Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tα ηλεκτρικά θα αλλάξουν και τον τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια μας

Ελλάδα 23:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tα ηλεκτρικά θα αλλάξουν και τον τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια μας

ΝΕΑ

Tα ηλεκτρικά θα αλλάξουν και τον τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια μας

ΝΕΑ

Η ηλεκτροκίνηση έχει αρχίσει να φέρνει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Και ακόμα είμαστε μάλλον στην αρχή.

Advertisement
Advertisement

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ηλεκτροκίνηση αρχίζουν να αλλάζουν πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας. Όχι μόνο σε ότι αφορά τις μετακινήσεις μας αλλά και πολλούς άλλους τομείς που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια και την διαχείρισή της.

Υπάρχει όμως μία ακόμα διάσταση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η οποία αναμένεται να φέρει ακόμα περισσότερες αλλαγές. Ο λόγος για την δυνατότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να επιστρέφουν μέρος της ενέργειας που έχουν στο δίκτυο, το λεγόμενο και Vechicle-to-Load (V2L).

H Ford με το νέο F-150 Lightning που θα ξεκινήσει να παραδίδει σε λίγες ημέρες, διαθέτει αυτή την δυνατότητα. Και όπως σημειώνει η Ford, το εξελιγμένο ηλεκτρικό pick-up της μπορεί να συνδεθεί με το σπίτι του αγοραστή και να λειτουργεί ως backup ενέργειας για όποτε χρειαστεί.

Advertisement
Advertisement

Το θέμα έχει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς καταναλωτές, μετά το ενεργειακό φιάσκο στο Τέξας τον Φεβρουάριο του 2021 όπου εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές ημέρες.

Για να μπορέσει όμως το F-150 να αξιοποιήσει αυτή την δυνατότητα, θα πρέπει να υπάρχει ένας αμφίδρομος φορτιστής ενσωματωμένος στο ηλεκτρικό σύστημα του σπιτιού. Η Ford παρουσίασε μία τέτοια συσκευή με την ονομασία Charge Station Pro και έτσι οι πελάτες της εταιρίας έχουν πλέον την ευχέρεια να αξιοποιήσουν την V2L δυνατότητα.

Advertisement

Η Ford όμως προχώρησε ένα βήμα ακόμα και συνεργάστηκε με δύο εταιρίες, τις PulteGrroup και Fort Myers, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας ένα πρότυπο σπίτι το οποίο να αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό αυτή την δυνατότητα του F-150 Lightning.

Advertisement

Χάρη στο Ford Home Intergration System και στον αμφίδρομο φορτιστή Charge Station Pro, οι κάτοικοι του σπιτιού μπορούν να υπολογίζουν ότι το αυτοκίνητο θα τους προσφέρει έως και τρεις ημέρες ηλεκτρική αυτονομία όταν πέσει το δημόσιο δίκτυο.

Μάλιστα αν έχουν τοποθετήσει και ηλιακά πάνελ στην οροφή του σπιτιού, ο χρόνος αυτός μπορεί να φθάσει έως και τις 10 ημέρες. Το F-150 Lightning μάλιστα μπορεί να κάνει βελτιστοποίηση της διαχείρισης της ενέργειας, αποτελώντας ουσιαστικά ένα κέντρο ελέγχου της κατανομής ανάμεσα σε όλες τις πηγές.

Advertisement

Ήδη αρκετές εταιρίες παροχής ενέργειας αλλά και κατασκευής κατοικιών έχουν αρχίσει να παίρνουν υπόψη τους αυτή την δυνατότητα και να σχεδιάζουν τα σπίτια της νέας εποχής με δεδομένο ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν όλα να αποτελούν πηγή παροχής ενέργειας στο δίκτυο.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο γίνεται πλέον δομικό στοιχείο στην κατασκευή ενός σπιτιού, με ότι αυτό συνεπάγεται στις αλλαγές στην σχεδίασή του αλλά και στον τρόπο που η καθημερινότητά μας βλέπει και αντιμετωπίζει το αυτοκίνητο στη νέα εποχή. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν τα ηλεκτρικά;
Αυξάνεται ραγδαία η ζήτηση για τα ηλεκτρικά
Γιατί τα υπέρβαρα ηλεκτρικά είναι πιο επικίνδυνα;