Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα αυτοκίνητα παρακολουθούν τη σεξουαλική σας ζωή!

Ελλάδα 16:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα αυτοκίνητα παρακολουθούν τη σεξουαλική σας ζωή!

ΝΕΑ

Τα αυτοκίνητα παρακολουθούν τη σεξουαλική σας ζωή!

ΝΕΑ

Οι σύγχρονες τεχνολογίες στα αυτοκίνητα συλλέγουν διαρκώς data τα οποία αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Και μάλιστα αφορούν ακόμα και τις πιο κρυφές στιγμές τους.

Advertisement
Advertisement

Τα σημερινά οχήματα είναι εξοπλισμένα με προηγμένη τεχνολογία, που τους επιτρέπει να συνδέονται στο διαδίκτυο, να παρέχουν ενημερωμένες πληροφορίες και να προσφέρουν διάφορες λειτουργίες ψυχαγωγίας, όπως ταινίες από διαδικτυακές πλατφόρμες.

Αυτά τα οχήματα συλλέγουν επίσης σημαντικό όγκο δεδομένων από τους χρήστες τους.

Ενώ οι άνθρωποι είναι γενικά πρόθυμοι να μοιραστούν ορισμένα δεδομένα, όπως οι συνήθειες οδήγησης, για χαμηλότερα ασφάλιστρα, τα περισσότερα άτομα δεν αισθάνονται άνετα με την ανταλλαγή εκτεταμένων προσωπικών πληροφοριών.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν την έκταση της συλλογής δεδομένων στα οχήματά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εφαρμόσει τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), ο οποίος περιλαμβάνει αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων και υψηλά πρόστιμα για τις εταιρείες που παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες. Αντίθετα, στις ΗΠΑ ισχύουν λιγότεροι κανονισμοί.

Μια πρόσφατη μελέτη από την ομάδα ερευνητών ιδιωτικότητας της Mozilla αποκάλυψε ανησυχητικές ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα.

Advertisement

Μεταξύ όλων των κατηγοριών προϊόντων που έχουν εξετάσει ποτέ, τα αυτοκίνητα έλαβαν τη χειρότερη βαθμολογία, κερδίζοντας την προειδοποιητική ετικέτα “Privacy Not Included” της Mozilla λόγω της ανεπαρκούς αντιμετώπισης των δεδομένων των καταναλωτών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι και οι 25 μάρκες αυτοκινήτων που εξετάστηκαν συνέλεγαν περισσότερα δεδομένα από όσα ήταν απαραίτητα για τις συνδεδεμένες υπηρεσίες τους, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση σε διάφορα προσωπικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων τυπικών πληροφοριών όπως οι συνήθειες οδήγησης και οι μουσικές προτιμήσεις.

Advertisement

Ωστόσο, ορισμένες μάρκες προχώρησαν περισσότερο, συλλέγοντας απροσδόκητα και ιδιαίτερα ευαίσθητα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τη γενετική ενός ατόμου, ακόμη και τη σεξουαλική του ζωή.

Για παράδειγμα, η Nissan και η Kia αναφέρθηκαν για τη συλλογή δεδομένων που σχετίζονται με τη “σεξουαλική δραστηριότητα”. Επιπλέον, έξι αυτοκινητοβιομηχανίες ανέφεραν την ικανότητά τους να συλλέγουν “γενετικές πληροφορίες” ή “γενετικά χαρακτηριστικά” στις πολιτικές απορρήτου τους.

Το ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν όλες αυτές οι μάρκες (84%) μοιράστηκαν τα δεδομένα αυτά με τρίτες εταιρείες, όπως παρόχους υπηρεσιών και μεσίτες δεδομένων.

Advertisement

Επιπλέον, το 76% των συμφωνιών απορρήτου των αυτοκινητοβιομηχανιών τους επέτρεπε να πωλούν τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου. Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν πρόθυμοι να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με τις τοπικές κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου κατόπιν αιτήματος, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση.

Μόνο η Renault και η Dacia σημειώθηκαν ως μάρκες που επέτρεπαν σε όλους τους οδηγούς να διαγράψουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Αντιθέτως, πολλοί υπέθεσαν ότι η είσοδος στο όχημα συνεπάγεται τη συγκατάθεση στη συμφωνία απορρήτου.

Ορισμένοι μάλιστα πίστευαν ότι οποιοσδήποτε επιβάτης συνδέει μια έξυπνη συσκευή με το αυτοκίνητο είχε συναινέσει, ενώ μερικοί δήλωσαν ρητά ότι ήταν ευθύνη του ιδιοκτήτη να ενημερώσει τους άλλους για τη συμφωνία απορρήτου.

Η Tesla έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για τον χειρισμό των δεδομένων των χρηστών της, ιδίως στο πλαίσιο του προγράμματος Full Self-Driving (FSD) Beta.

Η Tesla επέτρεψε σε πολλούς χρήστες να δοκιμάσουν ημιτελές λογισμικό στα δικά τους αυτοκίνητα, μερικές φορές με δικά τους έξοδα.

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι λιγότεροι από τους μισούς αγοραστές νέων αυτοκινήτων είναι πρόθυμοι να μοιραστούν περισσότερα δεδομένα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε αντάλλαγμα για ενημερώσεις λογισμικού. Ωστόσο, η ανταλλαγή δεδομένων εξακολουθεί να γίνεται σε μεγάλη κλίμακα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Mozilla, η Tesla αξιολογήθηκε ως η χειρότερη μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων.

Διαπίστωσαν ότι η Tesla συλλέγει υπερβολικά δεδομένα, τα μοιράζεται, δεν έχει σαφείς εξηγήσεις σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και αντιμετωπίζει προβλήματα με το χειρισμό των δεδομένων, όπως κακός χειρισμός βίντεο και περιστατικά καταγγελίας.

Η Tesla προσφέρει επιλογές στους πελάτες να εξαιρεθούν από ορισμένες λειτουργίες συλλογής δεδομένων, αλλά αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περιορισμένη πρόσβαση σε ορισμένες λειτουργίες και ενημερώσεις του οχήματος.

Η Tesla, όπως και πολλές άλλες εταιρείες, μοιράζεται δεδομένα πελατών με τις αρχές επιβολής του νόμου όταν της ζητηθεί. Μια θετική πτυχή που σημειώνεται στο άρθρο είναι ότι η Tesla δεν πουλά ή ενοικιάζει δεδομένα πελατών σε άλλες εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή: Το αυτοκίνητό σας γίνεται «ρουφιάνος» χωρίς να το ξέρετε!
Θέλουν όλοι τα δεδομένα μας
Ξεκινάει συνεργασία… μεγατόνων