Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα αυτοκίνητα με keyless που είναι ασφαλή

Ελλάδα 15:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα αυτοκίνητα με keyless που είναι ασφαλή

ΝΕΑ

Τα αυτοκίνητα με keyless που είναι ασφαλή

ΝΕΑ

Διαστάσεις μάστιγας έχει λάβει η μέθοδος κλοπής αυτοκινήτων με αναμεταδότες σήματος. Υπάρχει κάποια τεχνολογία που να εμποδίζει το έργο των επίδοξων ληστών;

Advertisement
Advertisement

Όλο και πιο πανούργοι γίνονται οι επίδοξοι κλέφτες αυτοκινήτων, οι οποίοι έχουν ως σύμμαχό τους τη συνεχή τεχνολογική πρόοδο.

Εδώ και μερικά χρόνια, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην κλοπή αυτοκινήτων ονομάζεται “relay theft” και αφορά μια μέθοδο ξεκλειδώματος και εκκίνησης του κινητήρα μέσω της υποκλοπής του σήματος από το κλειδί του ιδιοκτήτη.

Η «δουλειά» γίνεται μέσω δύο αναμεταδοτών σήματος (relay box) που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους. Ο ένας αναζητά το σήμα από το ηλεκτρονικό κλειδί του κατόχου του ΙΧ, το οποίο βρίσκεται –για παράδειγμα- μέσα σε μια κατοικία, και εφόσον καταφέρει να το υποκλέψει, το μεταδίδει στον έτερο αναμεταδότη που «περιμένει» δίπλα στο αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Με αυτόν τον τρόπο οι επίδοξοι κλέφτες «κοροϊδεύουν» τα συστήματα του αυτοκινήτου, τα οποία έχουν την… ψευδαίσθηση ότι το keyless entry κλειδί (τεχνολογία ξεκλειδώματος θυρών και εκκίνησης κινητήρα άνευ αγγίγματος του κλειδιού) του ιδιοκτήτη βρίσκεται δίπλα στο αυτοκίνητο.

Και αφού εκκινήσει το μοτέρ, το όχημα μπορεί να κινηθεί απρόσκοπτα, εωσότου εξαντληθεί η βενζίνη στο ρεζερβουάρ καυσίμου.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας από την κλοπή με αναμεταδότη σήματος είναι κάποιες ειδικές θήκες που προσφέρονται σε οικονομική τιμή στην αγορά και μπλοκάρουν τα ραδιοκύματα.

Advertisement

Βέβαια, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ξεχαστούμε να τοποθετήσουμε το κλειδί εντός της θήκης, πολλώ δε μάλλον όταν έχει προηγηθεί μια εξαντλητική μέρα; Μια καλύτερη, λοιπόν, λύση θα ήταν ένα keyless entry κλειδί με μια αντικλεπτική τεχνολογία.

Advertisement

Και αυτή υπάρχει, σύμφωνα με τα ευρήματα της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου (ADAC), η οποία τοποθέτησε στο μικροσκόπιό της περίπου 500 αυτοκίνητα με ηλεκτρονικά κλειδιά.

Από αυτά μόλις 24 εμφανίστηκαν να είναι πλήρως προστατευμένα από τους αναμεταδότες σήματος, και είχαν ως κοινό παρονομαστή την τεχνολογία ultra-wideband (UWB), ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας κοντινής εμβέλειας.

Με απλά λόγια πρόκειται για ένα ραντάρ ραδιοσυχνοτήτων το οποίο εντοπίζει ένα συμβατό αντικείμενο στο χώρο. Επομένως, τα UWB μπορούν και αναγνωρίζουν την ακριβή απόσταση των κλειδιών από το αυτοκίνητο, και όταν εντοπίσουν παρεμβολή τρίτων συσκευών αποτρέπουν το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου.

Land Rover Defender

Advertisement

Μια από τις πρώτες μάρκες που επωφελήθηκαν από την εν λόγω τεχνολογία ήταν η Jaguar Land Rover με τις Jaguar E-Pace, I-Pace και το Land Rover Discovery το 2018, για να ακολουθήσει το Range Rover (2019) και το Defender (2021).

Η τεχνολογία ultra-wideband, επίσης, αξιοποιείται από τον όμιλο VW, στα Audi A3, Seat Leon, Skoda Octavia, Skoda Enyaq, Cupra Formentor, VW Caddy, VW ID.3, VW ID.4, VW Polo και VW Golf.

Εξελιγμένα είναι, επίσης, τα κλειδιά των Mercedes S500 και BMW iX όπως και του πλήρως ηλεκτρικού Genesis GV70.

Αρκετοί κατασκευαστές τέλος, χρησιμοποιούν κάποιους αισθητήρες κίνησης, που αντιλαμβάνονται πότε μετακινήθηκε για τελευταία φορά το κλειδί, και όταν παρέλθει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σηματοδοτούν την απενεργοποίηση των ραδιοκυμάτων. Πρόκειται για μια επίσης προηγμένη αντικλεπτική τεχνολογία, χωρίς, όμως, την ίδια αποτελεσματικότητα με αυτή του συστήματος UWB, σύμφωνα με την ADAC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως αποφεύγεται η κλοπή αυτοκινήτου με σύστημα «χωρίς κλειδί»; (+video)
Χαμός με τις κλοπές αυτοκινήτων στην Ελλάδα – Ποια αυτοκίνητα προτιμούν οι κλέφτες;
Αυτή είναι η πιο αποτυχημένη απόπειρα κλοπής χρηματαποστολής (+video)