για να μην προκληθεί βλάβη σε αυτούς, αφού θα ενεργοποιηθούν για να απομακρύνουν το νερό από το παρμπρίζ.

Advertisement