Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα Ελληνικά θηρία που πέφτουν στις πυρκαγιές

Ελλάδα 16:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα Ελληνικά θηρία που πέφτουν στις πυρκαγιές

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα Ελληνικά θηρία που πέφτουν στις πυρκαγιές

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο στόλος των πυροσβεστικών αεροπλάνων της Ελλάδας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που απειλούν. Ιδού το διαχρονικό θηρία με τα γαλανόλευκα!

Advertisement
Advertisement

Στην διάθεση της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρίσκονται περισσότερα από 20 αεροσκάφη, Canadair CL-415, μοντέλο που αποτελεί τον «εργάτη» των αεροπορικών πυροσβεστικών επιχειρήσεων για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Τα Canadair CL-415, γνωστά και ως “Super Scoopers”, είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένα για τις απαιτητικές συνθήκες της Ελλάδας.
Έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν μέχρι 6,140 λίτρα νερού σε ελάχιστο χρόνο, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να ρίξουν με ακρίβεια σε φλεγόμενες περιοχές. Με την ταχύτητα να φτάνει τα 333 χιλιόμετρα την ώρα, μπορούν να μεταφερθούν γρήγορα στο επίκεντρο των πυρκαγιών.

Ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την κλιματική αλλαγή και τις αυξημένες πυρκαγιές που είναι ιδιαίτερα μεγάλες απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις και αναβαθμίσεις στον στόλο των πυροσβεστικών αεροπλάνων.
Παρόλο που τα αεροσκάφη αυτά έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά, η τεχνολογία εξελίσσεται και απαιτεί συνεχή ενημέρωση και αναβάθμιση για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις των πυροσβεστικών επιχειρήσεων.

Advertisement
Advertisement

Το Canadair CL-415, είναι ένα αεροσκάφος που έχει σχεδιαστεί ειδικά για κατασβεστικές εργασίες και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση πυρκαγιών δασών. Παρακάτω κάποια από τα βασικά του χαρακτηριστικά:

Δυνατότητα Αντλησης Νερού: Το Canadair CL-415 μπορεί να αντλήσει έως και 6,140 λίτρα νερού σε διάστημα 12 δευτερολέπτων. Μπορεί να αντλήσει νερό από διάφορες πηγές, όπως λίμνες, ποτάμια, θάλασσα.

Advertisement

Ταχύτητα: Το αεροσκάφος έχει μέγιστη ταχύτητα περίπου 375 χιλιόμετρα/ώρα και κρουαζιέρα ταχύτητα 333 χιλιόμετρα/ώρα.

Εμβέλεια: Η εμβέλειά του φτάνει τα 2,200 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καλύπτει μεγάλες περιοχές.

Advertisement

Μέγεθος και Βάρος: Με μήκος 19,82 μέτρα, πτέρυγες 28,60 μέτρα και ύψος 8,92 μέτρα, το Canadair CL-415 είναι αρκετά μεγάλο για να φέρει μεγάλες ποσότητες νερού, αλλά αρκετά ευέλικτο για να εκτελεί επιχειρήσεις σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν με άλλους τρόπους.

Η παραγωγή του Canadair CL-415 σταμάτησε το 2015. Το μοντέλο αυτό, που αρχικά παρήχθη από την Canadair, έγινε μέρος της Bombardier Aerospace όταν η Bombardier απέκτησε την Canadair το 1986.

Το 2016, η Viking Air απέκτησε τα δικαιώματα παραγωγής των αεροσκαφών της σειράς CL συμπεριλαμβανομένου του CL-415. Ωστόσο, η Viking Air δεν είχε ξεκινήσει ξανά την παραγωγή του, αναμένοντας προφανώς επαρκής παραγγελίες για να ξεκινήσει.

Advertisement

ΑΚΟΜΑ:
Video: Πιλότος βουτάει μέσα στα φλεγόμενα βουνά
Μπορεί να γίνει το σύγχρονο Ελληνικό Canadair;
Πυροσβεστικά αεροσκάφη: Η Ευρώπη μπορεί να φτιάξει το δικό της Canadair
Φωτιές: Θα μας λείψουν οι Ρώσοι γίγαντες;